ЕУ кутак у Бијелом Пољу организовао тренинг / - фото: Милован Нововић
18/11/2021 u 09:11 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ЕУ кутак у Бијелом Пољу организовао тренинг за НВО са сјевера на тему прикључивања Црне Горе ЕУ

На питање присутних да ли Црна Гора може убрзати процес уласка у ЕУ, Ђуровић је одговорила да сматра да може када би се ми мало више усагласили и организовали

У просторијама ЕУ инфо Кутка на сјеверу Црне Горе, у Бијелом Пољу, одржан је тренинг за НВО са сјевера на тему прикључивања Црне Горе ЕУ,који  је водила професорица Економског факултета у Подгорици Гордана Ђуровић. Тренингу су присуствовали представници 20 НВО организација са сјевера Црне Горе, а могућност присуства су имале све заинтересоване организације са сјевера.

Невладин активиста Здравко Јањушевић је говорио о проблемима на сјеверу Црне Горе и проблемима невладиних организација и позвао на заједничкодјеловање а извршни директор НВО ММНЕ, Жељко Ђукић  који је како он каже заслужан за данашњи скуп, у име домаћина поздравио представнике НВО ЦГО  и представнике Европске делегације који су присуствовали догађају у својству посматрача.

- Пројекат „ЕУ инфо Кутак на сјеверу Црне Горе“ финансиран је  из средстава ЕУ што је нам је омогућило  да већ неколико мјесеци у Бијелом Пољу у ЕУкутку разговарамо о веома важним темама, темама које интересују све нас.Вважан разлог јесу Европске интеграције  о којима пуно говоримо, а чини ми се слабо радимо. Једноставно, да помогнемо доносиоцима одлука како на локалном тако и на државном нивоу, али првенствено грађанима Црне Горе, да им на једноставан начин објаснимо овај комплексан процес-рекао је Жељко Ђукић

Гордана Ђуровић је изразила задовољство због присуства на данашњем састанку, као и посјети Бијелом Пољу којем није први пут.

- Да разумијемо процес који се мало и мијења, зашто оволико траје и која су главна ограничења, данас када говоримо о интеграцији не само Црне Горе него и цијеле наше регије и како све то више укључити у локалне заједнице- почела је Ђуровић.

Ђуровићка се прво осврнула на термине за које јој се чини да се мало мијешају, говорила је о процесу у стабилизацији придруживању, члановима 17 и 18 који говоре процедуре преговарања међународних уговора када преговара ЕУ испред држава чланица, извоза и увоза који нам је омогућен у ЕУ.

На питање присутних да ли Црна Гора може убрзати процес уласка у ЕУ, Ђуровић је одговорила да сматра да може када би се ми мало више усагласили и организовали, наша предност је то што смо мала држава, 620.000 се може уредити“.

Највећа заинтересованост се могла примијетити код присутних за питање пројекта „Европа сад“,као и питање које се често поставља у друштву - како испријечити одлив становништва.

Пројекат „ ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе” у Бијелом Пољу спроводи НВО ММНЕ, а финансијски је подржан кроз јавни позив ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ. Пројекат ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ спроводи Центар за грађанско образовање (ЦГО), у партнерству са њемачком фондацијом Фридрих Еберт (ФЕС), НВО Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и НВО Политикон мрежа, а у сарадњи са Министарством јавне управе, дигиталног друштва и медија и канцеларијом за европске интеграције Владе Црне Горе.

Пројекат финансира Европска унија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:42