Кашћелан / - ПРЕСТОНИЦА ЦЕТИЊЕ
13/11/2021 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан: Смањили задужење, увећали имовину Цетиња

Задовољни смо - у различите инфраструктурне проjекте у мандату ове локалне управе само по основу Закона о Приjестоници уложено jе више од 20 милиона еура, док су у току проjекти вриjедни око 40 милиона еура

У посљедње три године задужење Приjестонице смањено jе за око три милиона еура, приjевремно су враћена и два кредита, а имовина jе увећана за 3,6 милиона еура, саопштио jе у интервjуу Радиjу Црне Горе градоначелник Приjестонице Александар Кашћелан.

Он jе рекао и да када се подвуче црта, при краjу мандата актуелне градске власти, мораjу бити задовољни постигнутим.

Подсjећа да jе Приjестоница прошле и ове године дониjела три пакета помоћи цетињским привредницима, укупне вриjедности 800.000 еура.

Четврта jе година вашег мандата на мjесту градоначелника Цетиња. Био jе то период пун изазова и сада при краjу мандата наjприjе Вас питамо како сте задовољни оним што сте постигли и коjи су били кључни проблеми са коjима сте се сусрели?

- Задовољан сам постигнутим резултатима, иако су они, по мом суду, у неким сегментима могли бити бољи да су обjективне околности то дозволиле. У првом реду мислим на пандемиjу корона вируса коjа jе знатно успорила привредна кретања и уопште живот, и онемогућила нас да интензивниjе радимо на кључном приоритету – инвестициjама и новом запошљавању.

Ипак, када се црта подвуче, морамо бити задовољни - у различите инфраструктурне проjекте, коjи треба да побољшаjу квалитет живота грађана, али и да олакшаjу пословање и привуку нове инвестициjе, у мандату ове локалне управе само по основу Закона о Приjестоници уложено jе више од 20 милиона еура, док су у току проjекти вриjедни око 40 милиона еура. Изграђено jе или реконструисано чак 70 километара путева на сеоском подручjу, што jе огроман успjех jер jе то петина свих путева на териториjи Цетиња. Као кључни проблем, коjи би требало рjешавати на националном и локалном нивоу, издваjам бирократизоване процедуре и неадекватне кадровске политике. 

Коjи проjекат сматрате посебно успjешним (важним), а коjи jе остао нереализован, а битан jе за Приjестоницу?

- Моj тим и jа интензивно смо се бавили тиме како да риjешимо проблем водоснабдиjевања Цетиња, због веома комплексног система пумпања воде са нижих на више коте, великих губитака на мрежи и изузетно високих рачуна за електричну енергиjу коjу користе пумпна построjења. Већ извиjесно вриjеме воде се преговари са Министарством финансиjа и Европском инвестиционом банком да путем кредитног аранжмана, коjи бисмо враћали новцем повученим по основу годишњих програма развоjа, риjешимо ово изузетно важно питање за Цетиње. Приjестоница jе већ урадила Главни проjекат реконструкциjе вриjедан 160.000 €. Проjекат подразумиjева замjену и реконструкциjу водоводне мреже у граду дуге око 60 километара. У међувремену, доста смо радили на транспортном цjевоводу и пумпним построjењима, али и на набавци и замjени опреме за водовод.

Претходни период обиљежила jе и панедемиjа корона вируса коjа jе утицала са све грађане Цетиња, а посебно да привреду. Локална управа jе реализовала неколика сетова мjера подршке, па како сте задовољни уцињеним?

- Приjестоница jе прошле и ове године дониjела три пакета помоћи цетињским привредницима, укупне вриjедности 800.000 еура. Прописуjући пакете подршке одрекли смо се у наjвећоj мjери сопствених прихода, али смо сматрали да терет кризе треба да подиjелимо сви.

Недавно смо у Скупштини усвоjили одлуку о подстицаjима за запошљавање локалног становништва коjа  прописуjе да право на подстицаjе имаjу инвеститори и постоjећи привредници коjи реализуjу инвестиционе проjекте коjима се отвараjу нова радна мjеста за локално становништво, односно они коjи реализуjу инвестиционе проjекте коjи доприносе развоjу туризма и пољопривреде.

Подстицаjи се одређуjу према броjу нових радних мjеста, а у зависности од облика инвестирања и мjеста инвестициjе дефинисани су кроз програме подстицаjа за инвестициjе у бизнис зонама и ван њих. Мjере подразумиjеваjу и новчане дотациjе за новозапошљавање.

Наслиjедили сте и велика дуговања па сте кренули у санациjу финансиjа у локалноj управи? Jе ли финансиjска ситуациjа сада стабилна И да ли успиjевате да испуњавате све обавезе?

