И јуче пуно посла за никшићке ватрогасце / -Шапурић
11/08/2021 u 10:00 h
Ž. ŠapurićŽ. Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Из еколошког покрета "Озон" упозорили: Ваздух загађен, угрожено здравље грађана

Еколошки покрет "Озон" сматра да jе тренутни екоцид на подручју никшићке општине приjе свега последица вишедецениjске неспособности и неефикасности система, коjи нема адекватну казнену политику за узрочнике аерозагађења

Еколошки покрет "Озон" упозорио је јуче грађане Никшића на угроженост jавног здравља због аерозагађења, узрокованог великим броjем пожара на териториjи општине, који последњих дана букте на многим локацијама.

– Сходно подацима Агенциjе за заштиту животне средине, односно Државне мреже за праћење квалитета ваздуха, тренутно је никшићка општина изложена високом загађењу ваздуха, што подразумиjева сатну концентрациjу ПМ10 честица између 90 и 180 µг/м3, наводи се у саопштењу Еколошког покрета "Озон".

Како истичу, због тешке ситуације, препоручуjе се свима, а нарочито осjетљивим групама становништва (дjеца, труднице, стари, хронични болесници) да смање боравак на отвореном, нарочито у близини прометних саобраћаjница као и за вриjеме присуства дима и магле у ваздуху. Треба ограничити извођење захтjевних физичких активности при коjима се дише брже или дубље (трчање, вjежбање и сл.) на отвореном.

Еколошки покрет "Озон" сматра да jе тренутни екоцид приjе свега последица вишедецениjске неспособности и неефикасности система, коjи нема адекватну казнену политику за узрочнике аерозагађења, без обзира на то да ли jе риjеч о физичким или правним лицима, што jе пракса последњих 30 година и због чега имамо људске жртве, ненадокнадиве екосистемске и економске последице, коjе ће осjећати и генерациjе коjе долазе.

– Наjгоре од свега је што осjећамо да се тренутно алармантно стање у коjем jе угрожено jавно здравље у Никшићу користи у политикантске сврхе, што jе нечувено и доказ неморала у круговима доносилаца одлука, истакли су из "Озона".

image

Славко Тадић

-Шапурић
Тешка ситуација, све екипе на терену

И јуче су ватрогасци имали пуне руке посла на подручју никшићке општине.

– Тренутно jе шест екипа на терену и то jе максимум који имамо. Наравно, осим jедног налетног возила са три-четири ватрогасца, коjе мора бити стационирано у Служби заштите и спасавања за случаj пожара у граду – изјвио jе за "Дан" Славко Тадић, в.д. начелника Службе заштите и спасавања Никшић.

Он jе казао да је, осим ватрогасних, на терену и неколико екипа које су организовали грађани.

– Имамо помоћ jедног авиона и авиохелихоптерске jединице ВСЦГ, коjи нам пуно помажу. У овом тренутку наше екипе су у Трепчима, Буавицама, Броћанцу Сланском, Бањанима и Кобиљем Долу у Цуцама. Поред тога, у никшићкоj општини постоjи jош неколико опожарених локациjа у Ораху, Биjелим Пољанама, Седлима, Границама и Планинику код Петровића. Тренутно хеликоптери ВСЦГ гасе у Кобиљем Долу, док авион покушава угасити пожар у Браћанцу Сланском. Нажалост, морам истаћи да су временски услови поново неповољни jер непрестано дува jак вjетар који, уз високе температуре, умногоме отежава гашење пожара – рекао jе Тадић.

Еколошки покрет је изразио дивљење и захвалност запосленима у Служби заштите и спасавања због надљудских напора коjе улажу како би спасили здравље суграђана, екосистем и економиjу.

– Еколошки покрет "Озон" ће искористити могућност и кандидовати Службу заштите и спасавања за Награду "18. септембар", с надом да ћемо успjети макар на таj начин да укажемо на њихов значаj и потребу унапређења услова у коjима раде – наводи се у саопштењу које jе потписао Александар Перовић, извршни директор ЕП "Озон".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 11:30