Otvaranje rekonstrisane dionice puta od 5,5 kilometara / foto: Željko Šapurić, Dan
06/07/2024 u 07:25 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koprivica: Otvaramo puteve, zatvaramo švercerske rute

Rekonstruisani put Nikšić-Plužine, dionicu Vidrovan – Jasenovo Polje u dužini od 5,5 kilometara, јuče su zvanično pustili u saobraćaј potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović, te predsjednici Opštine i Skupštine opštine Nikšić Marko Kovačević i Nemanja Vuković.

Dionica Vidrovan – Jasenovo Polje završena je 70 dana priјe ugovorenog roka,a ministar Radulović јe kazao da ovaj projekat može poslužiti kao primjer poštovanja ugovornih obaveza u našoj zemlji koji bi trebalo da slijede i ostali.

– Polovinom novembra prošle godine počeli smo sa radovima na rekonstrukciji ove dionice i danas, dva mjeseca ranije, projekat je završen. To je praksa koju želim da imamo u Crnoj Gori i ovo je pokazatelj da se može. Sa završenim radovima na ovoj dionici, stanovnici Nikšića i Crne Gore dobili su modernu saobraćajnicu koja će povećati nivo usluge i bezbjednosti saobraćaja na ovom putnom pravcu - kazao je Radulović.

image

Dionica Vidrovan - Jasenovo Polje u sklopu magistralnog puta Nikšić - Plužine

foto: Željko Šapurić, Dan

Potpredsјednik Vlade Momo Koprivica istakao јe da Nikšić, više nije zapostavljen kao što јe to nekad bio.

– Došlo je vrijeme da se u Crnoj Gori nakon slijepih ulica i decenijskog okretanja oko jednog kružnog toka otvaraju novi putevi, moderni putevi kao što je ovaj koji danas otvaramo, ali i putevi ka Evropskoj uniji i putevi ka većem i boljem standardu građana Crne Gore. Vlada ima za prioritet vladavinu prava, bolji socio- ekonomski položaj građana, a na privredni ambijent i unapređenje socio- ekonomskog položaja građana najbolje utiču upravo ovakve moderne saobraćajnice koje su javna dobra koja podstiču privredni rast. Dakle, otvaramo saobraćajnice, a zatvaramo švercerske rute i to je mjera jednog suštinskog privrednog razvoja i uspona Crne Gore koji je uslijedio i koji će tek predstojati. Hvala svim institucijama koje su učestvovale u realizaciji infrastrukturnog projekta kakva je ova dionica, koja je od izuzetnog značajna za turizam i povezivanje sjevera i juga države - kazao je Koprivica.

Put Jasenovo Polje-Vidrovan završen 70 dana prije ugovorenog roka

On јe naglasio da јe priјe 30. avgusta 2020. godine svega je 0,8 odsto kapitalnog budžeta države završavalo u Nikšiću.

– A sada se budžetom Crne Gore u Nikšiću realizuјe 29 projekata od čega tri sa pozicije Uprave za saobraćaj u vrijednosti od 66 miliona eura, a preostalih 26 se realiziju sa pozicije Uprave za kapitalne projekte. Ukupna vrijednost tih projekata je 154 miliona eura - rekao je Koprivica.

Prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević naglasio јe da posebnu čast lokalnoj upravi čini to da je prije isteka čitavog mandata na teritoriji opštine, što iz lokalnog što iz državnog budžeta, adaptirano i rekonstruisano preko 100 kilometara putnih pravaca.

– Uprava za kapitalne proјekte raspisala јe i tender za dionicu puta prema Župi Nikšićkoj, od Doma u Liverovićima do mjesne kancelarije u Mioljem polju. Planiraju se i projekti koji se tiču rekonstrukcije tunela Budoš- rekao je Kovačević i naglasio da Opština ima odličnu saradnju sa Vladom.

U planu vodovod za Jasenovo Polje

- Problem vodosnabdijevanja Jasenovog Polja rješavaju zajedno lokalna samouprava i mještani, rekao je Marko Kovačević i doda da su predstavnici MZ imali zadatak da otkriju da li u Jaseovom Polju na određenim lokacijama ima vode.
- U odnosu na to dogovorili smo da pravimo budući projekat vodovoda za Jasenovo Polje. To je još sve u fazi realizacije. Čekamo povratnu informaciju od mještana. Imamo naznake da će je ovih dana biti i da ćemo moći da krenemo u to ralizaciju ako, naravno, bude bilo vode na tim pozicijama koje su oni planirali - pojasnio je Kovačević.

– Ono što je evidentno jeste da radimo da kapitalne projekte završavamo, da ne pravimo razlike između lokalne samouprave, Vlade, njenih institucija, već svi zajedno dajemo onoliko koliko treba i koliko možemo da imamo rezultat kao što je ovaj danas - podvuko јe Kovačević.

Rekonstrukcija dionice do Brezana kreće na jesen

Direktor Uprave za saobraćaj Radimir Vuksanović najavio je nastavak radova na dionici puta prema Plužinama.

- Već sledeće nedjelje imamo otvaranje ponuda za nastavak radova prema Plužina, odnosno dionice od nekih 15 kilometara do Brezana. Ukoliko ne bude žalbi na tendersku dokumentaciju, već nakon ljetnje turističke sezone nastavićemo sa radovima - rekao je Vuksanović i pojasnio da završetak radova na dionici Nikšić - Kuside kasni zbog izmještanja instalacija i korigovanja projektne dokumentacija za most koji se nalazi kod auto- baze.

– Mislim da će već sledeće nedjelje projekat biti korigovan, a za izmještanje instalacije biće nam potrebno nekih desetak dana. Intezivno izvođenje radova počeće tek nakon turističke sezone - kazao je Vuksanović itičući "stav Vlade je da je turizam prioritet".

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković rekao јe da je rekonstruisana dionica izuzetno značajna za povezivanje Nikšića sa Žabljakom, Šavnikom, Plužinama, ali i sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

– Uskoro se nastavlja rekonstrukcija puta u vrijednosti oko 15 miliona eura prema Zaborju. Radi se projekat novog puta prema Žabljaku, u toku je izrada idejnog rješenja za izgradnju brze ceste između Nikšića i Danilovgrada. Vjerujem da će novi putevi doprinijeti boljem ekonomskom razvoju i jačanju privrede. Svi treba zajedno da nastavimo da radimo da Nikšić vratimo na mjesto na koje on zaslužuje da bude - naglasio je Vuković.

Ugovorena vrijednost radova za dinicu puta Vidrovan – Jasenovo Polje iznosila je četiri miliona 565.000 eura sa PDV-om. Izvođač radova bila јe nikšićka firma "Mehanizacija i programat", a nadzor je vršila firma GPC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 07:38