Изнијели приоритете грађана / -Архива
24/11/2021 u 07:38 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јавна расправа о буџету Општине Тузи: ДПС-у боде очи пола милиона за парк

Становници траже асфалтирање путева, тротоаре, полигоне, паркинг...

Тузима није потребна изградња парка вриједног 600.000 еура, јер имамо приоритетнијих ствари да завршимо као што су рецимо да се заврши пут у Диноши од школе до млина, а не видим кроз документ нигдје новац за мост у овом насељу, казао је Елвир Кајошај, одборник ДПС-а у СО Тузи на јучерашњој јавној расправи о буџету за 2022. годину. Он је питао и одакле су пренесена средства из ове године у износу од 800.000 еура. Буџет Општине Тузи за наредну годину планиран је на 7,9 милиона, од чега приходи износе 3.280.500 еура, текући издаци 2.386.530 еура и отплата обавеза 245.808 еура. На капиталне издатке планирали су да потроше 3.994.826 еура.

– Капитални буџет је планиран на нешто више од 50 процената. Не слажем се са свим планираним инвестицијама. Рецимо није потребан парк у Тузима који ће да кошта 600.000 еура. Имамо много више приоритета. Боље зграда општине да се направи. Ако већ хоћете да радите тај парк онда макар цифру смањите. Предлажем да се заврши пут у Диноши, а нигдје не видим ни мост у том насељу – каже Кајошај.

Предсједник Општине Ник Ђељошај казао је да менаџмент локалне самоуправе сматра да насеље треба да има овај парк.

– Тај пројекат грађани су са одушевљењем прихватили. То ће бити мјесто гдје ће се организовати између осталог љетње изложбе. Такође, планирамо градњу пута од амбуланте до винограда Плантажа. Износ од 800.000 еура су пренесена средства, односно вишак који нам је остао – каже Ђељошај.

Он је истакао да ће се у оквиру споразума са Главним градом о преузимању неких предузећа дефинисати да ће Служба заштите вршити посао и на територији Тузи тако што ће бити отворен ватрогасни пункт. Сенад Гиљај (АА) сматра да је неопходна реконструкција моста код плаже Ромци, као и изградња пјешачке стазе уз плажу у МЗ Миљеш. Ђељошај је казао да ће нешто радити са мостом, али да се мора урадити анализа. Предсједник МЗ Вуксанлекићи Мараш Цамај казао је да се ниједан њихов пројекат није нашао у буџету. Он је навео да су у питању путеви, посебно улица поред школе која је пуна рупа. Имао је замјерку на субвенције које се дају само за одређене културе јер је лубеница по њему луксуз. Цамај сматра да се треба дати шанса и сточарима. Ђељошај каже да су се сва четири пројекта нашла у буџету. Самир Ораховац, предсједник МЗ Владне, истакао је да су им путеви неасфалтирани, те да би требало оградити стадион и поставити два коша. Он наводи и да као канцеларије МЗ користе стару продавницу у којој нема струју. Ђељошај је истакао да је више од 120.000 еура предвиђено за асфалтирање путева кроз Владне.

– Сваки захтјев који сте послали смо разматрали. Што се тиче терена не можемо ништа урадити јер није на нашој територији. Иначе, буџет је састављен од 95 процената пројеката које су предложиле мјесне заједнице – каже Ђељошај.

Адмир Никај из Миљеша истиче да је неопходна реконстуркција водоводне мреже, као и изградња тротоара од школе до уласка у насеље Рогами. Сулејман Бећај сматра да се у буџету морају наћи средства за асфалтирање пута Сукурућ-Кодрабудан, Кодрабудан-Потхум, спортска игралишта и расвјета. Ђељошај каже да је пут Кодрабудан-Сукурућ у буџету, а за игралиште у овом документу нијесу прецизирали средства јер се у буџету не детаљиште. Ђељошај се нада да ће ускоро њихово предузеће преузети и јавну расвјету. Да у пут од школе до млина у МЗ Диноша није уложено ништа сматра Наим Ђокај. Он истиче да је та улица у лошем стању, али и да треба урадити тротоаре због ученика у дужини од два километра. Ђокај за Диношу тражи и спортски терен и паркинг код капеле у Хаџају. Ђељошај наводи да ће се радити пут Тузи-Миљеш-Диноша.

– Диноша ће добити километар асфалта, а МЗ ће одлучити да ће се афалтирати путеве, радити терен или паркинг. Погледаћемо да ли има могућности да се уврсте тротоари у буџет – наводи Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:52