Zgrada Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi / - K.M.
23/09/2024 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DOO„Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi: Avgust – mjesec sa najmanjim gubicima vode u prethodnih 10 godina

Od januara 2015.godine u VIK Herceg Novi zvanično se vodi statistika o gubicima vode na mjesečnom nivou. Najveći izmjereni gubitak je zabilježen u januaru 2015.g. kada je izmjeren gubitak od 88,0%, a najmanji gubitak je izmjeren avgusta ove godine kada je iznosio 57,14%, saopšteno je iz vodovoda-

Problematika gubitaka vode u javnim vodovodnim sistemima u vremenima ekonomske krize i nužnosti racionalnog raspolaganja svim prirodnim resursima, ali i troškovima njihove upotrebe, postala je nezaobilazan dio planiranja u svim preduzećima koja se bave distribucijom vode, dodaju u saopštenju.

-  Tokom prethodnih godina se radilo na smanjenju gubitaka vode u sistemu, pa su izmjerene prosečne vrijednosti gubitaka tokom 2017.g. iznosile 79,66%, tokom 2021.g. su iznosile   75,56%,  tokom 2023.g. su iznosile 73%, a tokom prvih 8 mjeseci ove godine (2024.g.) su iznosile 71,43% - naveli su.

Da avgust, kako su saopštili, ove godine nije trenutni izuzetak sa najmanjim gubitkom vode pokazuje statistika: tokom prethodnih osam mjeseci tekuće godine, sedam mjeseci od prethodnih osam je imalo najmanji izmjereni gubitak u prethodnih deset godina, upoređujući ih sa istim mjesecima (Jan-Jan, Feb-Feb,itd...) prethodnih godina, dok je avgust istorijski minimum izmjerenih gubitaka.

- Nezaobilazan dio učinkovitog djelovanja u domenu istraživanja gubitaka vode je primjena odgovarajuće metodologije koja omogućuje jasno određivanje stanja,transparentno upoređivanje i primjenu kvalitetnih pokazatelja. Na svjetskom nivou poslednjih desetak godina razvija se pod okriljem Svjetskog udruženja za vode (IWA-International Water Association) IWA metodologija analize gubitaka vode. IWA metodologiju su prihvatile i najveće zemlje okruženja, Srbija i Hrvatska - naveli su.

Herceg Novi: Zbog prekomjerne potrošnje vode moguće pooštravanje restrikcija

U Crnoj Gori osim preporuke da se koristi IWA metodologija, još uvijek nema jasne strategije o pomoći pri njenoj primjeni pa se tako ni VIK u prethodnom periodu nije ozbiljnije bavio njenim uvođenjem i primjenom.Razvijanje informacionih sistema, daljinskih očitavanja pritisaka i protoka vode, daljinskog očitavanja potrošnje i detekcije gubitaka u mreži, kroz osnivanje DMA zona, ugrađivanje stalnih mjerača, unapređuje kontrolu, upravljanje, održavanje i poslovanje sistema vodosnabdijevanja.

VIK Herceg Novi će sprovođenjem svojih redovnih aktivnosti ali i primjenom aktivnosti predvidjenih u dva međunarodna projekta koja su odobrena tokom 2024.g. a kojima su Društvu odobrena nepovratna sredstva od   1,000,000 €, implementirati IWA metodologiju kroz kupovinu sve potrebne opreme (hardverska i softverska rješenja).

Uz pomoć stručnjaka Svjetske banke biće urađena i Strategija razvoja Vodovoda za sledećih deset godina, kojima će biti obuhvaćeni i planovi razvoja nove kao i sanacija postojeće vodovodne mreže, čija je implementacija, pored same kontrole, osnovni uslov za smanjenje gubitaka na mreži, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 14:49