/ Једрилице у луци, фото: К.М.
26/05/2021 u 06:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хотели у Херцег Новом спремни, али корона диктира правила

Када кренемо с радом, нисмо сигурни да ће хотели бити попуњени. Све зависи и од ситуације у земљама из којих нам долазе гости, казао је Чедо Поповић

Предсезонски период у Херцег Новом протиче у знаку боље посјећености у односу на исти период прошле године. То и није било тешко постићи, будући да су у упоредном периоду прошле године границе Црне Горе биле затворене због строгих епидемиолошких мјера.
Према подацима Туристичке организације, у граду борави 2.039 гостију, што је за 1.891 више у односу на упоредни период прошле године.Предњаче инострани гости којих је 1.709, док је домаћих 330. Већина регистрованих гостију одлучила се за смјештај у домаћинствима, гдје их борави 1.256, док је у хотелима 783. Хостели и ауто- кампови нису забиљежили попуњеност капацитета.
Јован Вукаловић, директор компаније "Lighthouse" у чијем саставу послује и истоимени хотел, каже да предсезона у хотелу увелико тече.

image
Јован Вукаловић, фото: К.М.

-С обзиром на околности у којима се налазимо, можемо рећи да смо задовољни попуњеношћу и интересовањем гостију. Наравно да то није ни близу попуњености коју смо имали у сезонама прије короне, али нас радује да смо досад имали групе гостију из Словеније, Литваније, Молдавије, Француске, што нам даје наду да смо најтеже оставили иза себе и да ће се пословање развијати на прави начин, казао је Вукаловић.
Интересовања туриста из региона за сезону је добро, јер управо ти гости најбројнији.

-Све аранжмане са тих дестинација које смо имали и ранијих година смо обновили, а уговорени послови за сада чине неких 70 одсто попуњености из 2019. године, уз тенденцију раста. Уколико се општа здравствена ситуација буде развијала на задовољавајући начин, што се у овом тренутку чини реалним, имаћемо сасвим солидну сезону, сматра Вукаловић.

Катић оптимиста

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић је оптимиста, а како истиче, позитивним прогнозама увелико доприноси тренд смањења броја обољелих од вируса корона, као и динамика вакцинације становништва. Додаје да туристе из региона очекује укинута путарина на саобраћајници која спаја Требиње и Херцег Нови, али и завршетак изградње прве јавне подземне гараже у којој ће бити 200 паркинг мјеста.
-Очекујем свакако да предстојећа туристичка сезона буде на нивоу од 50 одсто у односу на 2019. годину. Изгубили смо већ једну сезону и никако не би било добро да изгубимо и ову, казао је Катић.


Према ријечима Чеда Поповића, директора компаније "Царине" у чијем су власништву хотели "Парк", "Делфин" и "Кумбор", очекивали су да ће сезона почети раније.
-Имали смо најаве туроператора да ће већ у априлу почети да долазе гости. Све се то одгодило за мај, па за јун. Хотел "Парк" отварамо 28. маја и рачунамо да ће први гости бити Французи, а активни су и Израелци који су први завршили вакцинацију, тако да се надамо да ће јун бити почетак сезоне, казао је Поповић.
Све хотелске јединице ове компаније су спремне, али због свеукупне ситуације, свјесни су да ће капацитети бити далеко слабије попуњени.
-Када кренемо с радом, нисмо сигурни да ће хотели бити попуњени. Све зависи и од ситуације у земљама из којих нам долазе гости. Био бих задовољан кад бисмо имали 30 одсто од онога што смо имали 2019. године, казао је Поповић.
Хотел "АЦД" у Мељинама је мањих смјештајних капацитета, није прекидао рад, а прве госте очекују у јуну.
-Букирање и даље тече спорије и махом се од средине јула јавља веће интересовање. Углавном су то индивидуалне резервације, премда постоје и групне, мада су туроператори резервисани због неизвјесне епидемиолошке ситуације и не желе да се унапријед обавезују, зато очекујемо да ће резервације бити у последњем тренутку, пред сам долазак, поручују из тог хотела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 16:03