Станари барака у насељу Растоци тврде да се неће иселити / -Б.Б.
19/04/2022 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спријечено принудно исељење Васа Терића из бараке „Првоборца” у насељу Растоци: Своје домове одбија да напусти 11 породица

Усељавали смо се по договору са управом „Првоборца8 и уз сагласност општине и све што смо зарадили улагали смо у ове бараке скоро 30 година, истичу огорчени станари

Комшије и бивше колеге спријечиле су јуче принудно исељење Васа Терића (70) из стана у бараци у улици Вука Мићуновића у насељу Растоци. Принудно исељење требала је да спроведе судска извршитељка Маја Ајковић која је дошла у пратњи полиције и представника предузећа "Саб Секјурити", Мирка Мићановића, али су одустали након отпора окупљених, најавивши да ће доћи да спроведу рјешење данас у 10 часова. Jеданаест породица, углавном бивших радника Првоборца, протестовало је због, како кажу, незаконитог одузимања станова у коjе су, након што су их адаптирали, уселили приjе 30 година, а којима по захтјеву "Саб секјуритијија", која је нови власник земљишта, слиједи исељење. Терић каже да је у "Првоборцу" радио непуних 15 година, а онда је у фирми уведен стечај. Остао је без посла, а како није имао довољно година стажа, и без пензије.

image

Васо Терић у разговору са полицијом

-Б.Б.

– Уселио сам ту од нужде прије више од петнаест година, као што су радиле и све моје бивше колеге. Нисам имао гдје и сад хоће да ме истјерају на улицу, огорчен је Терић који живи сам и нема никаквих примања.

Породице коjе су 1994. уселиле у бараке Првоборца, по, како кажу, одобрењу тадашње управе и уз сагласност општине, јуче су казали да неће напустити станове коjе су сами изградили у привременим обjектима – баракама.

– Прије 22 године дошли су геометри да премјеравају земљиште, а тадашњи предсједник Општине др Милорад Дрљевић казао нам је да уколико дође до уклањања барака да ћемо сви бити збринути – каже станар и бивши радник Првоборца, Велиша Зорић.

Земљиште преведено у изборној години

Станари су поручили да очекују од правосудних органа и Општине да провјере начин промјене власништва над земљиштем гдје су бараке. Како тврде, некадашњи "Првоборац", а онда и "Нови Првоборац" над парцелом имали су само право коришћења, а власник је била Општина Никшић. Укњижба на фирму "Нови Првоборац", утврдили су они, извршена је 2020. године и то пред августовске парламентарне изборе. Земљиште су потом продали фирми "Саб секјурити" која је, такође, из Херцег Новог. Представник новог власника Мирко Мићановић рекао је јуче да није овлашћен да даје изјаве, нити контакт фирме. Из Општине су новинарима кратко казали да је у питању приватна имовина, а да су станарима спремни да пруже правну помоћ.

У августу прошле године Терићу стиже рјешење о исељењу, а од недавно и свим осталим станарима. За разлику од Терића остали станари су имали новца да ангажују адокате и жале се на рјешења и ти поступци су у току.

– Све што смо зарадили улагали смо у ове бараке скоро 30 година, а нису нам дозвољавали да се укњижимо као власници, нити да откупимо станове – каже Зорић, а његов комшија Ђорђије Тадић наглашава да су се усељавали у договору са управом "Првоборца".

– Након стечаја основан је "Нови Првоборац" гдје нисмо добили могућност наставка рада, а ни откупа станова уз образложење да су бараке привремени објекти, а земљиште општинско. Сад се испоставило другачије – истакао је Тадић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:38