/ -FOTO: FUN TRAVEL
28/07/2022 u 06:15 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Još nema zelenog svjetla za opštinu Sutomore

Branko Bulatović, član Inicijativnog odbora i Odbora MZ Spič, ističe da su ispunjeni svi zakonski uslovi, te očekuju da se organi države i Opština Bar jasno odrede po ovom pitanju

U Mjesnoj zajednici Sutomore godinama pokušavaju da joj povrate status opštine koji je izgubila prije 67 godina. Tvrde da su ispunjeni svi zakonski uslovi, ali da Opština Bar koči cijeli proces. Iz Opštine, međutim, nismo uspjeli da dobijemo mišljenje u vezi sa ovim pitanjem jer nam nijesu odgovorili na upit.

Predrag Nedić iz Odbora za vraćanje statusa kaže da vlast u opštini vrši DPS kome su usta puna Evrope i evropskog puta, ali ih nema nigdje kad treba da implementiraju zakone.

– U skladu sa zakonom obraćali smo se vladi DPS-a, kao i vladama u pokušaju, ali nismo uspjeli da kod njih probudimo osjećanje evropejaca i poštovanje evropskih zakona. Još nema odluke SO o raspisivanju referenduma koji je konsultativni i bez značaja, ali metodološki nam stoji na putu. Evropski zakoni i evropska perspektiva su naša budućnost, kao što je budućnost i Opština Sutomore. Naša djeca obavljaju sportske aktivnosti na ulici, nemamo nijedan sportski centar. Autobuske stanice bukvalno nema pa se autobusi zaustavljaju na Jadranskoj magistrali čime se ugrožava bezbjednost saobraćaja – navodi on. Ističe da je inicijativa o povraćaju opštine u skladu sa težnjama i politikom EU da odlučivanje o potrebama građana bude što neposrednije i bliže mjestu stanovanja, što je i politika Vlade Crne Gore na putu ka EU.

– Očekujemo podršku od Vlade i Opštine naročito kod podsticanja nadležnih lokalnih sekretarijata, ustanova i preduzeća koji se finansiraju iz budžeta Opštine jer duže vrijeme se ne poštuju usvojeni planovi i programi o ulaganju u razvoj ove MZ. U budžet Opštine sa ovog se područja ubiraju značajna finansijska sredstva i uvjereni smo da se ni iz jedne MZ u okviru Opštine ne naplati više, a da se uloži manje sredstava. Odbor MZ "Spič" ovom inicijativom poštuje volju građana da se teritorijalna promjena vrši radi podsticanja ekonomskog razvoja sutomorske MZ, pružanja višeg nivoa usluga – kaže Nedović i naglašava da su demokratski procesi naporni, metodološki iscrpljujući i zahtijevaju vladavinu prava i poštovanje zakona.

– Nama u Odboru za osnivanje/vraćanje Opštine Sutomore je zakon dao pravo i mi to pravo koristimo. Sve nadležne institucije, Ustav i ministarstva dali su nam pozitivno mišljenje i ohrabrili naše namjere – navodi on.

Ignorantski odnos

Iz MZ su se obratili predsjedniku opštine Dušanu Raičeviću zbog, kako kažu, "neizvršavanja obaveza iz svoje nadležnosti".

– Predsjednik, odnosno nadležni organ lokalne uprave, bio je u obavezi da zauzme stav po pitanju inicijative građana Sutomora, i o tome obavijesti podnosioca inicijative. Organ lokalne uprave i predsjednik lično nisu postupili po zakonu čime pa je Raičević ignorantskim i bahatim odnosom prekršio Ustav Crne Gore, zakon i statut Opštine na čijem je čelu. Takođe je prekršio i etički kodeks koji ga obavezuje na poštovanje ličnosti i pravo građana – kažu iz MZ dodajući da odgovor nijesu dobili još od 2019. godine.

Branko Bulatović, član Inicijativnog odbora i Odbora MZ Spič, ističe da već skoro deset godina traje procedura za odvajanje MZ Spič i formiranje samostalne opštine, da su ispunjeni svi zakonski uslovi, te očekuju da se organi države i Opština Bar jasno odrede po ovom pitanju.

– Prošlo je više od tri godine od kako je organima lokalne samouprave predato mišljenje nadležnog ministarstva. Na poslednjem zasjedanju SO, odbornik SNP-a Milorad Leković predlžio je da se u dnevni red uvrsti informisanje SO o dobijenom mišljenju, a u svrhu raspisivanja referenduma. Zahtjev koji smo predali nije bio iz formalnih razloga jer je trebalo biti predat tri dana prije zasjedanja. Očigledno je da su nadležni zaboravili da je inicijativa predata skoro prije tri godine – podsjeća Ivanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 03:29