Писта у Беранама / фото: Дан
21/07/2021 u 08:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иницијатива: Са писте аеродрома у Беранама да гасе пожаре у региону

Центар би уједно био и мјесто одакле би се у ванредним ситуацијама дјеловало у циљу спасавања људи и матријалних добара, казао је предсједник општине Тихомир Богавац

Након недавног сусрета са премијером Здравком Кривокапићем предсједник Општине Беране Тихомир Богавац је саопштио да се озбиљно разматра иницијатива о претварању беранског аеродрома у регионални центар за обуку припадника службе заштите и спасавања. Он је казао да би тај центар касније требало да послужи као стационар одакле би се, уз употребу специјализованих авиона, превенривно дјеловаало током пожара, поплава и других елементарних непогода.

– Предочили смо премијеру Кривокапићу идеју да се берански аеродром претвори у регионални центар за обуку ватрогасаца, односно припадника службе заштите и спасавања. Тај центар би уједно био и мјесто одакле би се у ванредним ситуацијама дјеловало у циљу спасавања људи и матријалних добара. Та идеја је наишла на одобравање и ми у локалној управи хоћемо да се надамо да ће она бити преточена у дјело – казао је Богавац.

image

Тихомир Богавац

фото: Дан

Истакао је да би се на аеродрому формирао и такозвани хуманитарни центар.

– Идеја је да се на писти некадашњег аеродрома стационира и хуманитарни центар. Из њега би се у ванредним околностима дистрибуирали љекови, животне намирнице и остале потрепштине на подручја којима је потребна хуманитана помоћ. То би се радило такође уз помоћ специјализованих летјелица – истакао је Богавац.

Нагласио је да би реализација пројекта за собом повлачила и отварање бројних радних мјеста.

– Ради се о пројекту који изискује активирање бројних садржаја, а самим тим и отварање великог броја радних мјеста. У питању је изузетно корисна инвестиција, јер је на овом подручју главни проблем незапосленост. Поред тога, овдје би циркулисао значајан број људи што би могло да донесе економске и друге бенефите – навео је Богавац, додајући да би средства за реализацију пројекта могла да се обезбиједе преко европских фондова.

Спасити авио-опрему

Из локалне управе наводе да су упутили захтјев државној Управи за спорт у којем су тражили да се опредијеле средства за санацију објеката и вриједне авио-опреме која се налази у руинираном хангару на беранском аеродрому.

– Аеро клуб "Иванград" је основан1954. године са циљем да се овдје обучавају пилоти некадашње војске СФРЈ. Успјешно је радио дуги низ година, али у једном тренутку дошло до гашења аеро-клуба, па су летјелице и вриједна опрема "приземљени" и скоро двије деценије труну у руинираном хангару. Зато смо од Управе за спорт затражили помоћ да се спаси ова опрема и стави у поновну функцију, с обзиром на то да се ради о ресурсу који представља праву атракцију и који може да буде од велике користи за читави крај – истакли су из локалне управе.

И поред бројних најава, берански аеродром ни након 40 година није поново активиран. Подсјећамо да су уз изградњу пристанишне зграде, шездесетих година прошлог вијека на линијама Беране-Подгорица-Беране и Беране-Београд-Беране саобраћали авиони ДЦ3, а у кратком периоду и фокер. Аеродром је 1975. године затворен за цивилни саобраћај, када је војска тадашње Југославије урадила квалитену писту дугу близу два километра и широку 45 метара, а која и данас одолијева зубу времена.Седамдесетих година прошлог вијека на беранском аеродрому бројни пилоти су изучавали вјештину летјења Сјетимо се и да су берански пилоти у прецизном летјењу освајали прва мјеста у ондашњој Југославији и да је овдашњи аероклуб дао велики број истакнутих пилота који данас лете и на међународним линијама.

Из локалне управе тврде да је због низа фактора засад тешко искористити аеродром за поново успостављање цивилног саобраћаја те да је много прихватљивија солуција да се потенцијали аеродрома због повољне конфигурације терена валоризују кроз стационирање међународног центра за заштиту од пожара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:37