/ - фото: ПР ЦЕНТАР
02/11/2021 u 15:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић: Ми из локалне самоуправе чинимо све да унаприједимо пословни амбијент

Најавила је да ће, на локалном парламенту бити донијета одлука да све кредитне линије које има ИРФ и Еко фонд бити ослобођене за кориснике Општине Даниловград плаћања трошкова за потребну документацију

Руководство Општине Даниловград чини све да унаприједи пословни амбијент и на сједници локалног парламента ће бити донијета одлука да ће привредници који буду аплицирали за кредите код Инвестиционо развојног фонда и Еко фонда бити ослобођени трошкова за потребну документацију.

То је, током посјете представника ИРФ-а Општини Даниловград, поручила предсједница локалне самоуправе Зорица Ковачевић.

Он је рекла да је данас одржан конструктиван састанак са представницима ИРФ-а и Еко фонда у циљу подршке коју ИРФ жели да пружи тој локалној самоуправи, њеним предузећима и привредницима.

- Ми из локалне самоуправе чинимо све да унаприједимо пословни амбијент. Надам се да ћемо и наредне године имати прилике да наставимо да унапријеђујемо пословни амбијент, да стварамо услове да што већи број вас привредника који радите на територији наше општине, ширите производњу и тиме стварате услове да повећавате запосленост- истакла је Ковачевић.

Најавила је да ће, на локалном парламенту бити донијета одлука да све кредитне линије које има ИРФ и Еко фонд бити ослобођене за кориснике Општине Даниловград плаћања трошкова за потребну документацију.

-Мислим да смо и до сад доказали да смо били партнери пословној заједници и даље им стојимо на располагању за све што је потребно. И даље ћемо наставити заједнички да рјешавамо ваше проблеме како би ваш бизнис у наредном периоду остваривао добротит за наше суграђане и развој економије државе- рекла је Ковачевић.

Извршна директорица ИРФ-а, Ирена Радовић, казала је да је та институција, у претходном периоду у Општини Даниловград, пласирала 187 кредита у износу од 38.4 милиона еура, од чега током пандемије преко 7 милиона еура.

- Вјерујемо да ћемо у наредном периоду додатно интензивирати пословну сарадњу и радити на промоцији онога што су савремени трендови у финансирању и генерално производњи и свим сегментима који су препознати као стратешки правци развоја Црне Горе као државе у цјелини- рекла је Радовић.

Појаснила је да ИРФ има процедуре које у највећој мјери не зависе од те институције, већ од услова међународних финансијских кредитора.

- Кредити су са значајно нижим каматним стопама, као и са значајно повољнијом рочношћу. Такође, користимо средства ИРФ-а да стимулишемо и да дамо прилику онима који другачије не би имали приступ квалитетним и јефтиним изворима финансирања. Овдје мислимо на почетнике у бизнису, високошколце, жене, као и о свима онима који имају здраве и одрживе идеје, а не могу да нађу средства за њихово реализовање- навела је Радовић.

Поручила је да средстава има више него довољно за све одрживе и здраве пројекте, наводећи да су успјели да протекла три мјесеца из неколико извора финансирања са међународним кредиторима постигну добре аранжмане.

Извршни директор Фонда за заштиту животне средине (Еко-фонд), Драшко Бољевић, подсјетио је да се први позив који је тај фонд радио тицао субвенција приликом куповине хибридних и електричних возила.

-Хибридна возила су у релативно кратком року испуњена, док за електрична возила позив још увијек није затворен- навео је Бољевић.

Казао је да се други јавни позив односио на субвенције пољопривредним газдинствима и домаћинствима приликом уградње фотонапонских панела, наводећи да су то панели на крововима пољопривредних газдинстава.

-То је био први пројекат који је рађен у Црној Гори. Било је 16 пријава, и од тих пријава пет корисника добило је субвенцију. Субвенције су биле до 40 одсто прихватљивих трошкова или у апсолутном износу до 25 хиљада еура. Ради се о бесповратним средствима. Фалинка тог пројекта била је обимна документација која је била неопходна. Настојимо, за сљедећи јавни позив, који ће бити у децембру, да скратимо документацију колико то буде законски могуће- навео је Бољевић.

Руководилац Службе за кредите и гаранције у ИРФ-у, Ђуро Кажић, истакао је  да свом портфолију ИРФ има 39 кредитних линија. „Овако велики број кредитних линија посљедица је тога што је ИРФ желио да буде подршка свим могућим гранама привреде. Посебан акценат ИРФ у свом пословању ставља на почетнике, младе, жене“, рекао је Кажић.

Поручио је да је један од главних циљева ИРФ-а очување постојећих радних мјеста и подстицање отварања нових радних мјеста, раст и развој постојећих предузећа, отварање нових предузећа, подршка регионалном развоју.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:05