Тренутни изглед корита ријеке Лим / -Д.Ј.
05/03/2022 u 06:39 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из МЗ Парк затражили од надлежних очување бисера природе: Ријеку Лим заштитити од различитих узурпатора

И градска плажа поред Лимског моста,као култно мјесто за окупљање Беранаца, последњих година претварана је у својеврсне сепарације за експлoатацију шљунка, истиче Петар Лабудовић

Из градске Мјесне заједнице Парк истичу да у Беранама заштита ријек Лим треба да предстaвља приоритетан задатак свих који воде бригу о очувању природе и поштовању прописа из области екологије. Представници ове МЗ истакли су да бројни примјери указују да су концесионари последњих деценија неконтролисаном експоатацијом шљунка у доброј мјери пореметили рјечно корито Лима. Истакли су да и други нeгативни утицаји од стране група и појединаца у великој мјери доводе до девастације ријеке и стварања ружних слика на њеним обалама, те затражили од надлежних да се предузму мјере на свеукупној заштити овог бисера природе.

image

Петар Лабудовић

-Д.Ј.

- Управа за воде процијенила је да простор куда протиче ријека Лим треба уступити концесионарима како би га они, наводно, привели одређеној намјени. Тако је и градска плажа поред Лимског моста,као култно мјесто за окупљање Беранаца, последњих година претварана у својеврсне сепарације за експлатацију шљунка. Општа је оцјена да се ради о неразумном потезу државних органа задужених за уређење рјечних корита. Уз то, свако ко дође са стране поставља оправдано питање да ли се оваква дешавања уклапају у причу која Црну Гору промовише за еколошку државу. Ако томе додамо да несавјесне групе и поједици одлажу смеће поред Лима онда је то довољан знак да сви заједно уз помоћ надлежних институција морамо предузети конкретне потезе да трајно заштитимо Лим од различитих узурпатора, јер се ради о правом природном бисеру који, заиста, заслужује много озбиљнији третман – наглашава Петар Лабудовић предсједник Мјесне заједнице Парк.

Сепарација угрожава рибљи фонд

Предствници МЗ Парк наводе да сепарација у Обалском насељу у потпуности ремети природну равнотежу ријеке Лим и да негативно утиче на одржавање рибљег фонда.

-Сепарација је стационирана у непосредној близини ријеке Лим. Она због више фактора негативно утиче на очување ријеке и на рибљи фонд. О томе најбоље свједоче велике наслаге отпадног, отровног материјала који се са сепарације одлаже дуж цијеле обале. Уз то, радници са сепарације, без икаквог реда, ваде огромне количине шљунка и пијеска из корита Лима чиме у потпуности ремете природну равнотежи ријеке. Зато поново од надлежних општинских и државних органа тражимо да предузму конкретне кораке за уклањање поменуте сепарације- саопштили су представници МЗ Парк.

Лабудовић је мишљења да се и кроз акције усмјерену ка популаризацији Лима може допринијети подизању свијести грађана да посвете више пажње очувању еколошких вриједности.

-Планирамо да под мотом "Још ме има поред Лима" кроз различите манифестације окупљамо заљубљенике у природне благодети, како би ставили до знања да је очување природе света обавеза свих нас. Морамо да схватимо да је Лим жила куцавица нашег града и огледало нашег васпитања и цивилизацијских домета – истакао Лабудовић.

Слично мишљење имају и људи окупљени око Спортско - риболовног клуба Лим који истичу да је непримјерено да се експлоатација шљунка врши у заштићеном ревиру.

- Сви добро знамо да је водоток Лима од Талумског моста до зграде Ватрогасног дома дефинисан као заштићени ревир. Зато је недопустиво да се на овом потезу врши експлотација шљунка - наглашвају представници СРК Лим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:07