Блокада СО због управљања Културним центром „Никола Ђурковић” / -Б.М.
06/03/2022 u 06:20 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Културни центар постао камен спотицања у Котору

Наш став је да Културни центар постане кровна институција која ће организовати културна дешавања у Котору, а не да то организују ДОО, привредна друштва или НВО, каже Потпара из Коалиције „За будућност Котора“

Због неслоге и немогућности договора унутар владајуће већине, рад парламента блокиран је од августа прошле године, а Котор доведен у позицију тиватског сценарија, односно распуштања локалног парламента. У Котору, гдје владајућу већину чине Демократска Црна Гора, Коалиција "За будућност Котора" (ЗБК) и Грађански покрет УРА, Скупштина општине је током 2021. години одржала свега три сједнице. Парламент не засиједа јер нема кворум од 17 потребних одборника, а због бојкота два одборника коалиције ЗБК-а која тражи да се Јавној установи Културни центар (КЦ) "Никола Ђурковић" повјери организација културних дешавања у граду. Да су представници ЗБК и Демократа на ову тему разговарали на два састанка одржана 26. фебруара и 1. марта, за "Дан" је потврдио Владимир Потпара, предсједник Општинског одбора Нове српске демократије (НСД) која је дио Коалиције За будућност Котора.

image

Владимир Потпара, предсједник ОО НДС Котор

-Б.М.

Потпара каже да састанку нијесу присуствовали предсједник Општине Владимир Јокић,(Демократе) као ни потпредсједник Општине Синиша Ковачевић из Уједињене Црне Гора (дио коалиције ЗБК).

- Разговарали смо на тему Културног центра. Ми инсистирамо да ова установа преузме организацију манифестација Которски фестивал позоришта за дјецу и фестивал КоторАрт. Наш став је да Културни центар постане кровна институција која ће организовати културна дешавања у Котору, а не да то организују ДОО - привредна друштва или невладине организације. Буџетом Општине за 2022. годину је, према њиховом плану, за то предвиђено скоро 630.000 еура. Према трошковнику који је урадио Културни центар то је дупло мање или 280.000 еура - каже Потпара.

Потпара: Демократе преговарала са ДПС-ом

Владимир Потпара је оцијенио да је на састанку са представницима Демократама у вези Културног центра "било помака", наводећи да ових дана очекују наставак разговора.

- Мада су они разговарали и са ДПС-ом око одржавања сједнице Скупштине, тако да се неке игре играју. На састанку сам питао представнике Демократа да ли су преговарали са ДПС-ом што су потврдили, али ми нико није дао одговор је ли то стварање неке нове коалиције. Ми смо, и поред тога што смо раније добили ту информацију, пошли на састанак. Очигледно је да су ти преговори пропали, па су они након тога опет дошли са нама да преговарају око наставка коалиције. Кооперативни смо и за све смо опције да се ДПС не би вратио на власт - подвлачи Владимир Потпара.

Упитан да ли су у коалицији ЗБК размишљали да коригују свој став по питању КЦ-а, поручује да "нема ту кориговарања".

- Питање је да ли смо за то да Културни центар постане кровна институција или нисмо. Ако нисмо онда га треба затворити, јер то је установа коју је основала Општина Котор. Иначе, Јокић је потписао споразум са ДОО "КоторАрт" на 5 година. Значи жели да у тих пет година око четир милиона еура новца грађана Котора, а можда и више, то зависи како ће се кретати планови тог друштва, убаци у ово ДОО да оно организује културу. Ми кажемо да то што оно организује Културни центар може организовати за дупло мање новца - за два милиона еура. Тај споразум је потписао без знања и свог општинског одбора, јер они тврде да нико није знао када је отишао да то потпише. Питао сам их на састанку да ли ико од њих зна о овоме; нико није знао, чак ни секретарка за спорт и културу (Татјана Кријешторац) која је била присутна на првом састанку - тврди Потпара и поручује да ће ДФ одржати обећање дато у својој предизборној кампањи да неће имати никакву сарадњу са ДПС - ом.

- По цијену тога да пођемо у опозицију. Били смо опозиција раније, бићемо и убудуће ако треба, али ћемо се држати дате ријечи. Њима срећно било, нека праве већину са ким хоће, ми ћемо оно што смо обећали грађанима и да испунимо - закључује Потпара.

Покушали смо да од шефа которских Демократа и првог човјека Општине Котор Владимира Јокића добијемо коментар на тврдње Владимира Потпаре, али он није одговарао на више телефонских позива новинара "Дана", ни на СМС поруку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:27