Пензионери на локацији на којој би требало да се гради зграда за њих / фото: К.М.
22/09/2021 u 06:43 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Херцегновски пензионери гладују, надлежни вапаје не чују

Предлажем да се на нивоу општина ураде спискови домаћинстава у стању социјалне потребе и прослиједе Влади Црне Горе, ресорним министарствима и премијеру Здравку Кривокапићу како би постигли споразум о начину помоћи људима на ивици егзистенције, казао је Фуад Агић

Пензионере као социјалну категорију систем као да не препознаје, а како наводи Фуад Агић, предсједник Мјесног удружења Игало, у најтежој ситуацији су они који живе као подстанари и чија се примање крећу од 100 до 200 еура.

image

Фуад Агић

фото: К.М.

- Претходна влада, која је имала власт 30 година, није била у стању да уради социјалну карту, како би сваког мјесеца могла да интервенише у новчаној помоћи, прехрамбеним производима или хигијенским пакетима. Захваљујући таквом немару, пензионери су препуштени себи, а друштвена заједница не чини ништа даље од констатације да је тој категорији тешко. Предлажем да се на нивоу општина ураде спискови домаћинстава у стању социјалне потребе и прослиједе Влади Црне Горе, ресорним министарствима и премијеру Здравку Кривокапићу како би постигли споразум о начину помоћи људима на ивици егзистенције, казао је Агић.
Сматра да би Влада морала да сваког мјесеца помаже пензионерима с ниским примањима и да је крајње вријеме да се озбиљно позабави друштвеним проблемима.
Указује да није добар начин на који Влада одобрава помоћ појединцима.
-Наше удружење има утврђене критеријуме приликом одређивања кандидата за помоћ, између осталог, ту су и укупна примања домаћинства. На примјер, уколико породица пензионера прима по 150 еура пензију, других примања нема, а живи с породицом своје дјеце, па су приде и подстанари, њима свакако морамо помоћи. Но, уколико имамо такво заједничко домаћинство, гдје пензије не прелазе 120 еура, али живе и од издавања током туристичке сезоне, онда њима не треба дати новчану помоћ, казао је Агић.
Нагшава да енормно поскупљење намирница додатно отежава суморну слику живота пензионера.
-Потрошачка корпа за четворчлану породицу износи 650 еура, а према званичним подацима 16.500 пензионера прима минималац од 147 еура. Ситуација је драстична, јер конкретно у Игалу имамо 204 пензионера који примају 160 еура. Када је ријеч о становању, 48 пензионара су подстанари, а осам живи у баракама недостојним човјека. Обећања о додјељивању плаца на којм би се изградила зграда са 35 станова су мртво слово на папиру сваке власти, огорчен је Агић.

Локација за зграду у Бијелој

Весна Самарџић, представница Општине Херцег Нови, казала је да је Општина нашла потенцијано земљиште на којем би могла бити изграђена зграда, намијењена пензионерима с неријешеним стамбеним питањем. Ријеч је о парцели величине 10.000 м2 у Бијелој, изнад бензинске пумпе, у кругу већ постојећег насеља са стамбеним зградама, чији је власник држава, док Општина има право коришћења.
- Урбанистичка парцела се састоји од три катастарске парцеле, па би осим пензионера, могли бити обезбијеђени млади брачни парови, рањиве групе становништва. Али то ће све касније зависити од арнжмана и средстава која се буду могла обезбиједити, објаснила је Самарџић.

У току је, како је рекла, провјера имовинско- правних односа, геодетска парцелација у складу са планским документом, слиједи ријеч урбаниста, односно могућност пројектовања, након чега би се радило идејно рјешење.


Александар Ацо Радуловић, предсједник Удружења пензионера Херцег Новог, казао је да то удружење броји 6.882 пензионера.
-Чланарину плаћа 5.680 пензионера. Структура пензија: 560 лица примају пензију до 145,77 еура, 601 лице прима износ од 145 до 179 еура. Пензију од 179 до 283,80 прима 1.881 лице. Од 283,81 до 500 еура прима 2.568 особа, од 501 еуро до лимита од 1.063,85 прима 813 лица и преко лимита по старим прописима девет лица. Просјек пензија у Херцег Новом је 309,53 еура, казао је Радуловић.
Додао је да 1.161 пензионер прима пензију испод минимума од 179,15 еура, а да укупно 3.042 пензионера примају пензију испод 283,80 еура што показује да половина живи у стању биједе или једва преживљава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:45