Imovina braće Radulović / - FOTO: D.S
17/03/2024 u 10:40 h
D.SD.S
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Ko je ucrtao put preko imovine Gavrila - Gaša i Slavka Radulovića u barskom naselju Bjeliši?

Braća Gavrilo - Gašo i Slavko Radulović su vlasnici više katastarskih parcela u KO Novi Bar, Bjeliši, ukupne površine oko 5.000 m2. Na njima su godinama unazad izgrađene i njihove porodične kuće, sa pomoćnim objektima, čija je ukupna površina oko 1.500 kvadrata.

Prema riječima Slavka Radulovića, nacrtom DUP-a Topolica IV preko njihovih parcela i objekata predviđene su trase novih saobraćajnica, čime su onemogućeni da ostvare osnovno pravo na stanovanje, odnosno pravo na izgradnju novih objekata prema namjeni koja je DUP-om predložena za susjedne parcele.

image

Imovina braće Radulović

- FOTO: D.S

- Cijeneći da su trase saobraćajnica koje predviđa važeći GUP Bar samo smjernice, a ne nešto što se mora striktno prenijeti u plan nižeg reda, posebno što u neposrednom okruženju postoji dovoljno slobodnog prostora, insistiramo da se planirane saobraćajnice izmjeste, tj. da se njihove trase koriguju kako bi nam bila pričinjena što manja šteta. U protivnom, iskoristićemo sva raspoloživa pravna sredstva da bi zaštitili naše interese, uključujući i upoznavanje javnosti, a najviše iz razloga što otvoreno sumnjamo da se na ovaj način možda htjelo udovoljiti interesima onih koji su u skorije vrijeme pokupovali do sada neizgrađeno zemljište, a na kojem se sada predviđa izgradnja višespratnica - kaže on.

image

Slavko Radulović

- FOTO: D.S

Radulović ističe da su se od samog saznanja o ovakvom nacrtu DUP-a žalili Sekretarijatu za uređenje prostora, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine, ali da nikakvih promjena nije bilo.

- Čak sam lično govorio i na dvije javne rasprave u cilju da se taj plan izbjegne. Jer ima dosta livada iza moje kuće gdje bi mogli da se ucrtaju putevi. To bi bilo dobro za nas, ali i za Opštinu koja bi nama trebala da isplati tu imovinu. Na našim parcelama imamo 5.000 kvadrata zemlje i tu bi se moglo napraviti blizu 200 stanova, ako bi našli investitora. Opština bi, recimo, mogla da nam plati od 400 do 600 eura kvadrat te naše zemlje, što je gotovo ništa prema cijeni kvadrata stanova. To bi značilo da bismo mi bili u ogromnom gubitku. Vezani smo za tu zemlju, to nam je od oca, strica, đeda... Ovim dijelom, prema tom DUP-u, trebaju da prođu dva puta - jedan koji je ucrtan od bulevara pa preko naših kuća, a livade bi ostale prazne - kaže on i dodaje:

- Mi sumnjamo da je to ostavljeno za nekog ko je kupovao zemlju poslednjih godina, da bi na istoj gradio. U to sam se lično uvjerio kad sam u blizini kuća našao lice koje je mjerilo zemljište i shvatio da je ušao u moju imovinu. Sa vlasnikom susjedne parcele smo morali da se razgraničimo, u prisustvu geometra, i ostalo je da je brijeg moj, a kanal komšijin. Znači mjerio je na našu štetu, a za interes nekog ko ga je poslao da to uradi. Dođu tako ljudi sa strane koji ne poznaju prilike i nemaju uvid u realno stanje na terenu, posebno u odnosu na starosjedioce, pa mjere, planiraju, ucrtavaju... A kako to rade najbolje smo se mi uvjerili.

image

Imovina braće Radulović

- FOTO: D.S
image

Imovina braće Radulović

- FOTO: D.S

Upravo zbog te činjenice, ili bolje reći nečijeg neznanja ili namjere da se neko zaštiti, dodaje Radulović, livade su izbjegnute i ostale su van domašaja puta.

- Valjda će tu na tim livadama nesmetano da grade tajkuni, a preko naših kuća, pomoćnih objekata i zemljišta, te još desetak kuća komšija, ucrtano je da idu putevi. Nečijim potezom olovke tih naših 5.000 kvadrata, koje smo naslijedili od oca i đeda, projektanti nam to dijele na šest djelova, i to na način da je ubuduće skoro sve neupotrebljivo. Svi projektanti koje sam pitao, svi saobraćajni inžinjeri, rekli su da je u pitanju krivično djelo - kaže Radulović, i ističe da se DUP Topolica IV mijenjao više puta, onako kako je ko kupovao zemlju i kako je pojedincima odgovaralo.

- Moraćemo povesti sudski postupak, uzeti advokata i podnijeti krivičnu prijavu protiv projektanata. Možda bi novim Zakonom trebalo predvidjeti da se Opština više pita kad je u pitanju projektno planska dokumentacija - zaključuje Slavko Radulović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:37