/ - FOTO ILUSTRACIJA
12/09/2023 u 06:30 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Herceg Novi: Usvojili odluku o bratimljenju sa Trebinjem

Odluka o bratimljenju proistekla je iz odnosa građana Herceg Novog i Trebinja, koje se prenijelo na gradske uprave, a onda preko njih na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam, a nadam se uskoro i na vodoprivredu, rekao je Mirko Mustur, potpredsjednik Opštine

Odbornici Skupštine opštine (SO) Herceg Novi na juče održanoj sjednici lokalnog parlamenta, bez prisustva odbornika Demokratske partije socijalista (DPS-a), usvojili su odluku o bratimljenju grada pod Orjenom i Trebinja. Odluku o bratimljenju već je usvojila Skupština grada Trebinja, pa je pred potpisivanje povelje bilo potrebno da to uradi i hercegnovski parlament. Potpredsjednik Opštine Mirko Mustur obrazložio je da je odluka o bratimljenju "proistekla iz odnosa građana Herceg Novog i Trebinja, koje se prenijelo na gradske uprave, a onda preko njih na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam".

Izabran žiri za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje grada

Sa 21 glasom "za" usvojeno je i rješenje o imenovanju žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje opštine Herceg Novi.

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović kazao je da je za članove žirija za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje predloženo devet kandidata i to: Gospava Kosović, predsjednica žirija, i članovi Vasilije Seferović, Marko Lučić, Blagoje Sladović, Tanja Mrkaić, Evgenija Tomić Crnogorac, Adrijana Kovačević, Dejan Stojadinović, Jovanka Veljović. Oni će, kako je pojasnio Otović, pošto je lokalni parlament verifikovao njihova imenovanja, razmatrati pristigle prijave za najveća priznanja grada. Kandidature se mogu predati skupštinskoj službi do 15. septembra, nakon toga devetočlani žiri će odlučiti o dobitniku nagrade i povelje.

– Nadam se uskoro i na vodoprivredu, odnosno na povezivanje Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom. Ovo je sjajna inicijativa koja će unaprijediti buduću saradnju dva grada – istakao je Mustur, a prenosi RT Herceg Novi.

Odbornica Prave Crne Gore Marina Vukalović istakla je da je bratimljenje došlo potpuno prirodno "kroz istorijske i druge veze koje su naši preci gradili i branili". Ona je predložila da SO Herceg Novi uputi apel Ministarstvu unutrašnjih poslova da razmotre tehničke mogućnosti kako bi se aktivirale dvije saobraćajne trake na graničnom prelazu (GP) Sitnica, sa dodatnim carinskim kućicama sa obje strane prelaza za vozila koja su registrovana u Trebinju i Herceg Novom.

– Olakšavanje kretanja robe i putnika vjerujem da je strateški cilj obje administracije koje se mora tražiti kroz racionalizaciju prelaska GP Sitnica. Dobili bismo veću posjećenost Herceg Novom, posebno u periodu glavne turističke sezone. Ekonomska, kulturna i administrativna saradnja i geografska blizina su prednosti koje moramo iskoristiti – kazala je Vukalović.

Odbornik Grupe građana (GG) Novi pobjeđuje Marko Lučić istakao je da je riječ o istorijskom trenutku i uputio je kritiku kolegama iz DPS-a što ne prisustvuju sjednici.

– Ovo je dan koji je morao da se desi mnogo ranije, jer znamo koje su neraskidive veze ova dva grada. Veze sa Trebinjem i bratimljenje su neophodna stvar, kazao je Lučić i podsjetio na značaj izgradnje puta između dva grada i ukidanja naplatne rampe prije tri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 20:16