Уклонили дивљу депонију / Архива Дана
09/03/2022 u 06:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комунално предузеће евидентираће потрошаче у насељу Орја Лука: Наплатом рачуна против дивљих депонија

Имали смо два контејнера, али их је неко уклањао с те локације. Сада ћемо пописати домаћинства на том терену да би плаћали услугу, а онда ћемо поставити контејнере у комплетном насељу, каже Слободан Станишић

Комунално предузеће наплатом рачуна покушаће да заустави нелегално одлагање отпада у насељу Орја Лука гдје се из дана у дан формирају све веће депоније. Јуче су радници Комуналног предузећа очистили дио на скретању с магистрале ка Орјој Луци, гдје је депонија заузела површину од неколико десетина квадрата и није се могло проћи. Директор Комуналног предузећа Слободан Станишић каже да покушавају да нађу трајно рјешење, али да им то иде тешко јер су грађани несавјесни.

– Имали смо два контејнера, али их је неко уклањао с те локације. Сада ћемо пописати домаћинства на том терену да би плаћали услугу, а онда ћемо поставити контејнере у комплетном насељу. Досад они нијесу плаћали услуге одвоза и депоновања отпада. Насеље је само дјелимично пописано. Покушаћемо да ријешимо проблем постављањем контејнера на више локација, а онда ћемо наплаћивати рачуне. Услуге ће грађани плаћати у складу са законом и цјеновником који је скупштина усвојила у децембру прошле године, а то је по квадрату. Тако ће просјечан рачун износити четири еура – казао је Станишић.

Бојовић: Мјештанима Орје Луке обезбиједити нормалан живот

Одборник ДНП-а у СО Даниловград Драган Бојовић позива надлежне да хитно санираjу депониjу, врате контеjнере и обезбиjеде мjештанима Орjе Луке нормалан живот и функционисање.

– На териториjи даниловградске општине иначе jе недовољно контеjнера и, умjесто да се њихов броj увећава, он се смањуjе, чиме се додатно угрожава ионако незавидна еколошка слика. Недавно jе обала Зете проглашена парком природе, а готово ништа у пракси ниjе учињено како би се он адекватно еколошки заштитио. Броjне су дивље депониjе на териториjи општине. Неопходно jе значаjно побољшати и учинити ефикасним комуналне службе у Даниловграду, што свакако подразумиjева не смањење већ повећање броjа контеjнера и њихово редовно пражњење, а то често ниjе случаj. Нова дивља депониjа у Орjоj Луци, у густо насељеноj области, свакако мора бити што приjе санирана, посебно ако имамо у виду да ускоро долази љепше вриjеме, очекиване врућине, што би додатно условило ширење неприjатних мириса, па и подстакло могућност заразе – каже Бојовић.

Станишић истиче да се труде да с Комуналном полицијом ријеше проблем нелегалног депоновања отпада, како у Орјој Луци тако и у другим насељима.

– Проблем је и у томе што се на тим локацијама, иако поставимо контејнере, одлажу различите врсте отпада, од кабастог до суве и мокре фракције. Ми немамо своју депонију, већ користимо услуге депоније "Ливаде" на комерцијалној основи, а тамо не може било који отпад да се транспортује. То нам је додатни проблем. Баца се све и свашта, од грађевинског намјештаја па до отпада животињског поријекла... Не знам да ли је досад неко кажњен, али ми уредно пријављујемо. Покушали смо и преко локалних медија да апелујемо. Није проблем само Орја Лука већ и Кликоваче, гдје смо више пута имали акције. Тамо нам је проблем одлагање грађевинског отпада – каже Станишић.

Постоји још насеља на подручју општине гдје грађани не добијају рачуне за одвоз отпада.

– Ради се Мартинићки пут и онда услугу не пружамо адекватно како смо планирали. Током ове године обезбиједићемо неке контејнере, а онда ћемо у наредна два мјесеца направити евиденцију свих домаћинстава на потезу до моста у Спужу. Има доста нових домаћинстава која нијесу евидентирана. Има још насеља која не добијају рачуне, јер ми тамо не пружамо услуге. Не можемо тражити да плаћају, али онамо гдје пружамо услуге ћемо тражити. На територији Даниловграда то су удаљена мјеста преко пет километара гдје не пружамо услуге. То је, рецимо, до Манастира Острог, до Заграде, унутрашњост Бандића, Ново Село... Циљ је да пружимо услугу, па онда да то наплатимо – рекао је Станишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:06