12/04/2022 u 10:55 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Формирање власти у Улцињу још увијек неизвјесно: Форца бира с ким прави власт

Понуда послата Форци и ДПС-у, нема разлога за чекање, истакао Зенка

Послали смо понуде партнерима са којима би требало да формирамо власт у Улцињу, а то су Форца и Демократска партија социјалиста (ДПС). Нема разлога да се одужи процес формирања власти, казао је за "Дан" носилац листе Демократска унија Албанаца (ДУА) Мехмед Зенка.

image

Зенка

фото: ПР центар

Зенка не мисли да могу преговарати и са коалицијом "За нови почетак" након међусобних оптуживања.

– Не видим неко велико интересовање око тога ни са наше ни са њихове стране. Поготово након овога што су учинили нама и нашем граду Улцињу – истакао је Зенка.

Међутим, кључ формирања власти у Улцињу у рукама је Форце. Како нам је незванично саопштено из те партије, они су добили два позива на разговор о формирању власти.

– Први је од коалиције ДУА и ДСЦГ, а други од коалиције "За нови почетак". Што се Форце тиче, ми ћемо у наредним данима припремити платформу са јасним програмским циљевима који треба да се реализују у четири године мандата, на коју ће се ослонити и политичка сарадња будуће постизборне коалиције – рекли су нам из странке чији је лидер Генци Ниманбегу.

image

Ниманбегу

IVAN PETROVIC-IPE

У случају да власт формирају Форца, ДПС и ДУА, градоначелник ће највјероватније бити Мехмет Зенка.

На локалним изборима који су 27. марта одржани у Улцињу ниједна партија није добила апсолутну већину да самостално формира власт.

Избори у сјенци снимка

Понављање избора на једном изборном мјесту остало је у сјенци аудио-снимка који се 4. априла појавио на друштвеним мрежама, а на којем, наводно, више чланова коалиције "За нови почетак" у Улцињу разговара о куповини изборних гласова.

У СДТ-у су раније формирали предмет поводом наводних злоупотреба повезаних са одржавањем локалних избора у Улцињу, а објављени снимак ће такође бити провјерен у контексту евентуалног постојања кривичног дјела из надлежности тог тужилаштва.

На снимку се наводно чују лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић, носилац листе "За нови почетак", такође из ГП УРА, Омер Бајрактари, предсједник Демократске партије Фатмир Ђека, комунални инспектор у Улцињу Амир Мехмети и непозната особа.

Грађански покрет УРА је саопштио да је ријеч о монтираној афери, што тврди и посланик Албанске коалиције "Једногласно" Фатмир Ђека, који додаје да је ријеч о очајничком покушају конкуренције. Абазовић је најавио је да ће поднијети кривичну пријаву против Н.Н. лица које је, како тврди, монтирало његов глас на аудио-снимку.

Од 33 одборничких мјеста 14 је припало коалицији "За нови почетак", коју чине Грађански покрет УРА, Демократска партија, Албанска алтернатива, Социјалдемократе и Социјалдемократска партија.

Листа Демократске партије социјалиста и Бошњачке странке освојила је шест мандата, колико је узела и коалиција Демократске уније Албанаца и Демократског савеза, док је Форца добила пет мандата, а Демократе два.

Коалиција "За нови почетак" је затражила понављање избора на једном бирачком мјесту, након којег су резултати избора остали исти. Према незваничним информацијама, ДПС је своје гласове уступио коалицији ДУА–ДСЦГ, како не би изгубили мандат, тако да након поновљеног гласања на бирачком мјесту 5 у Улцињу није дошло до промјене броја мандата.

Иако коалиција "За нови почетак" није добила још један мандат, за који им је у првом кругу фалило 40 гласова, а касније још више, предсједник улцињског одбора ГП УРА Омер Бајрактари казао је да је на поновљеним изборима на једном изборном мјесту још једном потврђена доминација њихове изборне листе.

Иако је и даље под великим знаком питања ко ће вршити власт у најјужнијој црногорској општини, Барјактари је истакао да охрабрује што су досадашње владајуће партије освојиле само 12 од 33 мандата, док су опозиционе партије у Улцињу и коалиције предвођене опозиционим партијама освојиле 21 мандат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:17