Karavan ”Udahni život” / Željko Šapurić
28/02/2023 u 15:51 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Karavan zdravlja "Udahni život" u Nikšiću

Obuhvatom imunizacije u Nikšiću nismo zadovoljni jer treba da bude značajno veći, za MMR treba da bude iznad 95 procenata da bi postojao pravi efekat imunizacije, kazao je epidemiolog Zejnelagić

Povodom informisanja javnosti o značaju vakcinacije i imunizacije na nikšićkom Trgu slobode održan je karavan zdravlja pod sloganom "Udahni život".

Epidemiolog Redžep Zejnelagić za nove "Dan" kazao je da nisu zadovoljni obuhavtom vakcinacije u Nikšiću. 

- Obuhvatom imunizacije u Nikšiću nismo zadovoljni jer treba da bude značajno veći, za MMR treba da bude iznad 95 procenata da bi postojao pravi efekat imunizacije. Karavan predstavlja jedan u nizu koji će se desiti u nekoliko gradova Crne Gore а cilj jeste pormocija vakcinacije i imunizacije prevashodno za tri vakcine, protiv KOVID-a, protiv HPV infekcije i MMR vakcina. - kazao je Zejnelagić.

image

Karavan "Udahni život"

Željko Šapurić

Specijalista epidemologije i direktor Instituta za javno zdarvlje Crne Gore Igor Galić kazao je da postoji tri nivoa razloga zbog čega je obuhvat imunizacije nizak.

- Nikšić se po pitanju imunizacije nalazi na prosječnom nivou obuhvata. Postoje razlozi zašto je obuhvat imunizacije na teritoriji cijele Crne Gore i šire nizak, a neki od njih mogu se svrstati u tri nivoa. Prvi je sam građanin, zatim pedijatri i doktori i društvena zajednica. U svim elementima postoji problematika koju Nacionalna komisija za imunizaciju detaljno analizira i u tom smislu smo predstavili akcioni plan - kazao je Galić.

image

Karavan "Udahni život"

Željko Šapurić

Generalni direkstor direktorata za ljudske resurse Slobodan Mandić istakao je da je ovo prije svega edukativni karavan. 

- Ovo je prije svega edukativni karavan koji će objasniti šta je vakcinacija, na čemu počiva i koji su benefiti. Struka misli da je vakcinacija najveće dostignuće 20. vijeka, ali zadnjih decenija se nije poklanjalo previše pažnje tome a bilo je i drugih slojeva društva koji govore o bilestima koje može da isprovocira vakcinacija što nije medicinski dokazano - kazao je Mandić.

image

Nina Žižić

Željko Šapurić

Na karavanu upriličen je muzički nastup za građane pjevačice Nine Žižić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:16