Sa jučerašnjeg protesta drvoprerađivača / foto: d.j.
08/08/2024 u 09:21 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Drvoprerađivači traže poništenje tendera Uprave za šume: Bez posla će ostati 500 radnika

Predstavnici tridesetak privatnih preduzeća iz više gradova sa sjevera države koja se bave drvopreradom blokirali su juče magistralni put Berane–Rožaje, u mjestu Kalače, na pola sata, čime su iskazali protest zbog načina na koji je sproveden javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, koji je 11. jula raspisala Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Drvoprerađivači su na protest došli svojim teretnim vozilima, što je dodatno uticalo da dođe do formiranja kilometarskih kolona automobila na tom putu i otežanog odvijanja saobraćaja. 

Drvoprerađivači traže da se hitno stavi van snage sporni tender, koji je zaključen prije desetak dana, i da se raspiše novi koji bi im dao mogućnost da i oni dođu do sirovine neophodne za rad. Kako su poručili, ukoliko se to ne desi, nastaviće proteste sve dok njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno.

Rajković najavio prijave

V.d. direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Miloš Rajković poručio je učesnicima protesta u Rožajama da će biti prijavljeni zbog prijetnji da će mu, kako je kazao, "prosuti mozak". On je ukazao na primjer jednog privrednog društva koje je, kako je rekao, na javnom pozivu 1 dobilo tri odjeljenja sa oko 6.000 kubika, a protestuje što nijesu dobili jedno odjeljenje pored svoje pilane po početnoj cijeni.

– Protest su podržali i oni kojima je zabranjeno da otkupljuju nelegalnu građu sa Jelovice, koji se bave kriminalom, kao i dio prestupnika koje smo hvatali u krađama – tvrdi Rajković.

On je poručio da je javni poziv 1 završen i da su odluke donijete, a nezadovoljni drvoprerađivači mogu da se žale u sudskom postupku.

– Okupili smo se u velikom broju da izrazimo nezadovoljstvo zbog načina na koji je sproveden javni poziv. Naime, Uprava za šume je iznenada izmjenila uslove za dobijanje sirovine za rad, zbog čega su na tenderu samo četiri privilegovane firme dobile mogućnost da ostvare pravo na šumsku građu. Svi ostali su ostali kratkih rukava, zbog čega će oko 500 radnika sa sjevera ostati bez posla. Zato tražimo da se pod hitno poništi sporni tender i raspiše novi, kako bismo svi dobili mogućnost da u realnim okvirima dođemo do sirovine za rad. Ukoliko se to ne desi, za naredni petak ćemo zakazati još radikalnije proteste na ovom istom mjestu, a potom u ponedjeljak i ispred zgrade Vlade Crne Gore – saopštio je predstavnik nezadovoljnih drvoprerađivača Edin Kalač.

Rožajski drvoprerađivači tvrde da su diskriminisani i prinuđeni da zatvore firme

Nezadovoljni drvoprerađivači tvrde da bi u slučaju da se sporni tender sprovede u djelo država imala ogromne gubitke.

image

Učesnici protesta blokirali put Berane - Rožaje

foto: d.j.

– Rezultat ovog tendera je da ponuđači sa manjim brojem radnika nisu mogli pobijediti u ovom procesu iako su nudili znatno više cijene za sirovinu, i to u prosjeku od 15 do 20 eura po kubiku. S obzirom na činjenicu da je ovim pozivom ponuđeno oko 250.000 metara kubnih drvne mase, jasno je da je na ovaj način državnom budžetu nanesena šteta od oko pet miliona eura, a opštinskim oko 3,5 miliona eura – ukazali su okupljeni na protestu.

Istakli su da opravdano sumnjaju da je u konkretnom slučaju bilo koruptivnih radnji i najavili da će će to predočiti Specijalnom državnom tužilaštvu.

Uprava za gazdovanje šumama: Nećemo dozvoliti da neko manipuliše našim odlukama

Protest drvoprerađivača podržali su i predstavnici pojedinih političkih partija, kao i predsjednik beranskog lokalnog parlamenta Milun Rmuš i predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović.

Poslanik Pokreta Evropa sad Milan Zečević kazao je okupljenima da je o ovom pitanju razgovarao i sa premijerom Milojkom Spajićem i da će, u krajnjem slučaj, ako bude trebalo, i on reagovati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:08