Девастиране каралуле на подручју општине Андријевица / -Д.Ј.
13/07/2021 u 07:50 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Карауле у Андријевици претварају у туристичке објекте

Боли нас сазнање да су бивше карауле у оваквом стању, али још више боли сазнање да су се наше школе нашле пред затварањем. Жалосно је што данас немамо ни војске ни народа, наводе мјештани

Иницијатива мјештана поткомовских села о санацији три карауле у мјестима Ђулиће и Кути, које су својевремено припадале некадашњој Југословенској народној армији требало би убрзо да се нађе пред надлежним државним органима.То је јуче за "Дан" потврдио потпредсједник општине Андријевица Веско Ракетић, рекавши да се ради о оправданом захтеву, који наводе на размишљање да се на мјесту бивших караула инсталирају туристички и производни потенцијали.

-Питање објекта бивших караула који су препуштени константном пропадању предочили смо надлежним државним органима са намјером да се траже ваљана рјешења како би се ови објекти ставили у одређену функцију. Разговарано је шта би то требало урадити да се овај простор искористи на најбољи начин. Закључак је да се ту могу инсталирати туристичко-услужни садржаји, или неки производни погони који би пружали могућност за отварање нових радних мјеста. То би била корисна ствар јер народ са овог подручја константно одлази прије свега што нема гдје да ради – навео је Ракетић.

image

Објекат карауле зрео за реконструкцију

-Д.Ј.

У јавном обраћању мјештани поткомовских села су недавно затражили од нових државних и локалних власти да предузму одговарајуће мјере у циљу ревитализације објеката и имовине некадашње Југословенске народне армије који се налазе на неколико локација у мјестима Ђулиће и Кути. Ради се о бившим караулама које су, након распада Југославије, повремено за своје потребе користили припадници граничне полиције, послије чега су оне препуштене константном пропадању. Мјештани подсјећају да је у свакој од тих караула својевремено боравило и по четрдесетак војника задужених да обезбјеђују границу према Албанији, у функцију стављена само она у Јошаници. Казали су да је недопустиво што су остали објекти остављени на милост и немилост зубу времена и што ништа није урађено да се они ставе у неку одговарајућу функцију.

Касарна у Јошаници у новом руху уступљена Парку природе Комови

Од свих караула на подручју општине Андријевица једино је она у селу Јошаница доживјела реконструкцију. Тај објекат је у оквиру пројекта "Ревитализација локалних заједница кроз туризам и рад са младима", преуређен у Авантуристички центар "Мојан". Поменути пројекат је одобрен у оквиру прекограничног позива са Косовом и финансиран је од стране Европске уније. Објекат је, након реконструкције дат на управљање Студентском спортском савезу Црне Горе ради организовања активности спортског и рекреативног карактера. Приликом адаптације зграде уређено је и двориште некадашње касарне у ком се сада налазе спортски полигони. Однедавно овај објекат је уступљен Д.О.О Парк природе Комови, чији је оснивач Општина Андријевица.

-Боли нас сазнање да су бивше карауле у оваквом стању, али још више боли сазнање да су се наше школе нашле пред затварањем. Жалосно је што данас немамо ни војске ни народа. Некако са гашењем Војске Југославије и затварањем караула у нашим селима почео је и нагли одлив локалног становништва. Данас у поткомовским селима има мање становника него што је некад било војника у четири карауле. Зато треба да схватимо да је куцнуо последњи час да се пронађу рјешења за заустављање исељавања и да се сачува бар ово мало народа што је остало да живи на земљи својих дједова – наводе мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:43