Ерозију плаже зауставили напери / -FEJSBUK STRANICA ADA BOJANA
03/10/2021 u 06:48 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еколози упозоравају: Сезона киша озбиљна пријетња за Аду Бојану

Нема много времена, непуна два мјесеца да се нешто учини како се стање не би погоршавало. До краја новембра нешто се мора урадити, сматра Џељал Хоџић, извршни директор НВО "Зелени корак"

Кашњење са наставком конкретних мјера на Ади Бојани у циљу заустављања ерозије за последицу ће имати додатно нестајање обале, односно плаже и девастацију објеката хотелског предузећа, упозорио је извршни дирекор НВО "Зелени корак" Џељал Хоџић.

- Почетком наредне недјеље најављено је невријеме и југо и то ће бити прилика да видимо шта нас очекује касније током јесени и зиме. Нема много времена, непуна два мјесеца да се нешто учини како се стање не би погоршавало. До краја новембра нешто се мора урадити, или поставити бетонски блокови, дрвени шипови... Постојећи напер није у потпуности испунио очекивања. Није било ни контаката са албанском страном који су најављени. Ако вријеме буде као лани можемо очекивати повратак на старо стање чак и горе - казао је Хоџић.

image

Џељал Хоџић

-M.K.

И извршни директор Хотелско-туристичког предузећа "Улцињска ривиjера" Боjан Ђаконовић недавно jе поново упозорио на опасност коjу представља ерозиjа за Аду Боjану.

- Уколико се ништа не уради, потпуно ће се девастирати обjекти, али и циjели купалишни дио острва, рекао jе Ђаконовић и позвао Владу Црне Горе и институциjе да се посвете траjном рjешавању тог проблема.

Подсjетимо, у организацији Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, а уз подршку ИПА пројекта "Подршка припреми пројеката из сектора животне средине и климатских промјена у Црној Гори", кроз коју је обезбијеђен ангажман два експерта из Италије, Роберта Монтанарија и Kристијана Маразмија, 27. и 28. септембра одржан је консултативни састанак у ХТП "Улцињска ривијера", а потом и посјета угроженим дјеловима Аде Бојане од ерозије, све у оквиру наставка активности на санацији ерозије на Ади Бојани.

- Kако би се свеобухватно сагледали сви узроци ерозије, с циљем постизања или "враћања" равнотеже природних процеса, као веома комплексног и изазовног циља, неопходно је обезбиједити свеобухватни мониторинг процеса на Ади Бојани, и у што краћем року отпочети с припремама овог подручја за наредну туристичку сезону, закључено је на консултативном састанку.

Још једна радионица до краја године

У оквиру поменутог ИПА проjекта планирана jе jош jедна радионица до краjа године, на коjоj ће се детаљниjе дискутовати дуготраjна рjешења, на основу доступних података и информациjа. Наредни кораци коjи ће се спровести подразумиjеваjу додатне консултациjе надлежних институциjа с италиjанским експертима и проф. Савом Петковићем у што краћем року у вези с прецизирањем корака за спровођење привремених мjера, приjе свега у вези са припремом плаже за наредну сезону на што ефикасниjи начин. Паралелно с тим ће италиjански експерти радити на сагледавању свих постоjећих података, као и дати своjе мишљење на предложена рjешења у Студиjи очувања и ревитализациjе плаже на Ади Боjани и евентуално предложити додатна рjешења.

Италијански експерти су скренули пажњу да је, услед недостатка података, пракса у Италији била тестирање различитих метода и рјешења како би се указало на оно дугорочно најефикасније, с обзиром на то да је свака обала различита и да универзалног рјешења нема. Закључено је, да се у оквиру припреме плаже на Ади Бојани за следећу сезону прије предстојећег јесењег и зимског периода, као алтернативна, могу примијенити релативно једноставна рјешења као што је изградња вјештачких дина од доступног пијеска на Ади, на позицији испред бунгалова, који би штитили објекте од мора, као и временом послужили за природну прехрану плаже услед дејства вјетра и таласа.На састанку су учествовали и представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства економског развоја, Управе за воде, ЈПМД, Агенције за заштиту животне средине, Завода за хидрометеорологију и сеизмологију, Општине Улцињ, ХТП "Улцињска ривијера" и НВО сектора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 20:53