Protest stanara bivsih radnickih stanova ispred zgrade SO Niksic / - ŽELJKO ŠAPURIć
22/07/2024 u 12:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ispred zgrade Opštine Nikšić protestovali bivši stanari srušenih radničkih baraka, nadležni najavili rešenje problema

Ispred zgrade Opštine Nikšić danas su se okupili i protestovali stanari biših radničkih baraka u Bulevaru 13. juli preko puta fabrike „Metalac“, koje su prije petnaestak godina porušene kada se proširivao bulevar.

Tadašnja lokalna uprava na čelu sa Nebojšom Radojičićem uplaćivala je redovno mjesečne nadoknade, kako bi stanari bivših radničkih stanova  izmirivali mjesčne kirije za iznajmljene stanove. Tako je bilo sve do 2014. godine, do promljene  nikšićke lokalne uprave, na čijem je čelu bio Veselin Grbović.

Svetlana Bojić podsjeća da su njihovi radnički stanovi porušeni  kada se pravio Bulevar 13. juli i tada su potpisali ugovore sa Opštinom Nikšić da im se plaća kirija do trajnog rešenja njihovog  stambenog pitanja.

image

Svetlana Bojić

- ŽELJKO ŠAPURIć

- Kirija nam je plaćana sve dok je na čelo opštine bio Nebojša Radojičić. On nam je obećao da ćemo svi dobiti stanove kada se sagradi zgrada za nikšićke penzionere. Dolaskom Veselina Grbovića na čelo Opštine ukidaju nam se sve beneficije oko plaćanja naše kirije.  Grbović i njegov zamjenik Đoko Krivokapić nijesu  htjeli ni da nas prime, da nam objasne zašto su to uradili. Nakon  toga mi smo pravdu tražili preko suda i pet puta zaredom dobijamo svaki sudski spor. Opština se žalila na zadnju oresudu i Viši sud presuđuje u korist Opštine.  Od tada mi našeg advokata Darka Dragovića nikad nijesmo mogli dobiti. Nas  četvoro stanara više ne znamo šta da radimo, ostali smo bez ičega. Sada muku mučimo jer od naših minimalnih penzija plaćamo stanarinu i komunalije, a svi smo praktično bolesni.  Jedna naša komšinica Raduša Ognjanović od bolesti nije mogla doći sa nama da zajedno protestujemo.  Ne znamo šta da radimo, samo jednom me  primio sadašnji predsjednik Oppštine Marko Kovačević. Mi zahtjevamo da nas primi Kovačević ili Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić, ali samo njih dvojica i niko drugi. Svima koji su živjeli nekadašnjim radničkim stanovima i barakama  je obezbijeđeno stambeno pitanje, samo nije za nas četiri porodice. Mi smo stvarno ostali na ulici – kaže Bojić i dodaje da su iz radničkih stanova i baraka  iseljeni 2009,  i da im je kirija plaćana do 2014 godine

image

Darko Radulovic

- ŽELJKO ŠAPURIć

U istom problemu je i Darko Radulović koji naglašava da su u njihovom slučaju zatajile državne institucije.

- Mi smo ugovor o plaćanju kirije potpisali sa tadašnjim gradonačelnikom Radojičićem i mi više nema zašto da idemo po sudova. Ja želim  ovim protestom  da poručim da se konačno riješi naše pitanje. Osnovni sud u Nikšiću je svaki pot presudio  u našu korist. Ako nas danas ne prime Kovačević i Vuković mi ćemo ovdje štrajkovati svaki dan po dva sata. Ovom prilikom pozivam i ombusmana i njegovu pravnu službu, kod kojih sam bio i koji su mi rekli da je ovaj naš slučaj stvarno nemuguć, da nam se pridruže. Borićemo se i nećemo sigurno odustati, jer nemamo više kuda. Naš advokat Dragović  sa Kovačevićem  često se  gleda u skupštiniskim klupama, nijesu iste partije, ali se često gledaju, rekao je Radulović.

U međuvremenu Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i šef kabineta Marko Perućica primili su stanare biših radničkih stanova..

- Marko Kovačević mi je rekao da će gledati da riješe naš problem, kada se oslobode neke stambene jedinice za socijalno stanovanje. Obećano nam je da će nam Opština materijalno pomoći, ali nije precizirao kada i koliko novca. Mi smo pristali na takav dogovor i za sada obustavljamo protest izpred zgrade Opštine, zaključio je Radulović.

image

Protest stanara bivsih radnickih stanova ispred zgrade SO Niksic

- ŽELJKO ŠAPURIć

U saopštenju Opštine Nikšić, upućenom novinarima kaže se da su predstavnici stanara – Darko Radulović i Svetlana Bojić – upoznali su predsjednika Kovačevića sa svojim stambenim problemom, obavijestivši ga da su u vezi s tim vodili sudski spor, koji je pravosnažno okončan u Višem sudu u Podgorici, u korist Opštine Nikšić.

U skladu s tim, Opština Nikšić će poštovati donesenu sudsku odluku, jer je u pitanju spor koji je pravno završen, što se tiče institucija Crne Gore. Takođe, Opština Nikšić nema informaciju da li je Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog toga predata predstavka, imajući u vidu da su ti građani izgubili kontakt sa svojim advokatom.

Opština Nikšić razumije nezavidan položaj u koji ih je prethodno rukovodstvo Opštine Nikšić dovelo, i potrudiće se da im pruži podršku kao građanima u stanju socijalne potrebe, stavljajući ih na listu za dobijanje privremenog smještaja – navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 07:22