Са јучерашње сједнице / -Ратковић
22/09/2021 u 06:57 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Функција менаџера Општине уздрмала коалицију на власти у Рожајама

Надамо се да ће наjвећи коалициони партнер уважити аманет покојног Рафета Хусовића, да ће испоштовати, циjенити и уважавати мање коалиционе партнере и да неће доводити у питање потписани споразум, рекао jе Ален Калач

Одборници Социjалдемократа напустили су јучерашњу сједницу локалног парламента. Одборник те партиjе Ален Калач обjаснио jе да су се на такакв потез одлучили због непоштовања коалиционог споразума склопљеног између Бошњачке странке, ДПС-а и Социjалдемократа.

-Ми смо на сjедници предсjедништва наше партиjе дониjели одлуку да се преиспита коалициjа, jер већински коалициони партнер не поштуjе споразум. Договор са БС-ом од почетка ниjе функционисао па зато нисмо консултовани око развоjних политика, структуре буџета и принципа од интереса грађана. Последње именовање Мирсада Џуџевића, доскорашњег предсjедника УО Поште ЦГ, на мjесто менаџера Општине иако не испуњава услове за ту позициjу, а по споразуму је то мјесто припало С било је кап у препуноj чаши. То представља удар на достоjанство и интегритет Социjалдемократа. Надамо се да ће наjвећи коалициони партнер уважити аманет покојног Рафета Хусовића, да ће испоштовати, циjенити и уважавати мање коалиционе партнере и да неће доводити у питање потписани споразум – рекао jе Калач, приjе него што jе заjедно са своjим колегама напустио скупштинску салу.

”Да не морамо да плаћамо дугове из раниjег периода, ми бисмо редовно исплаћивали плате и доприносе, казао је предсједник општине

Социjалдемократе су љуте и због именовања Армина Чолаковића, иначе зета Хусеина Куртагића, предсjедника ОО БС-а, на мjесто секретара за имовинско- управне послове у локалноj управи.

Предсjедник општине Рафет Хусовић истакао је да питање коалиционог споразума треба да се рjешава на страначком нивоу, а не у локалном парламенту.

image

Усвојени бројни извјештаји

-Ратковић

У наставку сjеднице већином гласова усвоjен jе полугодишњи извjештаj о приходима и издацима у буџету. Одборник ДПС-а Руждиjа Калач констатовао jе да су приходи у том периоду износили 45 процената од чега наjвећи дио чине средства из Егализационог фонда.

-Изузетно jе низак приход од концесиjа коjе се на годишњем нивоу крећу до милион еура. Посебно забрињава низак ниво сопствених прихода. Низак jе и издатак по основу капиталних инвестициjа, а наставља се исплата личних доходака без уплате пореза и доприноса. Забрињава и то што локална управа плаћа нерационалне потезе из раниjег периода – рекао jе Калач, позиваjући локалну власт да се ослободи технолошког вишка.

Вакцинисано преко 5.000 грађана, недовољно за колективни имунитет

Директор Дома здравља др Jахо Пепић, подносећи извjештаj о раду те установе, инициjативу поjединих одборника да Дом здравља прерасте у болницу оциjенио је реалном. Подсjетио jе да jе досад вакцинисано више од 5.000 грађана, али да то ниjе довољно за колективну имунизациjу. Едиб Шаљић (БС) указао jе на проблем пациjената коjи су, како jе рекао, приморани да путуjу у Нови Пазар ради диjагностике, јер мораjу мjесецима да чекаjу на неки од специjалистичких прегледа коjи се заказуjу у Беранама и Подгорици.

-Тешко jе сиротињи да обезбиjеди средства за лиjечење у приватним клиникама. Дом здравља има ресурсе да прерасте у болницу. Нама не требаjу ауто-путеви ако немамо гдје да се лиjечимо или ако морамо да позаjмљујемо новац да бисмо се лиjечили – рекао jе Шаљић.

Расим Халиловић (БС) казао је да фале изабрани љекари, упитавши колико jе адекватно лиjечење уколико jедан изабрани доктор у току дана прегледа више од 100 пациjената. Он jе, као и његов партиjски колега Рафет Нурковић, упитао због чега се наjвећи броj порођаjа обавља у беранскоj болници иако у Дому здравља постоjи породилиште.

Да се мора порадити на сопственим приходима, с Калачем се сагласио и Рафет Нурковић из Бошњачке странке.

Предсjедник општине Рахман Хусовић рекао је да локална управа нема ниjедног цента дуга по основу инвестициjа, истичући да ће у континуитету рjешавати наплату сопствених прихода.

-Ми не трошимо паре непотребно, плате и обавезе редовно измируjемо. Да не морамо да плаћамо дугове из раниjег периода, ми бисмо редовно исплаћивали плате и доприносе. На заостале дугове мjесечно исплаћуjемо преко 85.000 еура. Моjи претходници нису исплаћивали обавезе иако су имали средстава за то, а додатно су задужили Општину због чега ми сада имамо проблема – рекао jе Хусовић.
У наставку сjеднице одборници су упознати са информациjама о положаjу и стању пензионера, о пословању Управе за шуме ПJ Рожаjе. Руждиjа Калач jе указао да се не посвећуjе довољно пажње стању шума.

Тахировић: У школским двориштима продају се опојна средства

Локални парламент jе прихватио информациjу о анализи рада Одјељења безбjедности за прошлу годину. Сениха Тахировић (ДПС) упозорила jе на старосну структуру малољетника коjи су извршили кривична дјела подсjећаjући да jе кривичну одговорност сносио 21 малољетник од чега jе jедан млађи од 14 година.

-Школска дворишта су незаштићена и дешаваjу се свакодневне туче малољетника коjима сам била свjедок. На том простору се продаjу и опоjна средства па мислим да би на то требало обратити више пажње – упозорила је Тахировић.

Усвоjена jе и информациjа о стању образовања у општини о чему jе одборнике информисао Сенад Тахировић, предсjедник Актива директора рожаjских школа. Руждиjа Калач jе казао да су скоро све образовне установе суочене са проблемима у организациjи наставе из информатике.

 

Одборници су већином гласова, без дискусиjе, усвоjили одлуку о постављању, односно грађењу и уклањању помоћних обjеката. Локални парламент jе на мjесто Мирсада Ћатовића, члана ОИК-а коjи jе поднио оставку, именовао Армена Калача, док jе за његовог замjеника изабрана Саjма Дураковић. Члан ОИК-а из редова Социjалдемократа Фикрет Грлић разриjешен jе дужности јер више ниjе члан поменуте партиjе. За предсjедника Одбора за међуопштинску и међународну сарадњу и европске интеграциjе, умjесто Ервина Ибрахимовића коjи jе поднио оставку, именован jе Сенад Калач. Усвоjена jе и одлука о оснивању д.о.о Комунално Рожаjе.

Одборник ДПС-а Демис Демић оциjенио jе да су подаци из извjештаjа о раду Центра за социjални рад алармантни jер показуjу да се преко 50 одсто популациjе налази у стању социjалне потребе и прима неки вид дотациjа. Демић jе позвао локалну власт да се активниjе укључи у рjешавање тог проблема кроз запошљавање у реалном сектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:16