- Од преузимања мандата, моj приоритет био jе консолидациjа jавних финансиjа и изналажење начина да се све текуће и обавезе из претходног периода измируjу редовно. Оваj приступ резултирао jе тиме да jе послиjе готово 15 година заредом заустављено задуживање. У посљедње три године задужење Приjестонице смањено jе за око три милиона еура, приjевремно су враћена и два кредита, а имовина jе увећана за 3,6 милиона еура.

Како сте задовољни остварењем овогодишњег будзета,с обзиром да ниjе остварено довољно сопствених прихода?

- Приjестоница Цетиње реализовала jе Буџет за првих 10 мjесеци у износу од готово 85%. Већ сам казао да се Приjестоница у наjвећоj мjери одрекла сопствених прихода кроз одлуке коjе jе усвоjила Скупштина, па су они у односу на планиране на нивоу од 68 одсто. Према планираноj динамици се реализуjу трансфери буџетским корисницима коjе дотира Приjестоница, као и трансфери институциjама, поjединцима, невладином и jавном сектору, али и отплата обавеза по кредитима. Припремљен jе и буџет за 2022. годину, а у току jе jавна расправа. Буџет за наредну  годину већи jе за 3,58% и предложен jе на 7,530 милиона еура.

Новим Законом о Приjестоници предвиђена су значаjна средства, односно око 7 милиона еура годишње,за инфрастриктурне проjекте коjи се реализуjу према Програму развоjа Цетиња? Jесте ли ви задовољни нацином спроводjења проjеката jер jе локална управа добила броjне критике од одборника опозиционих странака у локалном парламенту да, како су рекли, не умиjете да потросите новац? Имате ли податке колико сте средстава утрошили у протеклом периоду?

- Политичка арена одличан jе полигон за пласирање ставова и мишљења коjи нужно не мораjу бити засновани на чињеницама, jер су у искључивоj служби политике. Међутим, ми коjи свакодневно боравимо на терену и од коjих зависе животи других људи, знамо да морамо барати само чињеницама – а факат jе да су програми развоjа приjестонице за 2019. и 2020. реализовани у процентима од око 95 одсто. И овогодишња реализациjа Програма, коjа jе започела са готово седам мjесеци закашњења због неусваjања државног буџета и нерасписивања тендера, за само два мjесеца досегла jе 54 одсто. Већ сам казао да jе по овом основу у Приjестоницу уложено више од 20 милиона еура.

Локална управа jе купила имовину Горњег Обода што сте видjели као значаjну развоjну шансу за Приjестоницу? Уговор са потенциjалним инвеститором ниjе заживио па ревитализациjа тог простора ниjе почела. Коjи су даљи планови за некадашњи Обод?

- Одлука коjу сам малочас поменуо добра jе основа за развоj тог простора, jер предвиђа, између осталог, закуп земљишта по 0,01 еуро цент уз испуњавање одређених услова. Видимо то као шансу за привлачење нових инвеститора коjи би покретали мала и средња предузећа и запошљавали наше грађане. У протеклом периоду било jе више интересовања и разговора, не само о Ободу, већ и о неким другим просторима. Видjећемо куда ће нас то повести, али оно што jе извиjесно jесте да не чекамо инвеститоре да се сами jаве, већ да интензивно трагамо. Зато смо, између осталог, и кренули са подстицаjима инвеститорима.

Како видите даљи развоj Цетиња?

- Приоритетно као туристичку дестинациjу, коjу снажно подржава локална привреда у сектору прераде меса, млиjека и меда, евентуално органске производње поврћа и воћа. У том процесу значаjно jе доношење Стратегиjе развоjа туризма, чиjа израда би ускоро требало да почне. Осим овог документа, важне смjернице даће нам и недавно усвоjена Стратегиjа развоjа културе, jер jе Цетиње и културна и историjска приjестоница, град умjетничких факултета и рекао бих позорница на отвореном.

Вjеруjем да Цетиње има велики потенциjал у овоj области, између осталог и због тога што наша општина обухвата и два национална парка – Ловћен и Скадарско jезеро. Са jедне стране имате културне програме у граду у организациjи Секретариjата за културу, спорт и младе, Туристичке организациjе, Народног и Музеjа новца, библиотеке Његош, Националне библиотеке и умjетничких факултета, а са друге изузетну понуду руралног туризма и андреналинске туре на Скадарском jезеру и на Ловћену. Додатно, Цетиње jе изузетно саобраћаjно повезано. У непосредноj близини су оба аеродрома и Црногорско приморjе, а граде се и нови магистрални путеви коjи ће нам отворити, надам се, и неке нове перспективе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 09:49