Iković na svojoj farmi / foto: privatna arhiva
16/09/2024 u 09:10 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Domaćinstvo Milke Iković pretrpјelo ogromnu štetu: Kju groznica opustošila farmu krava

Gotovo sva grla na farma krava Milke Seke Iković iz Danilovgrada zaražena su kju groznicom i moraće da se usmrte, zbog čega je ovo domaćinstvo pretrpjelo ogromnu materijalnu štetu.

Dodatni problem predstavlja i to što čekaju na eutanaziju grla jer nadležni nijesu našli adekvatne lokacije, što dodatno ugrožava farmere i zbog mogućnosti daljeg širenja bolesti. 

– Osim tri-četiri grla, sva ostala su zaražena kju virusom, ali još nijesu uklonjena sa farme. Trebalo je danas da se eutanaziraju, ali pošto još nema lokacije za zakopavanje, moramo da čekamo. Valjda će se sjutra to obaviti, a još ništa ne znamo. Šta da vam kažem, upozoravala sam preko medija, ali nas niko nije slušao. Propali smo svi, a najviše mi, ali i pored svega idemo dalje i nećemo se predavati – poručuje Iković.

Farmeri iz Danilovgrada i Nikšića, gdje se pojavila kju groznica kod goveda, žive u velikom strahu i neizvjesnosti za sopstvenu egzistenciju, tim prije što je, sve su prilike, izostala i adekvatna reakcija države u suzbijanju ove opake bolesti.

Iković je ranije za "Dan" kazala da se čitav život borila da održi farmu i da je tužna i žalosna jer iz dana u dan gleda kako joj grla nestaju zbog kju groznice.

– Teško podnosimo sve ovo i fizički i psihički, ali i finansijski. Moja farma je u teškoj situaciji jer svaki mjesec moramo da vraćamo kredite. Rate se kreću od 800 do 1.300 eura, jer sve ovo što proizvodimo radimo iz kredita. Sve što smo napravili – farma, kupovanje grla, mljekovodi, mehanizacija i oprema, sve je rađeno preko kredita, a samo od ovog živimo i nemamo nikakvih drugih primanja. Sve što smo u životu stekli uložili smo u ovu farmu – kazala je Iković.

(Ne)adekvatno reagovali

Pojedini predstavnici vlasti izrazili su negodovanje zbog reakcije nadležnih u vezi sa kju groznicom. Poslanik PES-a Darko Dragović nedavno je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da se aktivnije uključi u ovaj problem, izražavajući sumnju u ugroženost cjelokupnog stočnog fonda.

Iz Ministarstva poljoprivrede tvrde da su preduzeli sve mjere za suzbijanje bolesti, te da ni u Evropskoj uniji nijesu bolje reagovali od njih. Dio javnosti zatražio je i ostavke nadležnih zbog (ne)adekvatne reakcije na pojavu kju groznice.

Grla na farmi Ikovića plaćana su po 2.600 eura, plus PDV, karantin i osiguranje.

– Sada kada su se bili stekli uslovi da ih muzemo i ubiramo prihode, toga više nema jer mlijeko više nije za upotrebu. Baš smo u lošoj situaciji, ali se nadam da će nas nadležni čuti i vidjeti – istakla je Iković, koja predlaže da se naredne godine uvezu vakcine protiv kju groznice.

Od pojave kju groznice do sada uginulo je preko 100 grla goveda, a usmrćeno je oko 60. Bolest se prenosi sa životinje na životinju, ali može se prenijeti i na čovjeka, pa je tako bolest registrovana kod dvije osobe u Danilovgradu.

Tešku situaciju farmera donekle je bacila u sjenku afera oko uklanjanja uginulih grla, za koje nadležne službe očigledno nijesu našle adekvatnu lokaciju. Lokacija se i dalje traži jer su mještani nekih sela u nikšićkoj opštini, nezadovoljni rešenjima nadležnih, organizovali i proteste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 09:11