Александар Кашћелан / - Александар Кашћелан
01/07/2021 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан: Ђе год да кренете носите Цетиње на срцу

Кашћелан је на свечаности, која је организована у атријуму Биљарде, казао да му је част што може да буде међу добитницима Луче - паметним младим људима који су понос својих породица, школа и града

Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан уручио је похвалнице најбољим цетињским матурантима и полуматурантима, добитницима признања „Луча“. Признање за остварени успјех у току школовања ове године добила су 54 ученика - 26 основаца и 28 средњошколаца. Пријестоница је осим похвалница лучоношама додијелила и новчане награде.

Кашћелан је на свечаности, која је организована у атријуму Биљарде, казао да му је част што може да буде међу добитницима Луче - паметним младим људима који су понос својих породица, школа и града.

-Гледам вас са поносом и у вама видим будућност Цетиња и Црне Горе. Лијепу и свијетлу будућност – нашу и европску. Знам да ће вас жеља за знањем и даљим школовањем повести у друге градове и државе, али се надам и вјерујем да ћете са собом увијек носити Цетиње, и да ћете му вратити као зрели, образовани и одважни млади људи, који су спремни и кадри да га мијењају на боље- рекао је градоначелник.

Он је лучоношама пожелио да обиђу свијет, упознају друге земље, културе и традиције. „Да спознате регуле и благодети развијених демократија, да се вратите дома, да бисмо на тим сазнањима, заједно, градили нашу Црну Гору као истинско друштво грађана“.

--Помјерите личне границе ка најбољем у себи, идите напријед, радујте се успјесима, живите пуним плућима. Изазивајте себе, учите, опонирајте аргументовано ставовима других, размишљајте изван оквира, поштујте свакога ко вам је помогао. Кад паднете устаните и наставите даље. Јер, то је живот и то су лекције које морате научити ако желите да будете добри и задовољни људи – они који су способни да мијењају свијет и друге на боље- поручио је Кашћелан.

Он је добитницима и добитницама Луче захвалио на марљивом раду, који је потврђен петицама и примјерним понашањем, али и на одговорности коју су показали према себи, родитељима и школи током свих година школовања, а посебно у току посљедње године која је била пуна изазова због пандемије коронавируса.

-Увјерили сте нас да сте велики и зрели, да сте дорасли изазовима онлине наставе, али и животу који подразумијева физичку и социјалну дистанцу. Волио бих да нијесте морали да будете изоловани од ваших школских другова и другарица, наставника, пријатеља и породица, да сте могли да уживате у зимском и љетњем распусту, екскурзијама и излетима, ваннаставним активностима, радионицама, утакмицама и концертима. Волио бих да смо више у директном контакту причали о проблемима и потребама младих, да бисмо као заједница заједно са вама нашли најбоља рјешења- рекао је Кашћелан.

Он вјерује да ће им признање Луча, које су као најбољи у свјој генерацији добили, отворити путеве ка успјесима и ономе што им припада.

-Не заборавите да као најбољи имате и највећу одговорност. Будите лидери сопственог живота, инспирација пријатељима и сарадницима, подршка онима који имају потенцијал, а немају  могућности да дођу до циља. Пружите руку свима - заједно стварајте и градите своју и нашу будућност-казао је градоначелник.

Он се захвалио и наставницима и професорима на посвећеном раду, наводећи да су „наша дјеца“ од њих научила важне лекције – да је знање највриједније имање и да живот вриједним чине пријатељи, најчешће они из дјетињства и из школе.

Испред добитница и добитника Луче говорила је Дарија Војиновић, матуранткиња Средње стручне школе, која је казала да је то признање круна њиховог досадашњег рада, али и велика одговорност која их обавезује да раде још више и да наставе да улажу у образовање.

-Изазови тек предстоје, али ми их очекујемо вођени једном мишљу да љубав према раду и жеља за знањем морају бити предуслов за било какав успјех у животу-поручила је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:09