Зграда КЦЦГ, илустрација / - DUSAN DRAGOVIC
20/09/2021 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

КЦЦГ: Дерипаска донирао високотехнолошку ПЦР лабораторију

Та лабораторија ће, како су казали из Дерипаскине хуманитарне Фондације “Волное Дело”, хиљадама пацијената омогуц́ити приступ модерном центру за испитивање

У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) отворена је једна од најсавременијих ПЦР лабораторија коју је донирао руски индустријалац Олег Дерипаска, јавља МИНА.

Та лабораторија ће, како су казали из Дерипаскине хуманитарне Фондације “Волное Дело”, хиљадама пацијената омогуц́ити приступ модерном центру за испитивање.

-Поред ПЦР анализе, чији капацитет је око 500 узорака за осам сати, високотехнолошка лабораторијска опрема омогуц́ава дијагностиковање рака, ХИВ-а и других болести у раним фазама- рекли су из Фондације.

Они су, осим медицинских апарата, обезбиједили потрошни материјал неопходан за лабораторијске операције, посебну заштитну опрему за запослене и дезинфекциона средства.

Отварању лабораторије присуствовали су медицински директор КЦЦГ-а Зоран Терзић, директор Центра за патологију Филип Вукмировиц́, молекуларни биолог Тонка Филимановиц́ и представница Фондације Лариса Бељаева.

Дерипаска је казао да се још много тога мора урадити, прије него што се коначно може рећи да је пандемија побијеђена.

Он је додао да вирус мутира, стварајуц́и нове изазове за љекаре, научнике и владе широм свијета.

-Највјероватније ц́емо се суочити са још најмање два таласа болести. Док се не пронађе рјешење кризе, морамо уложити све могуц́е напоре да заштитимо људе- навео је Дерипаска.

Он је навео да је ријеч о глобалном проблему, за чије превазилажење су потребни заједнички напори.

-Част ми је што могу бити од помоц́и народу Црне Горе, земље која ми много значи и која увијек може рачунати на моју подршку-поручио је Дерипаска.

Вукмировиц́ се захвалио Дерипаски на вриједној донацији, додавши да ће то унаприједити и олакшати рад запослених у борби против коронавируса.

Он је казао да је до сада уобичајена пракса била да се пацијенти узоркују у КЦЦГ-у, а да се анализе раде у Институту за јавно здравље (ИЈЗ).

-Новом лабораторијом, осим што ћемо моц́и у КЦЦГ да урадимо анализу за све наше пацијенте, уједно ц́емо и растеретити капацитете ИЈЗ-а. Прва анализа са којом почињемо рад је ПЦР анализа на коронавирус- навео је Вукмировић.

Он је појаснио да су процеси рада на донираним апаратима максимално програмирани и аутоматизовани, што, како је рекао, евентуалне грешке у раду своди на најмању могућу мјеру.

-Лабораторија нам такође омогуц́ава да урадимо широк спектар других тестова, укључујуц́и анализе на вирусе ХИВ, цитомегало, херпес симплек и Епстеин-Барр, као и анализе на полно преносиве болести, велики број типова ХПВ вируса и друге- додао је Вукмировић.

Из Фондације су казали да, с обзиром на то да Центар за патологију представља базу Медицинског факултета, пуштање у рад лабораторије омогуц́иц́е научницима те установе учешц́е у великом броју научно-истраживачких пројеката.

Они су подсјетили да је у јануару Дерипаска грађанима Котора донирао сличну лабораторију, а све у циљу подршке што вец́ем броју становника у борби против коронавируса.

Дом здравља Котор, у којем се налази лабораторија, пружа бесплатне услуге становницима већег дијела црногорског приморја, укључујуц́и општине Херцег Нови, Тиват, Котор, Будву и Бар.

-Нова лабораторија је вец́ урадила преко 25 хиљада тестова, значајно доприносец́и здравственој заштити Црне Горе и подржавајуц́и њене грађане у вријеме кризе- рекли су из Фондације.

Из Фондације су казали да, узимајући у обзир све новооткривене случајеве, као и број опорављених, укупан број тренутно активних случајева КОВИД-19 у Црној Гори износи преко 8 хиљада.

-Од почетка епидемијских дешавања, у марту протекле године, укупан број регистрованих случајева инфекције новим коронавирусом у Црној Гори је 126.259- навели су из Фондације.

Они су навели да је Дерипаска 1998. године почео са хуманитарним радом и основао Фондацију “Волное Дело”.

-Укупно 200 милиона ЕУР износи вриједност досадашњих донација Фондације усмјерених ка образовању, науци, култури и регионалном развоју- рекли су они.

Дерипаска је, како су навели, прије неколико година направио медицински центар у Гвинеји, вриједан десет милиона долара, који је дао велики допринос у истраживању Ебола вируса и у стварању вакцине против те болести.

-Дио тима који се бавио истраживањем био је и доктор који је направио Спутњик В, једну од вакцина против коронавируса- поручили су из Фондације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:14