Премијер Кривокапић током јучерашње посјете Андријевици / -Д.Ј.
20/07/2021 u 06:50 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Влада ће подржати валоризацију сјевера и економски развој

Однос према једном од највећих блага Црне Горе, према њеним стољетним шумама, опасан је и забрињавајући, али смо ријешени да заштитимо то национално благо, поручио је Кривокапић

АНДРИЈЕВИЦА/БЕРАНЕ – Приликом јучерашње посјете Андријевици и Беранама и разговора са челницима тих општина, премијер Здравко Кривокапић казао је да је у минулом периоду у овим градовима била изражена економска миграција и да су то појаве које се конкретним мјерама морају заустављати.

– Оно што је апсолутно јасно и што представља карактеристику Андријевице, као најсиромашније општине у Црној Гори, јесте чињеница да смо имали економску миграцију и да је број становника овдје сада мањи три пута него у неким минулим временима. То говори да је лијек за наше проблеме инфраструктурно повезивање и економски развој. Зато треба све урадити да се што прије у Андријевици десе неки индустријски објекти, а не, као дасад, да отварамо Кућу воћа, чија је изградња започета 2017. године у предизборној кампањи, иако се зна да она није завршена ни до данашњих дана. Кућа воћа је по габаритима, чини ми се, помало мегаломански пројекат, али у овом дијелу треба учиинити све да овај објекат што прије буде оспособљен за прераду воћа. То је задатак нашег министра пољопреивреде који данас управо разговара са представницима Свјетске банке на ту тему – истакао је Кривокапић.

Он је казао да се искрено нада да ће изградњом другог дијела аутопута од Матешева до Андријевице за ове крајеве доћи бољи дани.

– Надам се да ће наставак аутопута који се веже од Матешева до Андријевице учинити ову општину доступном свим грађанима. Тако ће се од Андријевице до Подгорице стизати за неких сат времена. То је нека карактеристика рада у неким другим великим државама гдје човјек на посао путује сат времена, јер ово богатство и ову привреду треба искористити на прави начин – нагласио је Кривокапић.

Додао је да се, у циљу бржег развоја, планира да се у Андријевици отвори еко-школа, а у поткомовском селу Јапан Јапанска кућа како би се што боље повезали са том великом азијском државом.

Одговарајући на питање новинара "Дана" да ли је тачно да је Влада преко Управе за јавне радове из капиталног буџета општини Андријевица опредијелела свега 100.000 еура, Кривокапић је казао да је то тачно, али да ће се настојати да се на други начин издвоје додатна стредства за реализацију појединих пројеката. Премијер је у друштву Тамаре Срзентић, министарке јавне управе, дигиталног друштва и медија, посјетио андријевичку Службу заштите и спасавања, као и локацију на којој се гради Кућа воћа.

Радиће на активирању Рудника мрког угља

Премијер је приликом боравка у Беранама казао да се морају изналазити рјешења за отварање одрживих радних мјеста у привреди. Нагласио је да такву шансу треба тражити и кроз поновно активирање Рудника мрког угља који не ради у последње вријеме.

– Овдје у Беранама смо разговарали на једни тему која је дужи временски период везана за односе са инвеститорима и могућношћу запошљавања у руднику који тренутно не ради. Сматрам да рудник треба да ради и да даје допринос раду Термоелектране Пљевља колико то буде могуће. Тако би поново упослили 100 до 120 радника. Сматрам да тренутни проблеми могу да се превазиђу и да постоји одговарајуће рјешење. Уз то, радују ме амбициозни планови Општине Беране и ми ћемо, као што смо се договорили, формирајући један заједнички тим, успјети да све оно што зацртамо и реализујемо у догледно вријеме – навео је Кривокапић.

Након састанка са премијером, потпредсједник општине Андријевица Веско Ракетић је изјавио да су разговори били конструктивни и да се искрено нада да ће Влада дати пуни подстицај да Андријевица крене са мртве развојне тачке.

Приликом боравка у Беранама и обиласка Опште болнице у овом граду премијер је истакао важност опредјељења Владе Црне Горе да слиједи зелену стратегију, те да су природни ресурси обновљиви само ако грађани и читава друштвена заједница буду развијали здрав и пажљив однос према окружењу.

– Однос према једном од највећих блага Црне Горе, према њеним стољетним шумама, опасан је и забрињавајући, али смо ријешени да заштитимо то национално благо – поручио је Кривокапић.

Предсједник Владе је истакао да природно богатство које посједује сјевер мора бити валоризовано, што ће, како је навео, за посљедицу имати избалансиран развој сјевера и југа, али и да се мора водити рачуна и о односу економског и привредног напретка и улагања у дјецу, у њихово образовање, здравље, спорт и културу.

Предсједник Општине Беране Тихомир Богавац истакао је да га, поред инфраструктурних улагања, радује што ће Општа болница добити нову опрему.

– Првенствено је општинска иницијатива да се покрене набавка магнетне резонанце, како би помогли грађанима и Општој болници Беране. У овом дијелу очекујемо и директну подршку Владе, односно Министарства здравља, као и за формирање ангио-сале, како би ова болница постала истински регионални здравствени центар – поручио је Богавац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:29