Излетиште код Крупца без мобилијара за посјетиоце / -Ж.Ш.
29/06/2021 u 06:45 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Излетиште Тополе на Крупцу чека обећане садржаје

Већ годинама се прича о пројекту, а на терену нема помака, што је, према нашем мишљењу, последица непостојања воље бивших руководстава локалне управе и ЕПЦГ, јер да је то постојало, нешто би се дешавало, каже директор ЕП "Озон" Александар Перовић

Уређење обале језера Крупац, односно тамошњег излетиште у шуми топола доскорашња локална власт најављивала је последњих неколико година јер је та локација туристички значајна за град. Бивши предсједник Општине Милутин Симовић пред крај прошле године са тадашњим директором Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) Игором Новељићем потписао је и уговор о пројекту за који је та компанија опредијелила 190.000 еура, а требало је да се гради парк шума са садржајима за све узрасте. Међутим, Крупац, који је током љета најпосјећеније мјесто на подручју града, и ову сезону дочекао је у "издању" од 2014. године када је невријеме оштетило шуму топола у којој се иначе сваке године у августу одржава међународни музички фестивал "Лејк фест" током којег ову локацију посјети на стотине људи из цијеле Европе.

– Уређење простора на потезу излетишта Тополе морало би пратити препознатљиве садржаје, какав је фестивал "Лејк фест", који има економски значај за локалну заједницу и за шта је потребна намјенска инфраструктура. Ми смо највише фокусирани на унапређење и обнову шумског комплекса који је десеткован и који се мора обновити на начин да прије свега има заштитну функцију. Искрено, већ више година прича се о том пројекту, а на терену нема помака, што је према нашем мишљењу, последица непостојања воље бивших руководстава локалне управе и ЕПЦГ, јер да је то постојало нешто би се дешавало и на терену – казао је за "Дан" директор Еколошког покрета (ЕП) "Озон" Александар Перовић.

image

Александар Перовић

-Ж.Ш.

Из Симовићевог кабинета у децембру су истакли да одмах крећу у релизацију пројекта. Обећана је тада изградња нове спортско-рекреативне оазе уз језерску брану, односно на простору које је невријеме девастирало 2014. године.

Општина: Потписан уговор са извођачем радова

Нова локална управа реализоваће пројекат парк шуме Крупац, који је 2017. године урадила Агенција за пројектовање и планирање.

– ЕПЦГ је била дужна да обави процедуру за избор ревидента, расписивање тендера и избор извођача. Недавно је потписан уговор са извођачем радова и у наредном периоду се очекује почетак извођења грађевинских радова. Претходна управа ЕПЦГ није реализовала све активности на вријеме, али постоји расположење нове да се реализација убрза, одговорили су из Општине Никшић на питања "Дана".

Подручје испред и поред бране предвиђено је за туризам, а у преосталом дијелу око језера могућност реализације иницијатива корисника простора за валоризацију потенцијала језера и неизграђеног земљишта сагледава се кроз измјене и допуне ПУП-а општине.

– Надамо се да је дошло вријеме да се коначно нешто деси и да то буде смислено и одрживо. Потенцијал некад чувеног излетишта је велики, како у туристичком, тако и у друштвено одговорном сегменту, нарочито у времену изражене политичко-социјално-економске кризе. Препознавали смо потенцијал "Никшићког мора" и разочарани смо досадашњим односом надлежних према том простору. Желимо да се туристичка понуда наше заједнице унаприједи, а то свакако може кроз пројекат уређења излетишта Тополе које има потенцијал да се користи већим дијелом године. Ако се то не искористи, биће обесмишљавање и средстава и воље свих нас који искрено желимо да дамо допринос бољитку Никшића – нагласио је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:23