Са сусрета / - IGOR SLJIVANCANIN
09/11/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еделкопф: Црна Гора је одувијек била топли дом за Јевреје

Истичући да је импресиониран љепотом Кракова, предсједник Бечић је захвалио на срдачном дочеку, „још једној потврди пријатељства два народа“

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, састао се са врховним рабином Кракова, Елиезером Гураријем, а свечаној вечери присуствовао је рабин, Ари Еделкопф.

Нагласивши да су Црногорци и Јевреји кроз дугу историју заједничких односа одувијек били пријатељи, партнери и савезници, предсједник Бечић је поручио да се и данас својим залагањем и дјеловањем снажно бори за вриједности које је кроз историју „успјешно и посвећено промовисао јеврејски народ“.

-То су мир, љубав, слога, заједништво, позитивна енергија и оптимизам међу људима свих вјера и нација јер су то путеви без алтернативе, путеви будућности. Из великих грешака које памти историја, очекујем да смо сви научили, да се више никада не понове, јер се свака поновљена грашка још скупље плаћа и то не треба заборавити- казао је предсједник Бечић.

Истичући да је Јеврејска заједница у Црној Гори бројчано мала, али лојална, посвећена, угледна и добронамјерна, те напомњући да „често у животу бројеви ништа не значе“, предсједник црногорског парламента је оцијенио да је управо суживот два народа, временом, јачао и развијао морални код људи са ових простора.

Истичући да је импресиониран љепотом Кракова, предсједник Бечић је захвалио на срдачном дочеку, „још једној потврди пријатељства два народа“.

Врховни рабин Кракова, Елиезер је поручио да је обавеза свих оних који јесу лидери да обезбиједе помоћ сваком појединцу заједнице, али и заједници у цјелини, било да је она малобројна или многољудна. Како је казао „свака је особа као цио свијет и завређује пажњу“.

Наводећи да Јеврејска заједница у Црној Гори броји тек неколико стотина људи, рабин Ари Еделкопф је оцијенио да је наша земља била одувијек истински дом за Јевреје који су живјели на њеној територији, те подсјетио на примјере када је кроз историју црногорски народ несебично помагао Јеврејима, „никада не окрећући главу од страдања Јевреја“. У том смислу он је поручио да је једини исправан став „да оно што се дешава нашим сусједима јесте ствар свих нас“. 

Говорећи о Холокаусту, рабин Еделкопф је казао да није мали број оних који су нацистима помагали и посредно, ћутећи, што, како је казао „никада није био случај са људима у Црној Гори“.

Наводећи да историју не треба заборављати, већ да од историје и кроз историју треба учити, рабин Еделкопф је истакао да антисемитизам, као и проблеми било које друге мањине, не смију и не могу бити тема која ће заузимати мјесто у новијој историји.

-Ми смо у Црној Гори привилеговани што имамо такву јеврејску заједницу и част нам је да будемо ваши гости и исто тако да вас првом следећом приликом дочекамо-казао је предсједник Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 18:33