Владимир Јокић / - Општина
03/01/2022 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: У овоj години реализациjа проjеката вриjедних 18,5 милиона еура

Подсjетићу да jе 30. октобра 2020. године када сам преузео функциjу предсjедника на рачуну општине било око 300.000 еура оперативног новца и готово три милиона обавеза коjе су нас очекивале, наводи први човјек Котора

У Општини Котор у овоj години планирана су улагања у висини од 18,5 милиона еура од чега jе 6,5 милиона предвиђено из буџета Општине док су остала средства обезбиjеђена кандидовањем проjеката кроз буџет државе, казао jе први човjек града Владимир Jокић.

Осврћући се на годину за нама, Jокић jе истакао да jе, обзиром на околности у коjима су радили и ситуациjу коjу jе затекао,  веома задовољан.

„По мени наjкрупниjа ствар коjу смо успjели да реализуjемо у протеклоj години, jесте да стабилизуjемо финансиjе у Општини Котор. Подсjетићу да jе 30. октобра 2020. године када сам преузео функциjу предсjедника на рачуну општине било око 300.000 еура оперативног новца и готово три милиона обавеза коjе су нас очекивале“, наводи Јокић.

image
- Општина

На данашњи дан, каже он, доспjеле обавезе се исплаћуjу редовно, а на рачуну jе преко два милиона еура. Успjешно су стабилизовали финансиjе и ствотрили вишак од пет милиона еура.

Jокић подсjећа да су у претходноj години заjедничким напорима са Управом за jавне радове успjели да заврше радове на базену у Шкаљарима и обезбиjеде тренажни процес за ватерполисте Котора те на таj начин риjешили вишегодишње питање недостатка базена у граду.

„Успjели смо да одржимо све културне манифестациjе током љета. Такође смо финансирали спорт и спортске клубове, НВО сектор , дакле све оно што jе неопходно за друштвени живот града“, навео jе Јокић.

Наjважниjи проjекат изградња жичаре Котор–Ловћен

Ипак можда наjважниjи проjекат чиjа реализациjа би требала да крене ове године jе изградња жичаре Котор – Ловћен.

“План jе да већ у априлу имамо полагање камена темељца и почетак реализациjе овог проjекта. Од момента започињања радова рок за њихов завршетак jе годину дана. Имамо озбиљног инвеститора и jа сам увjерен да ћемо у  маjу 2023. пустити жичару у рад”.

Коментаришући актуелна дешавања када jе риjеч о функционисању власти у локалноj управи, Jокић jе истакао да што се тиче извршне власти у Општини Котор ту нема никакве кризе, напротив ради се у “петоj брзини”.

“Што се тиче СО Котор, да, ту имамо проблем у диjелу у коjем два одборника не желе да учествуjу у раду скупштине док се по њима не риjеше нека предходна питања. Мислим да то ниjе метод и да то ниjе начин. Увjерен сам да постоjе начини превазилажења проблема”.

Искористили су, каже, годину за нама као годину у коjоj су припремали проjекте за коjе очекуjу да ће њихова реализациjа кренути ове 2022. године.

„Предходна година jе била година стабилизациjе. На данашњи дан на рачуну општине jе преко 2 милиона еура. Планирамо буџет коjи смо послали скупштини на усваjање на 19,3 милиона еура од коjих jе 6,5 милиона само капитални буџет“, поjашњава градоначелник.

Jокић jе изразио захвалност Влади Црне Горе и парламентарноj већини коjа jе усвоjила буџет државе Црне Горе, додаjући да су као локална управа у договору са Владом правили паралелно капитални општински буџет и кандидовали проjекте за капитални буџет Црне Горе.

„Сада можемо да кажемо да смо у 2022 годину ушли потпуно спремни за реализациjу наjвећих инфраструктурних проjеката. Од стране државе jе планирано улагање од неких 12 милиона еура, што значи да ће уз jош 6,5 милиона планираних кроз буџет Општине, у Котор, у овоj години бити уложено 18,5 милиона. Очекуjемо да ће ова година бити година капиталних инвестициjа и да ће Котор постати градилиште када jе у питању инфраструктура и проjекти коjи су од великог значаjа за општину“, истиче Јокић.

Ванредних локалних избора неће бити

Увjерен jе да ће сви изнаћи снаге и наставити рад у интересу града те да ванредних локалних избора неће бити.

“Мислим да грађани Котора нису заслужили, да након што су 30. августа 2020. у онако масовном броjу изашли на биралишта упркос пандемиjи и изразили своjу жељу и вољу начина на коjи треба да се води оваj град у наредне 4 године, ни на коjи начин да таj мандат буде скраћен. Што се тиче мене и тима коjи водим апсолутно то не постоjи као опциjа. Ми ћемо све урадити за добробит овог града и да се сачува изборна воља грађана. Оно на шта нећемо пристати jесте да се коцкамо са интересима града али jа вjеруjем да jе питање избора или скраћења мандата веома далеко од нас”, увјерен је Јокић.

Наводи да jе планирано да се у Грбљу почне са изградњом водоводне мреже, те да ће се jедан њен дио према Бигови радити и у сарадњи са инвеститором Бигова Баy. Такође jе планирана и реконструкциjа пута кроз Горњи Грбаљ а започеће се и са процедуром за изградњу дjечиjег вртића.

„Планирано jе започињање процедуре изградње Дневног центра за дjецу са сметњама у развоjу у Котору, вишемилионско улагање у бедеме, започињање процедуре изградње фискултурне сале у ОШ Иво Визин на Прчању, изградња саобраћаjнице Иво Бркановић у Шкаљарима, изградња саобраћаjнице око школског центра у Доброти. Планирамо да Дом културе у Рисну ставимо на jавни позив како би га дали у дугогодишњу концесиjу“, набраја неке од инвестиција Јокић.

Створени су, каже Jокић, и готово сви формално правни предуслови за почетак изградње станова за синдикате и запослене у државним и општинским установама на териториjи Грбља па jе увjерен да ће ова година бити прва у низу година коjа ће промиjенити лице града и додатно га унаприjедити.

image
- Општина

„Поред овога постоjе и проjекти гдjе општина ниjе директни инвеститор, али свакако пружамо подршку. Риjеч jе о изградњи нових хотелских капацитета. Очекуjемо убрзо почетак изградње хотела на Урцу као и почетак радова на хотелу Теута у Рисну. У току су радови на позициjи Марковог рта на проширењу хотелских капацитета. То ће довести до тога да у наредним годинама имамо значаjне хотелске капацитете и да можемо на прави начин да развиjамо наш туризам“, каже градоначелник.

Он jе поручио да ће извршна власт наставити да ради у пуном капацитету и да скупштини шаље предлоге.

“Очекуjем да ћемо у jануару имати скупштинска засиjедања на коjима ће бити предлози и буџета и плана рада Дирекциjе за уређење и изградњу Котора као и сви други битни документи”.

Jокић истиче да ниjе спреман на уступке и да се не може блокирати живот и рад града зарад испуњења политичко-пропагандних захтjева поjединаца, из ма коjе партиjе они долазили.

Jокић jе jош jедном поновио раниjе изречени став да Котор има невjероватан потенциjал али да он може да се развиjа и да иде наприjед само ако цjелокупна заjедница буде радила на томе.

“Развоj И напредак овог града не може да буде резултат труда ни поjединца ни неколицине. Он мора бити последица труда свих нас заjедно. Због тога позивам све без обзира на наше разлике коjе ће остати, да jедни друге чуjемо и покушамо разумjети како би заjеднички успjевали да остваримо оно што jе у интересу града” закључио jе Jокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 00:09