Још нема договора ко ће бити на челу општине: Зграда Општине Беране / -Д.Ј.
23/04/2022 u 08:07 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Договора у Беранама око формирања локалне власти нема, а хоће ли га бити не зна се

Како "Дан" сазнаје, ДФ и Демократе, који су на локалним изборима одржаним 27. марта освојила по шест одборничких мандата, не могу да се усагласе коме ће припасти мјесто предсједника општине

Од одржавања локалних избора у Беранама прошло је скоро мјесец дана али још увијек се не назире формирање нове парламентарне већине потребне да би се саставила нова локална власт. Ниједна од осам листа, колико их је учествовало на изборима, на којима се бирало 35 одборника за састав локалног парламента, није стекла услове да самостално формира власт. Због тога се до парламентарне већине може доћи једино на основу склапања коалиционих споразума више политичких субјеката. Но, досадашњи преговори практично нијесу дали никаква конкретнија рјешења. Због тога ће, ако се у предвиђеном року не направи парламентарна већина од најмање 18 одборника, по сили закона, ићи на понављање избора.

У датој ситуацији свим је извјесно да једино Демократска партија социјалиСта, иако је освојила највише мандата, и то девет, неће бити дио локалне власти с обзиром да су све политичке групације у Беранама, које су стекле парламентарни статус, јасно поручиле да са овом партијом неће правити никакве постизборне комбинације. Како тренутно ствари стоје и Социјалистичка народна партија, иако је укњижила седам мандата, далеко је од могућности да буде стожер локалне влсти, јер су сви политички субјекти, осим Демократског фронта, изричито, у више наврата, казали да са овом странком не желе постизборно парнерство. Могућност за формирање локални власти својим удруживањем у неколико наврата најавили су предстваници листа "За будућност Берана", који чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Покрет за промјене и Радничка партија, Демократске Црне Горе", "Беране сад", Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, који заједно имају 19 одборничких мандата. Но, нико од представника поменутих политичких субјеката, након неколико састанака, није хтио да да било какву изјаву уз образложење да ће то урадити кад се дође до неких конкретнијих рјешења.

Богавац: Отворени смо за сарадњу

Носилац листе СНП-а и актуелни предсједник општине Тихомир Богавац, казо је јуче у узјави за "Дан" да на политичкој сцени у Беранама практично нема ништа ново. Он је навео да су представници његове партије имали одређене разговоре једино са представницима ДФ-а, али да се том приликом није дошло до неких конкретнијих рјешења. Истако је да је СНП и даље отворена за разговоре.

-Досад смо једино са ДФ-ом имали неке уводне разговоре. Мимо тога ни са ким нијесмо разговарали. Но, ми смо и даље отворени за сарадњу и очекујемо да ће услиједити разговори са политичким субјектима који су и до сада вршили локалну власт. Тим прије, јер је СНП освојила седам мандата, што јој даје за право да буде стожер будуће локалне власти – нагласио је Богавац.

Из незваничних извора блиских овим партија речено нам је да је раније договорено да наредних дана за преговарачки сто сједну представници листе "За будућност Берана", односно ДФ-а и Демократа ради даљих преговора. Наводе да су преговори запели јер ова два политичка субјекат, која су на недавно одржаним локалним изборима освојила по шест одборничких мандата, још увијек не могу да се усагласе коме ће од њих припасти мјесто предсједника општине.

Резултати локалних избора у Беранама у Службеном листу објавњени су 18. априла. Прописи налажу да се од тог датума у року од 15 дана мора заказати конститутивна сједница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 23:15