Душан Раичевић са гостима / - фото: Д.С.
02/10/2021 u 09:42 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Границе не морају бити препреке, већ прилика за раст и успјешну сарадњу

Подршка Европске Уније (ЕУ) Црној Гори била је значајна у претходних десет година, а Црна Гора је била успјешан учесник у девет ЕУ ИПА програма, оцијенила је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори Кристина Оана Попа

Пригодним програмом у Дворцу краља Николе, синоћ је завршен цјелодневни низ активности којима је у барској општини обиљежен Дан европске сарадње.

У посљедњих десет година сваког септембра организују се различити догађаји у читавој Европи, како би се промовисали и славили утицаји великог броја прекограничних, транснационалних и регионалних програма сарадње.

Подршка Европске Уније (ЕУ) Црној Гори била је значајна у претходних десет година, а Црна Гора је била успјешан учесник у девет ЕУ ИПА програма, оцијенила је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори Кристина Оана Попа.

image

Кристина Оана Попа

- фото: Д.С.

- Од почетка ове године посјетила сам  бројне различите пројекте у Црној Гори, од которског старог затвора који је претворен у креативни хаб, до одрживих извора енергије у Пљевљима и сви они повећавају квалитет живота грађана. Када сам рпије неколико мјесеци била у Бару, посјетила сам учеснике прекограничног (ЦБЦ) пројекта који освјешћује локалну индустрију кроз производњу маслиновог уља и подржава историјске и културне локације Старог Бара, што све треба да резултира довођењем већег броја туриста.  Било ми је задовољство да видим користи од пројеката на свим тим локалитетима. Оно што је велико у прекограничним пројектима је то да са сваким локалцем којем је овдје живот  унапријеђен, знате да постоји исти такав локалац у сусједној земљи, такође са унапријеђеним животом у истом пројекту-казала је Попа, додајући:

-Чврсто вјерујем да су ово најбољи пројекти које имамо. Сарадња преко граница је основни дио саме идеје уједињене Европе и снажан покретач за изградњу разумијевања, солидарности и просперитета, на читавом континенту. Због свега постигнутог, радујем се наставку сарадње у ИПА 3 2021-2027.

image

Зорка Кордић

- фото: Д.С.

Главни преговарач са ЕУ Зорка Кордић предочила је пресјек постигнутог у минулој деценији. Она је нагласила да јој је посебно драго што се јубиларна прослава организује у Бару, граду који на илустративан начин обједињује бројне видљиве резултате програма прекограничне и транснационалне сарадње.

Она је подсјетила и да  у ЦБЦ пројектима Црна Гора усваја моделе и процедурее од земаља ЕУ, као што је Хрватска.

- Данас смо  указали на успјешну сарадњу бројних државних институција, организација и појединаца, а која је резултирала препознавањем заједничких приоритета и успјешном реализацијом пројеката који доприносе квалитету живота на овом простору, од унапрјеђења туристичке понуде и здравствених услуга, увођење многих сервиса социјалне заштите, преко заштите животне средине и успостављање платформи за културну сарадњу и креативне индустрије. Квалитетним пројектима које је Црна Гора реализовала од 2007. до 2013.  успостављена је  ваљана платформа и за текућу фнансијску перспективу, дакле 2014-2020., када кроз девет програма прекограничне сарадње организације и институције Црне Горе системски реализују 240 пројеката, вриједности преко 270 милиона еура.

У том смислу, довољно нас обавезује гесло Дана европске сарадње - Заједничке границе нас зближавају, а која шаље поруку о значају нашег учешћа и доприноса укупном концепту европске територијалне сарадње-казала је Кордић.

Предсједник Општине Бар Душан Раичевић исказао је захвалност што је Бар одређен за домаћина значајног јубилеја. Он је  казао да је то подстрек, захвалност и награда за све што се у Бару ради у континуитету, не само са нивоа локалне управе и у претприступном процесу кроз имплементацију пројеката.

image

Границе не морају бити препреке

- фото: Д.С.

- Ово је награда за све институције са територије Бара које користе све ове механизме, а врло смо сви заједно успјешни у том процесу. Хвала Канцеларији за европске интеграције која је преко заједничког пројекта данас уручила значајну донацију Основној школи у Мркојевићима и потврдила посвећеност образовним институцијама које су у процесу дигитализације и савремених метода учења истако је Раичевић, додајући:

- То је истовремено и потврда да оно што је циљ сваког пројекта који се финансира из механизама ЕУ заиста долази до крајњих корисника. Данас смо били у прилици да се увјеримо да су корисници најврједнији дио нашег друштва, односно наша омладина или како је то госпођа Зорка Кордић данас рекла - будући грађани ЕУ.

Награђени аутори најбољих постера о будућности ЕУ

У склопу програма у Дворцу, додијељене су и награде ауторима најбољих плаката на тему „Европска унија будућности” на онлајн конкурсу. Жири у саставу Раде Вујачић, Александар Радевић и Милутин Обрадовић одлучио је да награде припадну ученицима И разреда Средње умјетничке школе “Петар Лунарда”  Николини Љиљанић, Матеји Вучковићу и Филипу Матановићу.

Након додјеле награда, приказан је филм о досадашњим INTERREG CBC пројектима имплементираним у Бару.

Он је скренуо пажњу  да традиција Бара почива на међувјерском складу на једном малом простору, а то су вриједности на којима почива и концепт ЕУ, због чега је  Бар увијек био снажан подржавалац свих активности у претприступном процесу.

image

Ђана Петрачија

- фото: Д.С.

Представница хрватског Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ Ђана Петрачија рекла је да је посјетом програму ФОРТИТУДЕ, који је финансиран са скоро 1,3 милиона еура још једном доказано да се заједничким снагама и сарадњом регија рјешавају изазовни проблеми.

-Границе не морају бити препреке, већ прилика за раст и успјешну сарадњу - рекла је Петрачија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:48