Gutić u posjeti Domu starih Risan / - USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
01/10/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gutić: Stvorimo okruženje u kojem starije osobe mogu živjeti dostojanstveno

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, 17. oktobra, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić, zajedno sa saradnicom Mersidom Aljićević, danas je posjetio Dom starih "Garbovac" u Risnu.

Ova posjeta imala je za cilj da se naglasi važnost podrške starijim osobama i unapređenja njihovih uslova života.

Tokom posjete, ministar Gutić razgovarao je sa direktorom doma, Srđanom Dragomanovićem, o trenutnim uslugama i izazovima s kojima se dom suočava.

Dragomanović je istakao zabrinjavajući problem odlivanja kadra, naglašavajući da mnogi zaposleni prelaze u zdravstvene i obrazovne ustanove usled povoljnijih koeficijenata. Ova situacija dodatno otežava rad doma i smanjuje kvalitet usluga koje se pružaju korisnicima.

Ministar Gutić je ovom prilikom obišao i smještajne kapacitete doma i upoznao se sa svakodnevnim životom korisnika.

- Naša odgovornost je da stvorimo okruženje u kojem starije osobe mogu živjeti dostojanstveno - istakao je Gutić.

Korisnice Doma starih u kreacijama domaćih dizajnerki, devet muških modela u samostalnim kombinacijama

On je dodao da je važna kontinuirana podrška kako bi se starijim osobama obezbijedili bolji uslovi za život. Takođe je naglasio da se radi na novom Zakonu o zaradama, nakon čijeg usvajanja se očekuje ujednačavanje zarada, što će doprinijeti rješavanju problema kadrova.

Dragomanović je upoznao ministra Gutića s projektom izgradnje novog objekta za smještaj 52 korisnika na mjestu sadašnjeg „H“ paviljona. Ministarstvo će učestvovati u troškovima izgradnje, a sredstva su obezbijeđena iz nepovratnih sredstava KfW banke. Objekat će biti izgrađen po svim savremenim standardima kada je riječ o zbrinjavanju starijih građana.

image

Gutić u posjeti Domu starih Risan

- USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ministar Gutić je potom prisustvovao ceremoniji povodom obilježavanja Međunardnog doma starijih osoba.

- Vi ste temelj našeg društva i temelj kako se životna mudrost može prenijeti na buduće generacije. Zajedno ćemo raditi na tome da vaši dani budu ispunjeni ljubavlju, pažnjom i poštovanjem koje zaslužujete kazao je Gutić.

Nakon posjete Domu starih "Garbovac", ministar Gutić je posjetio i Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva. Tokom sastanka s direktoricom Mirelom Kovačević, istaknuta je potreba za obezbjeđivanjem dodatnog prostora za područnu jedinicu Budva, s obzirom na trenutne kapacitete centra.

Ministar je najavio da će inicirati razgovore s vladinim i lokalnim čelnicima kako bi se ovaj problem što prije riješio.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 15:15