Зорица Ковачевић / -Архива
08/12/2021 u 07:38 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ковачевић задовољна резултатима Општине Даниловград: Реализовани пројекти, отворена нова радна мјеста

До сада смо имали различита искуства са појединим министарствима. Нама је интерес грађана Даниловграда испред и изнад свега те се надам да ће наша сарадња бити интензивнија у наредном периоду, казала је Ковачевић

Предсједница општине Зорица Ковачевић честитала је суграђанима 9.децембар – Дан Општине Даниловград, истичући да, и поред отежавајућих околности и негативних утицаја пандемије, не може да буде незадовољна урађеним између два празника.

-Завршена је изградња 68 станова за потребе Војске ЦГ, у току су радови на изградњи Булевара ПГ-ДГ, интензивирани су радови на реконструкцији Мартинићког пута, асфалтирано је преко 14 км локалних путева, унапријеђена је електро и водоводна мрежа. Добили смо још једно међународно признање за унапређење пословног амбијента, повећали субвенције за произвођаче млијека за додатна 3 цента по литру, док смо кроз међународни пројекат обезбиједили вриједну опрему за наше сточаре на Сињајевини. Такође, наставили смо са подршком женском предузетништву. Послије много ишчекивања, Хотел "Зета" је добио ново рухо у очуваном традиционалном амбијенту. Компанија "Савана" угледног привредника Веселина Мијача уложила је преко 2,5 милиона еура у реконструкцију хотела који ће имати 30 соба, терасу и конференцијску салу са 200 мјеста, као и друге садржаје. Поред стандарда од 4 звјездице, хотел ће запошљавати 25 радника. Такође, отворени су нови пословни објекти и погони као што су: производња прехрамбених производа "Немесис" вриједности 1,5 милиона еура са 30 радних мјеста, бензинска пумпа "Хифа Оил" вриједности 1 милион еура са 10 запослених, дистрибутивни центар "Арома-Домаћа трговина" у шта је уложено 500.000 еура са 15 запослених, производња намјештаја "Ламекс" у Спужу вриједности милион еура са 30 запослених, логистистички центар "Техноколор" вриједности око 1,4 милиона еура и многи други. Подржали смо и секторе образовања, културе, спорта, социјале и НВО сектор. Издвојила бих отварање Народне кухиње, додјелу 6 станова социјално угроженим породицама, вриједан рад геронтодомаћица, реконструкцију и доградњу вртића у Спужу, изградњу зграде за пензионере, стипендирање најбољих студената- нагласила је Ковачевић.

Ланџа у рукама Владе

•Докле се стигло са рјешавањем проблема око колектора на Ланџи? Колико би, у случају одустајања од градње колектора, износила штета за "Водовод" који је носилац пројекта?

-Тренутно је све у рукама Владе Црне Горе и ресорног министарства. На основу законске процедуре, на њима је даље поступање у односу на техничку документацију и дозволе. Сходно тој одлуци, одредиће се даље активности на реализацији овог пројекта. Наравно, у случају одустајања била би вишемилионска штета за наш "Водовод" и Општину, чиме би се финансијски угрозило пословање и редован рад. Вјерујем да то није никоме циљ.

•Докле се стигло са рјешавањем проблема функционисања фарме свиња у Спужу, јер и даље се могу видјети отпадне воде које се испуштају у ријеку Зету?

-Више пута смо апеловали на надлежне државне инспекцијске органе да предузму мјере против свих загађивача. Имамо разумијевање да је потребно вријеме и новац да се ријеши ово питање, али то не може и не смије бити изговор за непредузимање мјера заштите околине. Инсистирамо да Фарма свиња ријеши ово питање у најкраћем року.

•Како сте задовољни сарадњом с Владом Црне Горе?

-До сада смо имали различита искуства са појединим министарствима. Нама је интерес грађана Даниловграда испред и изнад свега те се надам да ће наша сарадња бити интензивнија у наредном периоду.

Увјерена сам да ће и следећи предсједник општине бити из ДПС-а

•На прољеће наредне године су локални избори? Да ли планирате да се поново кандидујете за предсједницу општине?

-Одлуку о нашем кандидату донијеће органи ДПС-а. Свакако, имаћемо побједничку листу на локалним изборима која завређује већинско повјерење суграђана. На основу остварених резултата у претходном периоду, увјерена сам да ће следећи предсједник општине бити из редова ДПС-а.

•За који дан ће двије године откако је Влада Црне Горе прогласила ријеку Зету парком природе. Када ће бити формирано управљачко тијело како би се ова ријека коначно заштитила?

-Наравно, за цјелисходно и ефикасно управљање тако важним ресурсом потребно је формирати посебно управљачко тијело. Ипак, сходно измјенама законске регулативе било је неопходно уподобити акта у вези формирања управљачког тијела. Један од тих аката се налази на дневном реду наредне сједнице СО Даниловград, чиме се стичу услови за завршетак процеса и пуну функционалност ДОО "Парк природе Ријека Зета".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:50