Смеће са простора Бихора једном седмично се одвози на депонију у Рожајама / -Радио Петњица
04/04/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локације за могућу депонију у Петњици ни у назнакама

Гдје год смо покушали да одредимо привремену локацију за одлагање комуналног отпада свуда смо наилазили на отпор грађана, тврди Самир Аговић, предсједник Општине Петњица

Иако је прије девет година добила статус општине, Петњица још увијек нема своју депонију за одлагање комуналног отпада. Због тога Kомунално предузеће, смеће са простора Бихора транспортују за Рожаје, одлажући га на тамошњој депонији. Општа оцјена мјештана, као и одговорних у локалној управи је да се што прије мора пронаћи одговарајућа локација за стационирање привремене депоније, чиме би се увело више реда у овој области, с обзиром да се смеће из Петњице за Рожаје транспортује само једном седмично. Питање одлагања отпада било је предмет расправе и на сједници локалног парламента, одржаној претходне седмице, када се расправљало о раду Комуналног предузећа.

Струка да се пита

Предсједници мјесних заједница признају да се током више састанака нијесу могли сагласити око локације за одлагања отпада на простору Бихора. Зато препоручују да се у цијелу процедуру, уз утврђивање јавног интереса, укључи струка.

-Одржали смо бројне састанке, али на њима нијесмо могли да се усагласимо око проналажења локације за депонију. Зато је најбоље да надлежне институције узму ствар у своје еуке и да се у рјешавње овог питања укључе стручњаци који би јасно казали шта треба да се уради. Ово је јавни интерес и даљих одлагања рјешавања овог проблема не смије бити. То се мора урадити, јер се ми очигледно међу собом не можемо договорити – нагласио је предсједник Мјесне заједнице Савин Бор Сенад Растодер.

И док су одборници опозиције окривљивали локалну власт да није предузела одговарајуће мјере за рјешавање овог проблема, дотле су општински челници тврдили да им законска регулатива, и поред бројних настојања, није пружала могућност да пронађу адекватно рјешење.

– Гдје год смо покушали да одредимо привремену локацију за одлагања комуналног отпада свуда смо наилазили на отпор грађана. Чак смо ангажовали и експерте да нам помогну. Они су дефинисали неколико локација, али ни послије тога нијесмо могли да се сагласимо са мјештанима тих подручја око стационирања депоније. Са друге стране држава није донијела ваљана законска рјешења за ову област, тако да нам је преостало једино да, према утврђеном споразуму, отпад транспортујемо за Рожаје. Но, искрено се надам да ће након усвајања Закона о комуналној дјелатности, који је у процедури, доћи до трајног рјешења и да ће држава коначно имати снаге да донесе уредбу на основу које ће се дефинисати како ће се на најефикаснији начин депоновати комунални отпад и на простору Бихора – нагласио је предсједник општине Петњица Самир Аговић.

Муратовић: Локална власт показала неспособност

Одборник Бошњачке странке Алдин Муратовић сматра да је локална власт показала неспособнос да пронађе одговарајућу локацију за депоновање комуналног отпада.

-Локална власт није за девет година успјела да кандидује локацију за привремену депонију што само по себи говори о неспособности општинског руководства. Зато и имамо велике трошкове за одвоз смећа за Рожаје. Такође, имамо појаву да одређена количина тог смећа завршава на неким дивљим депонијама, што све заједни није добро. Зато позивам надлежне да покажу више одговорности и да сви заједно изнађемо ваљано рјешење – нагласио је Муратовић.

У препорукама Европске уније, које се тичу заштите животне средине, изричито је захтијевано да се мора одустати од досадашњег начина одлагања отпада, уз нагласак да постојеће депоније у великој мјери ремете природну равнотежу. У тим препорукама је назначено да се морају градити регионалне депоније и у оквиру њих рециклажни центар гдје би се вршила селекција отпада и производио одређени енергент који има вишеструко корисну намјену. Са тим је сагласан и директор петњичког Комуналног предузећа Митхад Цикотић, који сматра да је држава та која мора да се озбиљно укључи у реализацију назначеног пројекта.

– Да би се дошло до одговарајуће локације за одлагање отпада и изградње регионалне депоније потребна је већа посвећеност државе, која до сада није показала потребну спремност за реализацију овог крупног и изузетно значајног пројекта. Међутим, надамо се да ће и то почети да се рјешава – нагласио је Цикотић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:09