/ Стеван Катић, фото: К.М.
05/06/2021 u 01:10 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Формирање власти у Новом у фото-финишу, исход преговора биће познат 7. јуна

Постоји воља да сви буду укључени у формирање власти, коме ће шта бити додијељено видјећемо. Овај викенд ће бити активан како бисмо у понедјељак имали предлог за предсједника Скупштине општине, каже Мирко Мустур

Преговори о формирању коалиционе власти у Херцег Новом, улазе у фото финиш, а, према ријечима Мирка Мустура, предсједника Групе грађана Нови побјеђује, која је у изборни трку ушла као коалицини партнер Демократа, Демоса и Партије пензионера, инвалида и реституције, дане викенда обиљежиће интензивност састанака, како би се 7. јуна, за када је заказана конститутивна сједница, обзнанили резултате. Нагласио је, да је договор свих преговарача, да се у медије не излази са изјавама, док се не дође до конкретних рјешења и јасних позиција.

image
Мирко Мустур, фото: К.М.

Мустур каже да је у јавности било информација да ће бити шире коалиције, али на који начин ће се све уклопити, још увијек се преговара.
-Постоји воља да сви буду укључени у формирање власти, коме ће шта бити додијељено видјећемо. Овај викенд ће бити активан како бисмо у понедјељак имали предлог за предсједника Скупштине општине. Без обзира што су се у кампањи дешавале неке ствари, трудићемо се да нађемо најбоље рјешење, живимо и радимо заједно, и наставићемо тако како бисмо за овај град урадили максимално могуће. Долази туристичка сезона, то мора бити приоритет и нова власт мора припремити град за тај важан дио како бисмо преживјели наредну годину - истиче Мустур.

Да ли ће нову коалициону власт чинити шира коалиција или ће се ићи на састав коалиције која одражава ону на државном нивоу, тек остаје да се види.

Катић не зна да ли ће бити кандидат за предсједника Општине

За понедјељак, 7. јун, заказана је конститутивна сједница на којој би одборници СО, која ће бројати 35 представника народа, требало да изаберу предсједника СО. Стеван Катић није могао да прецизира ко ће бити предложен за функцију првог човјека Скупштине, али вјерује да би до 7. јуна то требало бити договорено.
- Уколико се до тада договори избор предсједника Скупштине, биће изабран. У супротном, та тачка се одлаже и помјера док се не постигне договор, али сам оптимиста да ћемо до тада све завршити - увјерен је Катић.
Није могао рећи ни да ли ће поново бити кандидат за предсједника Општине, али у складу са бројем освојених мандата, мјесто првог човјека Општине свакако припада Демократској Црној Гори.

 


Актуелни предсједник Општине Стеван Катић сматра да преговори теку без проблема и да ће нова коалициона власт бити брзо договорена у складу са резултатима избора.
- У преговорима око подјеле коалиционе власти учествују преговарачки тимови свих партија/листа учесница посљедњих локалних избора, изузев ДПС/СД. Видјећемо како ће се тај процес спровести до самог краја, али ја сам оптимиста.Ја нисам у преговарачком тиму, а за преговоре су задужени тимови органа партије и вјерујем да проблема не би требало да буде. Важно је да је претходна власт освојила толики број мандата и на последњим изборима што значи да је радила добро - сматра Катић.

Подсјећамо, према званичним резултатима Општинске изборне комисије, на локалним изборима одржаним 9. маја највише гласова освојиле је коалиција коју предводе Демократе 4.568 гласова или 10 мандата, затим коалиција ДСП/СД 3.680 гласова или осам мандата), Коалиција "За будућност Херцег Новог и Боке" освојила је 3.246 гласова, односно седам мандата, Новска листа која је наступила самостално освојила је 3.195 или седам мандата, Коалиција Црно на бијело освојила је 1.281 глас и два мандата, и коалиција коју предводи Права Црна Гора освојила је 768 гласова, односно један мандат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 09:21