Топловод би ишао из Термоелектране Пљевља / -Б.Је.
17/01/2022 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ потписала уговор за израду идејног рјешења, из НВО тврде: Умањење рачуна за струју битније од топлификације

Може да се примијени и модел по коме би грађани Пљеваља добијали струју по „јефтинијој“ тарифи од момента када мјерни инструменти детектују, забиљеже прекорачење концентрације штетних материја у ваздуху, и тако док ваздух не буде „чист“, предлаже Милорад Митровић

Прошле седмице из Електропривреде Црне Горе саопштено је да је потписан уговор за израду идејног рјешења за пројекат топлификације Пљеваља, те да ће већ у априли кренути радови. Ипак, из невладиног сектора упозоравају да су изостали претходна анализа и истраживања у смислу рентабилности пројекта топлификације и његове исплативости.

”Рок за израду идејног рјешења је 45 дана, што значи да ће до краја фебруара пројектант доставити коначно рјешење које ће се у законској процедури ревидовати, каже Никола Ровчанин

– Праксе неких европских земаља, као што је Чешка, показују потпуну неисплативост градње пројеката даљинског гријања градова. У последњих тридест година ниједан пројекат топлификације градова, на овакав начин који се планира у Пљевљима, није урађен нигдје у Европи, ако неко тврди супротно, нека каже гдје је урађен и када – наводи директор НВО Центар за развој Дурмитора Дарко Стијеповић и додаје да је један од примјера Термоелектрана Тушимице у близини чешко-њемачке границе, која има четири блока по 250 мегавата.

image

Радови око топлификације могли би да почну већ у априлу, детаљ из Пљеваља

-Б.Је.

– Такође, чешки град Карлове Вари има издашне термалне изворе, 13 главних и још 300 мањих, чија темпаратура прелази преко 37 степени и иде и преко 70 степени Целзиjуса, а они су прије 40 до 50 година урадили топлификацију града, али након тога нису ширили мрежу топловода, управо због нерентабилног улагања у даљу топлификацију – казао је Стијеповић за "Дан".

Извршни директор Еколошког друштва "Брезница" Милорад Митровић сматра да је најбоље рјешење за заштиту животне средине и заштиту интереса грађана Пљеваља да се обезбиједи попуст на рачунима за електричну енергију.

– Поздрављамо потез извршног директора Електропривреде Црне Горе, господина Николе Ровчанина да ЕПЦГ одобри 10 одсто попуста на рачунима грађана Пљеваља за утрошену електричну енергију, али смо мишљења да то у глобалу неће ријешити дугогодишњи проблем или помоћи смањењу загађења ваздуха у граду под Голубињом. Наиме, заговорници смо, и то предлажемо годинама уназад, да је неопходно и елементарно коректно да се становницима Пљеваља дају субвенције на утрошену електричну енергију у износу од најмање 50 одсто у вријеме грејне сезоне, како би домаћинства више користила струју, а мање ложила угаљ и дрва и на тај начин сами допринијели смањењу емисије штетних гасова – истиче Митровић.

Народ је 30 година обмањиван, па стога не чуди што грђани сумњају у нове најаве

Павле Обрадовић: Мислим да никад неће бити топлификације. Деценијама нас обмањују са том причом. Топлификација је требало већ давно да се уради, али није.

Неђо Ђуровић: Вјерујем да ће доћи коначно до топлификације града. Свакако тај дио посла требало је да се заврши прије тридесет година. Да је то било предвиђено говори и то што су у великом броју зграда, које су саграђене почетком деведесетих година прошлог вијека, урађене инсталације и постављена грејна тијела.

Милета Остојић: Подржавам идеју топлификације града али ћемо видјети хоће ли она сада бити урађена. Тридесет година овај народ у Пљевљима је обмањиван, па никога не треба да чуди то што грађани сумњају у нове најаве топлификације.

image

Павле Обрадовић

-Б.Је.
image

Неђо Ђуровић

-Б.Је.
image

Милета Остојић

-Б.Је.

Митровић наглашава да је до завршетка топлификације града неопходно обезбиједити субвенционисане рачуне за електричну енергију.

– Ако пак доносиоци одлука сматрају да би било поштеније и коректније да се грађанима Пљеваља одбори коришћење јефтиније (субвенциониране) цијене електричне енергије, онда може да се примијени и модел по коме би грађани добијали струју по "јефтинијој" тарифи од момента када мјерни инструменти на мјерној станици детектују, забиљеже прекорачење концентрације штетних материја у ваздуху, и тако све до момента када ваздух буде "чист", односно кад се максимално дозвољене концентрација штетних материја смање на безбједан ниво. Тада би струјомјери "пребацили" са јефтиније на скупљу тарифу – предлаже Митровић.

Из ЕПЦГ највљују да би радови око толификације Пљеваља могли да почну у марту или најкасније у априлу.

– Рок за израду идејног решења је 45 дана, што значи да ће до краја фебруара пројектант доставити коначно решење које ће се у законској процедури ревидовати. Поступак ангажовања пројектантске куће за ревизију са потребним искуством у овим пословима је у току, и они ће због што квалитетнијег рада, а и динамичких рокова, бити од почетка укључени у техничку ревизију и контролу избора параметара топлотног режима и трасе топловода – саопоштио је извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин, који је прошле године, након 30 година обећања, са мртве тачке покренуо причу око топлификације Пљеваља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 07:14