/ - Александар Кашћелан
02/02/2022 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан: До краја мјесеца тендери вриједни 5,4 милиона

Локална самоуправа наставиће да буде посвећена унапређењу квалитета живота грађана, као и свих оних који на Цетиње долазе и који Цетиње воле, закључио је Кашћелан

Програмом развоја Пријестонице за ову годину планирана је реализација 24 пројекта, чија је укупна вриједности 5,4 милиона еура, саопштио је градоначелник Александар Кашћелан.

Он је, на представљању програма, казао да локална самоуправа наставља да чини град бољим, а живот грађана квалитетнијим. Дио тендера вриједан 2,1 милион еура већ је, према његовим ријечима, расписан, а остатак ће бити завршен до краја мјесеца.

- Желим да истакнем пројекат важан за социјално угрожене становнике на Цетињу. Наиме, након што је прошле године изабран извођач, локална управа планира да, уколико то временски услови дозволе, током овог мјесеца постави камен темељац. У јануару смо расписали тендер за другу фазу изградње зграде социјале, вриједан 1,18 милиона еура- навео је Кашћелан.

Он је додао да се на тај начин обезбјеђује континуитет радова и услови да инвеститор, у што краћем року, заврши тај изузетно вриједан пројекат за грађане.

Ову годину ће обиљежити и наставак унапређења путне инфраструктуре на градском и сеоском подручју, за коју би требало да буде потрошено око 2,3 милиона еура. Планирано је да се за реконструкцију и градњу путева на сеоском подручју издвоји 900 хиљада еура, а реализује се према достављеним приоритетима мјесних заједница и грађана.

- Једна од најважнијих инвестиција у овој години је реконструкција прве фазе Вучедолске улице, која подразумијева радове на потезу од штампарије Обод, односно хотела „Гранд, до раскрснице са Белведерском улицом, чија вриједност износи 850 хиљада еура- рекао је Кашћелан.

Он је додао да је поред те, планирана и реконструкција улице Црвеног крста и дијела улице IV Пролетерске, чиме би се ријешио вишегодишњи проблем у том дијелу града са паркинг простором и атмосферском канализацијом.

Један број пројеката планираних у овој години односи се на уређење микро-локација у градским насељима.

- Након уређења тротоарских површина у центру града и испред Банских станова, планиране су исте активности у насељима Луке Иванишевића и IV јул. Вриједност тих радова је 150 хиљада- казао је Кашћелан.

Градска ће, како је поручио, наставити пројекат уређења трга на Нјегушима, за шта је планирано преко 363 хиљада еура. Када је у питању спортска инфраструктура, поред инвестиције на градском стадиону, у плану је и реконструкција кровног покривача на СРЦ Ловћен, вриједна 484 хиљаде еура.

Ове године је планирана и адаптација сале и набавка опреме за изградњу биоскопа, за шта је опредијељено 145 хиљада еура.

Програмом развоја Пријестонице за ову годину планирано је више од 260 хиљада еура за унапређење рада Водовода и Комуналног. Јавни позив односиће се на набавку опреме и неопходних машина за санацију кварова, али и радова на пумпним постројењима у Подгору и Вишњици. Дио средстава издвојиће се и за опрему градског паркинг сервиса.

Кашћелан је подсјетио на успјешну реализацију прошлогодишњег програма развоја, кроз који је у Пријестоницу уложено 5,5 милиона еура, упркос кашњењу усвајања државног буџета и комплексној ситуацији проузрокованој коронавирусом.

Додатно расположивих 500 хиљада еура, како је објаснио, било је опредијељено за изградњу градског стадиона. Он је додао да му је жао што извођач радова, упркос бројним апелима локалне самоуправе, није потрошио наведена средства.

- Локална самоуправа наставиће да буде посвећена унапређењу квалитета живота грађана, као и свих оних који на Цетиње долазе и који Цетиње воле- закључио је Кашћелан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:37