Весна Самарџић / -СНП
10/01/2022 u 07:33 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Херцег Нови из буџета опредијелила 700.000 еура за најрањивије категорије

У буџету су опредијељена средства за завршетак пројекта за стамбено збрињавање избјеглих и расељених лица, али и колективног смјештаја за оне који живе у баракама у Бајковини, каже Весна Самарџић, потпредсједница Општине

Да Општина Херцег Нови брине о социјално угроженим категоријама становништва, говоре и ставке у капиталном буџету којима је за најрањивије категорије планиран издатак од 700.000 еура. Потпредсједница Општине Весна Самарџић каже да је посебно радује то што су буџетом за ову годину опредијељена и средства за суфинансирање лијечења неплодности, а повећан је износ за трансфер и трошкове лијечења на 80.000 еура.
– Општина Херцег Нови ће први пут од ове године издвајати, за почетак, 20.000 еура за лијечење неплодности и помоћ паровима приликом финансирања поступака медицински потпомогнуте оплодње у иностранству – казала је Самарџић.
Иначе, износ за станарине лица у стању социјалне потребе увећан је за 5.000, па сада износи 15.000 еура.
– Разлог је што имамо доста суграђана који су незбринути, а с обзиром на то да нисмо у могућности да свима њима рјешавамо стамбено питање, суфинансирање овог издатка је један вид помоћи. Сматрам да је ово нешто што је позитивно и да је могућности, требало би бити још више. За побољшање услова живота лица са сметњама у развоју и особа са инвалидитетом издваја се 30.000 еура. Издваја се и 15.000 еура за бесплатан превоз за 100 најугроженијих пензионера са територије општине, а оно што нам је посебно задовољство јесте да 35.000 еура издвајамо за новорођену дјецу – предочава Самарџић и додаје да су у буџету опредијељена и средства за завршетак пројекта за стамбено збрињавање избјеглих и расељених лица, али и колективног смјештаја за грађане који живе у баракама у Бајковини.
– У капиталном буџету предвиђено је 170.000 еура за рјешавање стамбеног питања лица у стању социјалне потребе, а што се односи на завршетак пројекта регионалног стамбеног програма за избјегла и расељена лица – појашњава Самарџић.
Општина пружа подршку и најбољим студентима за чије стипендије су буџетом предвиђене 54.000 еура, затим надареним и талентованим ученицима са 20.000, док ће 50. 000 еура бити утрошено за превоз ђака путника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:50