Голубовић на јучерашњој прес-конференцији / -Јеловац
23/06/2021 u 07:45 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Док не исплатимо дуг, нема плата запосленима

Општина Пљевља неће вршити плаћање према корисницима буџета и исплаћивати зараде запосленима док се порески дуг не измири у цјелости, казао је Голубовић

Након што је 18. јуна Управа прихода Црне Горе од Општине Пљевља принудно наплатила 330.000 еура и блокирала рачуне локалних предузећа, предсједник општине Игор Голубовић је јуче поручио да Општина неће вршити никакве исплате док се не ослободи дуга по основу пореза и доприноса. Голубовић је, на конференцији за новинаре, појаснио да је локална управа по основу пореза и доприносадуговала око 990.000 еура, да се дуг по основу пореза и доприноса стално смањивао, али да је Управа прихода прошлог петка принудном наплатом скинула са рачуна 330.000 еура. Током јучерашњег дана локална управа је Управи прихода платила још 180.000 еура и преостало је да измири обавезе од око 480.000 еура. Док се те обавезе не измире, према ријечима Голубовића, неће бити ни плата запосленима у локалној управи.

-Општина Пљевља неће вршити плаћање према корисницима буџета и исплаћивати зараде запосленима док се порески дуг не измири у цјелости. Општина Пљевља не преузима више било какву одговорност за финансијско и пословно стање у комуналним предузећима јер се на овај начин ремете сви планови на оздрављењу предузећа и обављању јавног интереса који је угрожен активностима пореских органа у Пљевљима, казао је Голубовић, истичући да је Управа прихода већ трећи пут у овој години блокирала рачун локалне управе и локалних предузећа и поред чињенице да се дуг по основу пореза и доприноса константно смањује. Голубовић је појаснио да је крајње неправедно блокирати рачун предузећа "Гријање" и "Локални путеви" усред зиме, као што је то било у јануару, а зна се да једно од тих предузећа грађане снабдијева топлотном енергијом, а да друго чисти сеоске путеве од снијега. Он је истакао да локално предузеће "Локални путеви" ових дана ради на санацији бројних путних праваца, а рачун предузећа је блокиран. Голубовићу посебно тешко пада што Управа прихода не поступа једнако и према другим општинским управама и пореским дужницима. Према његовим ријечима, Општина Пљевља је једна од локалних управа која најуредније плаћа дугове и смањује њихов износ.

Блокирани рачуни три локална предузећа

Током јучерашњег дана био је блокиран рачун предузећима "Чистоћа", "Локални путеви" и РТВ Пљевља. Предузећа "Гријање" и "Водовод" нијесу у блокади и поред чињенице да је њихов рачун био блокиран на 15.000 еура. Рачуни предузећа "Локални путеви" и РТВ Пљевља блокирани су на износе од 45.000, а "Чистоћа" на износ од 170.000 еура.

-Позивам Управу прихода и царина да заузму јединствен став у односу према пореским дужницима у другим општинама. Позивам и новинаре али и друге да се заинтересују за стање доспјелих обавеза и трајање тих обавеза у другим општинама и да упореде активности које локалне пореске јединице предузимају према тим дужницима, казао је Голубовић.

На новинарско питање да ли ће бити исплаћене плате запосленима 1. јула, Голубовић казао да ће се то десити ако "однекуд падне милион еура".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:37