Полагање вијенаца / - Општина Цетиње
31/07/2021 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан положио виjенце на Горничу: Жртва Мартиновића за слободу подсjећа и опомиње

Приjе осам децениjа дали су за Црну Гору наjвише што су могли – своjе животе и зато се данас са пиjететом сjећамо њих, њихове борбе и страдања, казао jе градоначелник Цетиња

Градоначелник Приjестонице Александар Кашћелан положио jе данас виjенце на споменик Мирашу, Свету и Баjи Мартиновићу коjи су страдали приjе осам децениjа борећи се за ослобађање Црне Горе од окупатора.

– Чини ми посебну част да се данас сjетимо велике жртве коjу су Мираш, Свето и Баjа Мартиновић подниjели за слободу народа и државе Црне Горе. Приjе осам децениjа дали су за Црну Гору наjвише што су могли – своjе животе и зато се данас са пиjететом сjећамо њих, њихове борбе и страдања – казао jе градоначелник.

Њих троjица су, додао jе он, били прве баjичке и црногорске жртве у ослободилачком рату, а истовремено су били и примjер и мотив осталима да истраjу у борби против окупатора: “Догађаj на Горничу подсjећа и опомиње; казуjе славну историjу битке за слободу, за оваj крш црногорски коjи jе светиња свима коjи Црну Гору носе у срцу”.

Градоначелник Кашћелан jе казао да су меци испаљени у троjицу Мартиновића, у њихове груди и главе, подстакли на писање неке од наjбољих патриотских стихова, пjесама отпора и пркоса фашистичкоj окупаторскоj сили.

– Тако да, док су њих троjица у смрт отишли пjеваjући Црноj Гори, ми данас пjевамо њима, њиховоj храбрости и хероjству – рекао jе Кашћелан. 

Он jе казао да jе данас пред нама задатак не само да се сjећамо њих и других славних црногорских кћери и синова коjи су гинули за слободу Црне Горе, већ да очувамо њихово насљеђе и вриjедности антифашизма.

– Упркос изазовима са коjима се свакодневно суочавамо, вjеруjем да ће Црна Гора остати вjерна своjим корjенима, окренута ка развиjеним демократиjама и да ће наставити да слиjеди путе просперитета и напретка ка пуноправном чланству у Европску униjу – казао jе градоначелник Кашћелан.

Заjедно са градоначелником Кашћеланом, виjенац су положили предсjедник УБНОР-а Цетиња Стеван Радуновић и представник породице Срђа Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:20