Ostaci fabrike / foto: d.j.
16/09/2024 u 07:11 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fabrika protivgradnih raketa za više od tri i po decenije nikad nije proradila

Da u poslednjih nekoliko decenija nadležni državni organi nijesu preduzimali odgovarajuće mjere da se zaštiti fabrička imovina, koja se knjižila kao državno vlasništvo, svjedoči i pogoni protivgradnih raketa koji su krajem osamdesetih godina prošlog vijeka instalirani u mjestu Brezojevica nedaleko od Plava.

Raspoloživi podaci ukazuju da ni pravosudni organi nijesu pozvali na odgovornost one koji su dozvolili da se imovina ove fabrike potpuno otuđi i devastira. To potvrđuju i mještani koji navode da su svih ovih godina bili svjedoci kako je vrijedna fabrička imovina nakon montiranja na poligonu u Brezojevici nestajala u nepoznatom pravcu. 

image

Ostaci fabrike

foto: d.j.

– Fabrika je montirana prije više od tri decenije. Svi smo se tome tada radovali, očekujući da će ona biti nosilac razvoja ovoga kraja. Međutim, nažalost, ta fabrika nikada nije proradila. U startu su brojni vandali odnosili i uništavali fabričku imovinu, a da niko nije pokušao da to spriječi. Sada gledamo samo ostatke fabrike, koja predstavlja još jednu promašenu investiciju u našem kraju, što je zaista za svaku osudu – istakao je predsjednik Mjesne zajednice Murino Branislav Otašević.

Odneseno sve što se moglo odnijeti

Mještani se prisjećaju da je prvo ukinuta rasvjeta u fabričkom krugu nakon čega je počela pljačka i uništavanje raspoložive imovine.

– Dovoljno je reći da je neko uspio da otuđi tri pumpe koje je trebalo da crpe vodu iz napravljenih bunara, kao i traktor sa pratećom opremom, i shvatiti kakvim se sve tu nezakonitim radnjama pribjegavalo. Pojedinci su nosili i djelove ograde, tako da su danas ostale samo zidine. Znači, ovdje je izvršena prava pohara raspoložive imovine. Sve to stvara jednu zaista ružnu sliku, iako se zna da je ova fabrika mogla da radi, samo da su odgovorni to iskreno htjeli. Zašto je to tako treba pitati one koji su u tranzicionim procesima vodili brigu o državnim fabrikama – navode mještani.

Pogoni o kojima je riječ svojevremeno su napravljeni na zadružnoj imovini, pored puta koji od Murina vodi prema Plavu, kao sastavni dio podgoričke Fabrike "19. decembar" koja se dugi niz godina uspješno bavila proizvodnjom protivgradnih raketa i hemikalija. Pomenuta podgorička fabrika, kao državno vlasništvo, svečano je puštena u rad 1980. godine. U nastojanjima da proširi asortiman svojih raznovsnih proizvoda, ova kompanija je odlučila da u Brezojevicama pravi pogon za proizvodnju pomorskih signalnih raketa. Nakon opsežnih pripremnih radova i pozamašnih investicionih ulaganja, na velikom poligonu su 1987. godine izgrađena moderna postrojenja za naznačene namjene. Nakon toga brojni mještani su upućeni u Podgoricu kako bi se u tamošnjoj fabrici "19. decembar" obučili za rad u pogonima kod Plava koji su u potpunosti bili optemljeni za početak proizvodnje. Međutim, fabrika u Brezojevicama nikada nije proradila. Matična fabrika u Podgorici, kao i pogoni kod Plava, su u međuvremenu prešli u vlasništvo kompanije "Vatrostalna" na čiji je predlog 2006. godine uveden stečaj. Raspoloživi podaci ukazuju da ovo preduzeće više ne postoji, a zvanično se, po istraživanjima MANS-a, i ne zna šta je sa njegovom imovinom.

Iz lokalne uprave u Plavu su ponovili su da su u više navrata pokušavali da posreduju da se poligon i fabrički objekti u Brezojevicama stavi u odgovarajuću funkciju. Međutim, kako su naveli, ti pokušaji su ostali bezuspješni, s obzirom na to da se radi o imovini koja se nalazi u privatnom vlasništvu.

Plav: Mještani traže da se uklone administrativne rampe koje četvrt vijeka razdvajaju Murino i Peć

– Znamo da je prava šteta što je fabrička imovina u Brezojevicama doživjela ovakvu sudbinu. Mi smo pokušavali da pomognemo da se tamo organizuje neki vid proizvodnje. Međutim, nailazili smo na barijere, s obzirom na to da se radi o imovini koja se vodi na nekadašnju privatnu firmu "Vatrostalna" iz Podgorice. Sporno je i to što su pojedini mještani dio tamošnjeg zemljišta uspjeli da povrate u svoje vlasništvo – istakli su iz lokalne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:13