Велико интересовање за крстарење језером / -Драган Стојановић
15/09/2021 u 07:02 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гости НП Скадарско језеро не могу да одоле приганицама и природи

Бака је годинама на ногама у истом простору радила истим темпом, од јутра до поноћи, и успијевала је да сваког дана припреми приганице за 300 људи, каже Марија Ђуровић

За Вирпазар кажу да је језерски бисер, и последњих година био је једна од најпосјећенијих дестинација на Приморју на коју су хрлили туристи из разних крајева свијета. Међутим, прошле и ове године ситуација је потпуно другачија. Лани је промет био занемарљив, ове године далеко бољи, али још увијек не на задовољавајућем нивоу, односно као у 2019. години.

”Током сезоне у Вирпазару највише боравили Украјинци, Руси и Бјелоруси, породица Ђуровић организује крстарења Скадарским језером

Породица Стева Ђуровића из Вирпазара се бави приватним послом у туризму, и дуже од 20 година организује крстарења Скадарским језером. У посао су укључени сви чланови фамилије, па чак и бака Драгица која има 88 година.

Према ријечима Марије Ђуровић, која у породичној фирми "Lotours" ради послове букирања обиласка Скадарског језера бродићима, сарађују с туристичким агенцијама из Црне Горе и иностранства, тако да се чак и по годину дана унапријед резервишу аранжмани за излете.

– Од малих ногу сам с оцем у овом послу. Имамо осам чамаца, пет су капацитета 50 особа и три мања капацитета 10 до 15 особа. Претежно су били туристи из источне Европе, Украјинци, Руси, Бјелоруси. За крај септембра и половину октобра имамо најава долазака и Француза, Њемаца и Аустријанаца, јер су то наши традиционални гости, али колико ће од свега тога бити остварено видјећемо с обзиром на то да све зависи од короне и епидемиолошких мјера, казала је Марија.

Промет 30 одсто у односу на 2019.

– Што се тиче 2020. године, то је била ужасна сезона, остварено је можда три одсто прихода у односу на 2019, годину, која је нама била рекордна по приходима и броју гостију. Прије него што се појавила корона било је добрих најава за сезону, и кренули смо с радом. Одрадили смо неколико седмица, и након тога је све стало. Наравно, није било ни постсезоне, и како је корона напредовала све резервације су отказане. За ову годину су најављивали да ће бити промет око 60 одсто у односу на 2019. годину, али сматрам да то није могуће. Према мојим прорачунима, промет је око 30 одсто у односу на 2019, каже Марија, истичући да за наредну годину треба пуно учинити да Вирпазар буде посјећенији и постане право туристичко мјесто.

Додаје да су велику помоћ у послу свих ранијих година, истина ове године мање, имали од своје баке Драгице. Она је од самог почетка породичног посла с истим жаром спремала специјалитете из тог краја и одушевљавала госте.

– Бака је годинама на ногама у истом простору радила истим темпом, од јутра до поноћи, и успијевала је да сваког дана припреми приганице за 300 људи. За њу током љета није било ни викенда ни одмора. До ове године баба је правила приганице за дочек гостију на броду. Ове године није могла, мада смо у међувремену купили машину, па је сада на заслуженом одмору. Сваку приганицу је кроз руку провукла. Дневно је знала да за приганцие потроши 20 килограма брашна. Нас дјецу је она подигла, јер је мајка једно вријеме радила у Будви и путовала сваког дана – каже Марија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 13:24