/ Foto: R. KRZYKOWSKI
26/12/2021 u 06:18 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хаварија на цјевоводу, Улцињани огорчени: Око пет хиљада грађана шести дан без воде

Из Секретаријата за комуналне дјелатности саопштили да за хавариjу ниjе крива Општина, већ Водовод

Упркос бројним обећањима надлежних, велики дио градских и приградских насеља на подручју општине Улцињ, око 5.000 грађана, шести дан је без воде.

Грађани су због такве ситуације више него огорчени и траже оставке одговорних. На релацији Општина Улцињ - предузеће Водовод и канализација одовороност се пребацује са једних на друге. Надлежни су покренули истрагу због овог случаjа и тим поводом изjаве у Полицији у својству грађана дали су поjедини челници Општине, извођачи радова и директор JП Водовод и канализациjа.

Директор улцињског Водовода Ариjан Љамовић казао jе јуче да jе надзорни орган око 11 сати дао налог да се може пустити вода и да ће она у поподневним сатима долазити фазно по насељима.

Предсједник Општине Александар Дабовић у петак увече упутио је извињење свим грађанима коjи су без воде у своjим домовима у доба новогодишњих празника и пандемиjе вируса ковида 19.

- Компаниjа Хиперинг коjа изводи радове завршила је послове и споjила циjеви, и сада jе у току тестирање споjница, да би након тога вода била пуштена у циjеви. Ускоро можемо очекивати нормализациjу снабдиjевања водом на читавоj териториjи општине Улцињ. До проблема jе дошло због тога што jе извођач радова приликом радова на измjештанjу цjевовода оштетио тразитну циjев АЦ 450, коjу ниjе било лако санирати. Предузеће Водовод требало је бити упућено у све послове jер су они по природи посла надлежни орган. Они су и у предметном уговору стални стручни надзор, док jе други надзорни орган лиценцирана фирма "Оливер инг" из Будве. Ситуациjа jе додатно отежана на терену тиме што не постоjи катастар подземних инсталациjа, што jе и довело до овог епилога - саопштио је Дабовић.

Из предузећа Водовод и канализација тврде да је свему претходило неправовремено обавиjештење о почетку радова, када је извођач оштетио главну циjев.

-Имали смо више састанака са извођачем радова и са инвеститором и они су на последњем састанку, 3. децембра, тражили да се снабдиjевање водом прекине у периоду од три дана. Jа се са тим ниjесам сложио, jер сматрам да обустава снабдиjевањем водом ниjе требало да траје толико. Сматрали смо да се ти радови требаjу завршити за наjвише два дана, и тражили смо да грађани о овоме буду обавиjештени наjмање 48 сати раниjе - казао jе директор Љамовић.

Из Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту амбијента саопштили су да за хавариjу ниjе крива Општина Улцињ, већ Водовод и канализациjа на чиjем челу jе Љамовић.

- Kако се ради о паушалним непрофесионалним тврдњама директора Водовода и канализације, понављамо да је требало да се више бави својом фирмом на чијем је челу, а не популистичким изјавама и покушајима да очигледно своју одговорност пребаци у туђе двориште. Зато поштовани грађани, одговорно Вас обавјештавамо да за хаварију која се десила није крива Општина Улцињ већ Водовод и канализација који је једини стручни субјекат, који је морао и требао да предвиди поменуте проблеме и да по истима упозори и укаже извођачу радова. Позивамо Љамовића да се извини за поменуту хаварију за коју је искључиви кривац Водовод на чијем је челу он- поручују из Секретаријата за комуналне дјелатност и заштиту амбијента.

Из Секретаријата за за комуналне дјелатности и заштиту амбијента истичу да у члану седам Уговора о радовима у Улцињском пољу, у ставу 1. стоји: "Стални стручни надзор над извођењем радова извршиће д.о.о ВиK Улцињ", те да је дописом бр. 444 од 19. марта Водовод прихватио вршење надзора радова на премјештању транзитног водовода Ацц 450 мм на локациjи Улцињско Поље 1.2.3.4.1126 и 27 зоне б инвеститора Секретариjата за комуналне дjелатности и заштиту амбиjената Општине Улцињ.

Они питају директора Водовода како jе могуће да су извођачи радова наишли на шахту за коју се сумњало да је стијена.

- Шахта је била прекривена са два слоjа асфалта и два слоjа тампона и буквално jе личила на стjену - истичу из Секретариjата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:16