Марко Кисе / -к.м.
16/02/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Комерцијално рибарство пред колапсом: Рибарима пријети „потоп” ако им не баце појас за спасавање

Промјена власти, истиче Марко Кисе, није донијела бољитак рибарима, већ само континуитет небриге за ту значајну привредну грану

Рибари су се уморили од маратонског пливања, које траје посљедњих 30 година, остајући на површини у пливању од министара до министара, без икаквих резултата. Сада плутамо и немамо више кондиције и уколико нам ни ова нова мањинска влада не баци појас за спасавање, потонућемо скупа с флотом, поручио је Марко Кисе, предсједник Удружења професионалних рибара Црне Горе. Истиче да се рибарство у Црној Гори константно урушава, па је тако извоз занемарљив, али је зато увоз у 2021.години износио рекордних 27 милиона еура. Промјена власти, како истиче, није донијела бољитак рибарима, већ само континуитет небриге за ту значајну привредну грану.

-Држава нема стратегију развоја комерцијалног рибарства, а постојећа комерцијална рибарска флота (коче за улов бијеле рибе и пливарице за улов плаве рибе) је пред колапсом. Наглашавам да је пројекат "Мидас 2" подијељен на начин да нико од рибара који се баве комерцијалним уловом није имао шансу да аплицира. Највећа препрека је била што смо морали обезбиједити укупна новчана средства, а по реализацији да нам их врате, али ми наравно та средства немамо. Значи, држава се задужила 3,5 милиона еура и средства ће искористити разна ДОО предузећа, којима рибарство није основна дјелатност, истиче Кисе, наглашавајући да је на то писаним путем упозорио Јакова Милатовића, министра економског развоја.

Цијене исте од 1991. године

Кисе и Тонсати истичу да већ двије године, откад отраје пандемија, имају врло мало могућности да продају рибу, па самим тим и мање изловљавају.

-Црна Гора има дотрајалу и необнављану рибарску комерцијалну флоту, увоз рибе за 2021. у висини од 27 милиона еура, висок ПДВ 21 одсто, па предлажемо да се он укине на увоз половних и нових бродова с опремом. Имамо скупо гориво од 1,42 еура за литар дизела, каже Тонсати. Напомиње да цијену рибе нису мијењали од 1991.године, када је износила три марке, јер када би повисили цијену народ не би имао новца да је купи.

Рибари имају своје предлоге како изаћи из незавидне позиције.

-Потребно је наћи средства у висини од мимимум милион еура и уложити их у ремонт одређеног броја пловила за комерцијални извоз, и да средства буду неповратна. Дрвени бродови морају имати предност, а основни услов за добијање средстава да буде старост пловила, процијењена од стручне комисије. Главни услов би требало да буде временска дужина обављања рибарске дјелатности. Такође је потребно доставити потврду из Фонда ПИО да је корисник средстава пријављен да искључиво на основу рибања остварује право на пензију, јер се једино на тај начин могу раздвојити рибари којима је то основна дјелатност од оних других, сматра Кисе.

Нема визије ни стратегије развоја комерцијалног риболова

Кисе истиче да наша држава нема визију и стратегију развоја комерцијалног риболова.

-Црна Гора нема нове или добро очуване бродове већих димензија и снаге, мајсторе за ремонт дрвених бродова, мотора и опреме, ремонтна бродоградилишта, фабрике за прераду и извоз рибе. Нема средства за обнову флоте, кредитне линије за подршку обнове, за производњу бродова, мотора и осталог рибарског алата, каже Кисе. Истиче да су приморани да користе еко- дизел и тиме уништавају моторе на бродовима. О стимулативном ПДВ-у или о бенефицираном стажу рибара, наглашава, нико и не размишља. Немају луке првог искрцаја рибе и пропратну логистику попут хладњача, машина за лед, магацина за оправку бродова и мрежа.

Силвио Тонсати, предсједник НВО "Шквер – мали привредни риболов", сматра да и агробуџет треба подијелити на начин на који сматра његов колега, те да једино треба условити да кочари имају најмање 70 риболовних дана, пливаричари 50, а рибари (мреже, парангали) 120 риболовних дана. Тражи да се средства унапријед и појединачно уплате сваком кориснику.

-Највише средстава из агробуџета је остварило 190 рибара којима је то допунски посао. Разлог је једноставан- 60 рибара који живе искључиво од рибања немају новца. Оваква пракса је устаљена посљедњих 10 година. Све обавезе према држави плаћамо, а држава се понаша као да смо њемачка економија, а не ниско развијена економија коју је додатно уништила корона, казао је Тонсати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:09