/ -ФОТО: Општина Котор
10/08/2021 u 07:06 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Криза локалне власти у Котору због Луке, рад сједнице опструира ДФ

На засједање сједнице СО нису се појавили представници коалиције "За будућност Котора"

По други пут, 7. сједница Скупштине општине Котор није јуче одржана због недостатка кворума, јер се на засједање нијесу појавили одборници Слободан Лазовић из ПзП-а и Жељко Кнежевић из НСД-а – партија које су дио коалиције "За будућност Котора" (ЗБК), а која са Демократама и УРА, чини локалну власт.

У сали је било 15 од 17 одборника владајуће већине потребних за одржавање сједнице.

Према незваничним информацијама "Дана", рад СО опструира Демократски фронт (ДФ) и то због Луке Котор.

Наиме, у њиховим редовима се и даље ломе копља око позиције у Луци, иако је одбор директора тог предузећа, чији је већински власник Општина Котор, недавно формиран, а на његово чело постављен Владо Вукасовић и то, како "Дан" сазнаје, на предлог СНП-а.

Он је на ту дужност дошао након Марка Радуловића (ДПС), чији претходник је био поморски капетан Бранко Ковачевић, кадар Демократске народне партије (ДНП), која је дио ЗБК, а који је компанију успјешно водио више од двије и по године.

У новом сазиву одбора директора, Ковачевића нема, већ је у име коалиције ЗБК именована Десанка Илић из Уједињене Црне Горе (УЦГ) за чије је постављење електронским путем, као представник Општине, гласао предсједник Владимир Јокић (Демократе).

image

Јокић

Фото: Фејсбук

Јокић појашњава да је у припреми поновљене сједнице акционара Луке Котор, била заказана 7. сједница СО на коју одборници ДФ-а нису дошли, а гдје су Демократе "преузеле одговорност не би ли били фактор стабилности".

– Тада је позван дотадашњи представник коалиције ЗБК Бранко Ковачевић да потпише изјаву за прихватање кандидатуре за члана одбора директора Луке, што он није хтио из својих разлога. Након тога ме је, како би се спријечила могућност да мањински акционари преузму управљање Луком, ЗБК обавијестила о другом кандидату. Ја сам испоштовао оно што је коалициони споразум предвиђао: да ће предсједника Одбора директора Луке делегирати УРА, а по једног члана Демократе и коалиција ЗБК, и на тај начин је одбор и формиран – изјавио је Јокић за "Дан".

Иначе, которски парламент није засједао више од три мјесеца, па би сходно томе могла услиједити и опомена Владе.

image

Са јучерашње сједнице

Фото: Б. М.

Разлог неодржавања, поручује Јокић, није у одборницима Демократа, ни у већини одборника коалиције ЗБК и УРА. Сматра неприхватљивим да се "било која врста политичке уцјене или политичке намјере да се неке кризе са државне власти или из сусједних општина пренесу у Котор".

Постоје, каже, различите спекулације у вези са разлогом недоласка одборника ДФ на сједницу, "да се нису појавили из неких унутарполитичих разлога унутар коалиције".

Јокић је на питање "Дана" рекао да не очекује да ће доћи до распуштања Скупштине општине и превремених локалних избора, наводећи да "очекује изборе у редовном термину 2024. године".

Потпредсједник Општине Синиша Ковачевић, који је предсједник Одбора УЦГ, оцјенио је да "сагласност у самој коалицији очигледно не постоји".

– Имамо ситуацију да пет од седам одборника жели да присуствује сједницама парламента на којима се рјешавају питања важна за Котор и грађане. На састанцима коалиције нико није могао да нађе замјерку да је нека тачка проблематична, политичка и слично. Овдје се рјешава питање трафостанице у Загори, струје у Кривошијама. Секретари и директори – људи из ДФ-а – требало је да поднесу неке извјештаје о раду, програму рада за ову годину. Самим тим одборници ДФ-а бојкотују своје директоре и секретаре. Коалициони споразум је усаглашен и по ширини и по дубини, па не видим које су намјере у питању, осим што постоје одређене намјере из Подгорице да се криза пренесе на ниво Будве и Котора. То је очигледно намјера ДФ-а да се створи криза у граду – рекао је Ковачевић новинарима, додавши да неће попустити "под политичким притисцима".

Поводом актуелне ситуације у вези с неодржавањем сједнице, односно именовањем Одбора директора Луке Котор, Дневне новине Дан су позвале и Бранка Ковачевића, који је казао да ће се огласити саопштењем за јавност.

Предсједник которског одбора НДС-а Владимир Потпара није јуче био расположен за коментар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:13