/ Снијег залеђен и тврд - В.Ш.
12/06/2021 u 06:15 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дурмиторски прстен још у сметовима

Чишћење снијежних намета који на појединим мјестима достижу висину и до пет метара иде доста успорено из разлога изузетне тврдоће снијега, каже Боро Жижић, руководилац секције Црнагорапута

Регионални пут који повезује Дурмитор са Пивском планином и Жабљак са Плужинама, још увијек је непроходна саобраћајница на подручју Дурмитора. Тачније, дионица овог пута популарно званог "Дурмиторски прстен",од Стожине до Трсе, у дужини од око двадесетак километара ош је под снијежним наметима. Сњегочистач Црнагорапута, секција Шавник већ шести дан налази се на тој дионици и ради на расчишћавању снијежних намета који на појединим мјестима достижу висину и од неколико метара.

image
Дионица до превоја Седло још не прочишћена - В.Ш.

– Са пробојем снијега на путу Дурмитoрски прстен кренуло се још прошлог понедјељка и то из правца Плужина. Чишћење снијежних намета који на појединим мјестима достижу висину и до пет метара иде доста успорено из разлога изузетне тврдоће снијега. Јуче смо стигли до катуна Добри до, остаје нам да прочистимо још неколико веома захтјевних километара, посебно тешко биће преко превоја Седло – каже за "Дан" Боро Жижић, руководилац шaвничке секције Црнагорапута.

image
Екипа Црнагорапута на терену - В.Ш.

Он је нагласио да су јуче упутили и другу машину из правца Жабљака, а све у циљу, како је нагласио, да се овај регионални путни правац учини проходним што прије.

Иначе, панорамски пут Дурмиторски прстен jе кружно путовање дуго 84 километра са 2000м укупне висинске разлике. Обилазак почиње из центра Жабљака и наставља се око планинског масива Дурмитора. Током ове руте туристи имају прилику да видите наjдубљи кањон у Европи, простране висоравни и неке од наjвиших врхова. Пут води преко високих превоја дурмиторског масива и Пивске висоравни, те спушта се у Сушички кањон, а "затвара" га већ први јесењи снијег. У љетним мјесецима, уз сплаварење Таром и планинарење врховима Дурмитора, представља најатрактивнији дио туристичке понуде Националног парка Дурмитор. Пролази кроз само срце дурмиторског масива и предјеле нетакнуте природе. Користе га туристи за обилазак Дурмитора популарним џип турама, планински бициклизам, вожњу моторима, али и сплавари са Таре при повратку са Шћепан поља.

image
Чистач се не види из снијега - В.Ш.

Осим туриста, пут преко Дурмитора користе и сточари за издизање на катуне, али због високог снијежног покривача на најпопуларнији катун Добри до они још нијесу изашли са стоком. Жабљак већ посјећују туристи са свих дестинација, али је "Дурмиторски прстен" и даље затворен за саобраћај. Боро Жижић се нада да ће и повољни временски услови помоћи да Дурмиторски прстен буде ускоро у функцији.      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:02