/ -Фото: Дан
28/10/2021 u 06:09 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гром у Никшићу запалио фарму, надлежни не окрећу главу

Страдало преко 300 коза с јарадима, опрема за мужу и око двије хиљаде бала сијена

Пожар на фарми породице Миљанић у мјесту Подбожур код Никшића изазвала је елементарна непогода, констатовало је никшићко тужилаштво у извјештају који је достављен власнику фарме Радивоју Миљанићу.

Фарма је у потпуности изгорела 11. јула ове године, када је у објекту страдало и преко 300 коза с јарадима, опрема за мужу и око двије хиљаде бала сијена.

Миљанић је јуче новинарима казао да је тужилаштво извјештај сачинило на основу налаза неколико вјештака који су с припаднцима полиције обавили увиђај на мјесту догађаја.

-Утврђено је да је пожар изазвао директан удар грома у објекат. Миран сам у души јер се испоставило да то није нико урадио већ да је у питању елементарна непогода. Миран сам и због људи који су радили на нашој фарми, истакао је Миљанић.

image
-Фото: Дан

Процјену причињене штете, казао је он, радио је самостално уз помоћ пријатеља из струке. Каже да је у питању износ од око 206.000 еура, а да је за протеклих више од три мјесеца на жиро- рачун за помоћ уплаћено око 40.000 еура.

-Захвалан сам тим људима који су уплаћивали новац, али оно што брине је став државних органа који се нијесу ни окренули. Долазили су њихови представници, испричали то што су испричали и отишли. Чак смо писали и неке дописе на које нико није одговорио. То значи да државу уопште није брига да ли ће пољопривреда да опстане или не. Ипак, поручујем свим својим колегама и произвођачима да не смијемо одустати, морамо се борити, и ово ће проћи и вјероватно ће доћи боља времена за црногорску пољопривреду - нагласио је Миљанић, додајући да је документацију предао општинској Комисији за елементарне непогоде и да чека њихов излазак на мјесто догађаја.

У току је израда пројекта за нову фарму која ће бити на другој локацији. Док се то не заврши, рекао је Миљанић, раде на одржавању производње у сирари у Горњем Пољу за чије потребе откупљују млијеко од коопераната.

-Морамо осигурати да они наставе да раде, а ја ћу истрајати да се вратим примарној производњи јер сам свој живот и живот своје породице уложио у то - казао је Миљанић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

20. april 2024 10:30