Фото: Дневне новине Дан / -Фото: Дневне новине Дан
24/06/2021 u 04:25 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лим постао најзагађенија ријека у региону

Први пут након 22 године трајања традиционална и популарна "Лимска регата‘‘ ове године није прошла кроз Бијело Поље, а разлог је девастација корита и обала ове ријеке

Први пут након 22 године трајања традиционална и популарна "Лимска регата'' ове године није прошла кроз Бијело Поље. Разлог је девастација корита и обала Лима, због чега се организатор одлучио да заобиђе Бијело Поље и Беране.

Како би поправили стање, не само покушајем да се регата настави у другом облику већ и да се предузму напори у очувању Лима, у суботу 26. јуна у 11 сати стартује прва,,Лимска еко регата''. Овогодишња регата организује се у част Јездимира Језда Вујичића, познатог заштитника ријеке Лим и једног од оснивача "Лимске регате", који је преминуо прије шест мјесеци.

-Отварање прве "Лимске еко регате" биће уприличено у Сутивану, познатом мјесту гдје се окупљају рафтери. Ићи ће се до Куманице, а онда ће се спустити до Пријепоља, до мјеста Лугови у Бродареву, гдје су организатори припремили дружење рафтера из Бијелог Поља, Берана, Андријевице, Пријепоља, Бродарева и Прибоја-каже Драгољуб Симовић из Еколошког покрета "Пријепоље" и планинарско-смучарског клуба.

Он додаје да се свима мора скренуту пажња на ријеку Лим.

– На латинском Лим значи граница. То ова ријека никако није, нити ће икад бити, док овако зелено размишљамо. Ми нијесмо свјесни које богатство с Лимом посједујемо. Нажалост, према Лиму се не односимо с одговорношћу и 90 одсто смећа завршава у његовој води, а онда настаје више него ружна слика – казао је Симовић.

Прву "Лимску еко регату" организују еколошка удружења и рафтинг клубови из Бијелог Поља, Бродарева и Пријепоља, НВО,,Еуромост" Бијело Поље, Планинарско -скијашки клуб,,Коловрат" Пријепоље, "Експанзија Бродарево", "Пријатељи Бродарева" и Еколошки покрет "Пријепоље".

Организатори позивају све рафтинг клубове да учествују у првој "Лимској еко регати" да се сви заједно спусте кроз прелијепи кањон Лима. Прва "Лимска еко регата" биће препозната и по учешћу великог броја младих рафтера из општина кроз које пролази Лим, а циљ је укључивање младих кроз рафтинг и сплаварење на Лиму.

-Лим је симбол нашег града, шаљемо свима поруку и овом еко регатом да је ово само почетак и наставак наше борбе да сачувамо ријеку. Прорадио је еколошки активизам и све ћемо урадити да се ниједна ријека не уништава.Посебно је Лим у катастрофалном стању, највише на подручју бјелопољске општине. Можда је и најзагађенија ријека у региону, а нико у граду и држави ништа не предузима да се стање промијени – казао је Алмер Мекић, директор "Еуромоста'', додајући да надлежни морају почети с казненим мјерама да би се схватило да је Лим у Дринском сливу и као такав да је интерес Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:47